UE slăbeşte, în vreme ce puterea Rusiei nu face decât să crească, este de părere George Friedman, fondatorul şi chairman-ul companiei de analiză strategică Stratfor, potrivit ştirilorprotv.ro.
"Europa trece prin două crize strâns legate între ele", consideră George Friedman, poreclit "CIA din umbră" pentru capacitatea sa de a prezice ameninţările. Autorul spune că prima criză este a Uniunii Europene, iar a doua este produsă de "structura strategică a Europei".
George Friedman apreciază că Uniunea Europeană a fost gândită ca o instituţie care să creeze europeni, însă acest proiect este pe cale să eşueze, din cauza că promisiunea UE că va aduce prosperitate ţărilor membre nu a fost îndeplinită. "Provocarea pentru Europa este că în realitate prosperitatea ei e mai degrabă ciclică şi regională", spune Friedman.
A doua criză este produsă de "structura strategică a Europei", consideră şeful Stratfor, adăugând că între Rusia şi Occident se află o zonă de graniţă, al cărei control este disputat şi care la rândul ei, se împarte în două straturi: unul format din Ucraina şi Belarus şi altul din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria. Friedman declară că, în mod normal, această zonă ar fi trebuit să aibă rolul de tampon între UE şi Rusia, dar extinderea Uniunii le-a adus în contact - şi, potenţial, în conflict: "Fără zona-tampon, o Europa unită, dacă îşi schimbă intenţiile, poate reprezenta o ameninţare la adresa existenţei Rusiei, mai ales în condiţiile în care SUA au o vagă alianţă cu europenii".
Aceste crize, spune George Friedman, s-au amplificat după 2008, când Uniunea Europeană a început să fie "definită de nevoile economiei Germaniei", iar această situaţie, tolerabilă până la izbucnirea crizei financiare globale, a devenit ulterior o reală problemă. Pe de o parte, ţările din zona mediteraneană au ajuns împovărate de datorii; pe de altă parte, cele din estul UE - inclusiv România - se confruntă cu o ameninţare mult mai mare decât cea economică, respectiv creşterea puterii Rusiei. George Friedman spune: "Estul conştientizează faptul că Europa nu a reuşit niciodată să ajungă să aibă o politică externă şi de apărare comună şi că UE nu îl poate apara de Rusia. De asemenea, conştientizează şi că NATO nu îl poate apară decât dacă se implică americanii".
Pe de altă parte, şi Rusia are propriile ei probleme, spune Friedman: economia sa continuă să se bazeze prea mult pe exporturile de hidrocarburi iar reursele militare sunt limitate, dovadă faptul că ruşii nu au reuşit să invadeze cu succes Ucraina. Şeful Stratfor menţionează: "Dar ruşii au fost salvaţi de fragmentarea peninsulei. Est-europenii ar fi vrut să vadă acţiuni decisive din partea Europei. Nu a existat niciuna. Sancţiunile au fost dureroase, dar nu au schimbat strategia Rusiei".
Concluzia directorului Stratfor este că SUA, nu UE, ar putea să joace un rol protector pe zona de graniţa a Europei.
"Germanii nu au nicio dorinţă să se certe cu ruşii pentru Ucraina. Francezii sunt împărţiţi în mai multe direcţii iar europenii din sud nu au niciun interes în probleme non-UE afară de cea a imigraţiei musulmane", consideră Friedman, precizând că, în acelaşi timp, puterea Kremlinului creşte odată cu amplificarea conflictelor interne în UE şi cu nevoia de a redefini rolul Germaniei.
1. Ireali, iresponsabili, dementi chiar...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 29.05.2015, 11:00)
De mult timp ma minunez de prostia si dementa oamenilor inteligenti din lume. Analisti politici, economici, etc. nu fac decat sa vorbeasca degeaba creand panica in toata lumea, prin intermediul presei. Cum poate in lumea noastra un om inteligent sa discute de crestea puteriii intre UE si Rusia, din punct de vedere al "apararii" si "atacului"? Cine mai ataca acum pe cine? Lumea se apara doar, iar bogatii lumii incearca sa acapareze piete noi, comerciale, atat. UE poate doar sa creeze un spatiu de o civilizatie extrema, lucru care poate atrage pe rusi, ii poate trage dupa ea, dupa civilizatia dezvoltata. Invers, daca nu reuseste, din egoism eventual, atunci Rusia va atrage dupa ea, in barbarismul ei medieval, pe o mare parte din cetatenii frustrati ai UE, si atunci intr-adevar, noi consideram ca nu va fi bine. Dar asta nu se face pe calea armelor si nici cu provocari politice din care nu pot beneficia decat state de pe alte continente - SUA, China, eventual Japonia. Deci, nu exista decat o singura cale pentru UE, anume dezvoltarea infrastructurii, a investitiilor, pana pe muchia granitelor sale. Asa, va forta dezvoltarea si civilizarea Rusiei si a altor state care pot determina probleme. Dezamorsarea extremismului se face in primul rand prin dezvoltare economica, printr-o relaxare a nivelului de trai, la toata lumea, care va determina o crestere a valorii "linistii si pacii". Valoarea va fi prea mare pentru oameni, acestia devenind mai linistiti, mai relaxati, mai intelepti eventual. Iar Rusia, daca merge invers, va avea problemele ei sociale, conducatorii vor fi in final inlaturati in mod natural, pentru ca dorinta naturala a omului este sa traiasca mai bine si mai linistit. In rest, sunt baliverne mostenite, poate mediatizate de catre "dinozauri" educati, care vor muri si ei, unul cate unul. Ei sunt cei care inca gandesc prin prisma geo-strategismului mostenit din al doilea razboi mondial, gresind fundamental. De exemplu, noi putem sa ne dezvoltam natural vreo 5-6 ani de-acum incolo, iar tarile din jurul nostru o vor face deasemenea. Doar asa UE se intareste si creste valoarea civilizatiei europene. Altfel, cu provocari si prostii de genul celei din Ucraina, nu face nimic. La fel si cu Grecia. Sa fie mai atenti, sa lase de la ei, sa exercite o presiune mai mare naturala asupra politicului grecesc, demascandu-le hotii, eliminand dorinta de extremism si asa se vor rezolva problemele. Exemplul este in SUA. Uniunea naturala dintre Nord si Sud s-a facut prin dezvoltare economica, in mai multe zeci de ani, dupa ce s-au razboit. Si criza a fost depasita acum 2-3 ani tot prin investitii in infrastructura de nivel national. Deci, investitii! Care reduc somajul!