Analiza TradeVille - Biotehnologia şi AI

T.B.
Companii / 28 decembrie 2023

Analiza TradeVille - Biotehnologia şi AI

2023 a fost un an dificil pentru sectorul de biotehnologie la nivel global, însă, analiştii spun că piaţă pare să fi atins un minim, iar 2024 se anunţă a fi un punct de cotitură pentru companiile din domeniu., se arată într-un comunicat al TradeVille, remis redacţiei. Piaţă IPO-urilor se aşteaptă să revină în formă, în timp ce tranzacţiile M&A sunt aşteptate să continue trendul începul în acest ultim trimestru, informează sursă citată.

Descriere iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF

iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS este un ETF lansat în 2017 de BlackRock Asset Management care urmăreşte 247 de companii din domeniul biotehnologiei şi farmaceutic listate pe Nasdaq, se arată în comunicat. Ponderile cele mai mari în ETF sunt deţinute de Vertex Pharmaceuticals (8.81%), Gilead Sciences (8.02%), Regeneron Pharmaceuticals (7.98%) şi Amgen (7.89%). Cu o valoare a activelor nete de 428 mil. USD, ETF-ul înregistra la dată de 18 decembrie 2023, o performanţă YTD de -0.24%, potrivit companiei.

Sectorul de biotehnologie în 2023 şi aşteptări pentru 2024

Potrivit Nasdaq, piaţă globală de biotehnologie era evaluată la 1.22 trilioane USD în noiembrie 2023, estimându-se că va creşte la 3.21 trilioane USD până în 2030. Acest lucru indică o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 12.8%, în timp ce indicele S&P 500 înregistrează o creştere anuală de 9.51%, transmite sursă indicată.

Anul 2023 a fost caracterizat de performanţe slabe pentru companiile din sector, precizează sursă citată. Peste 180 de companii din sector au concediat mii de angajaţi, în timp ce altele au intrat în faliment. Finanţarea privată a scăzut semnificativ şi doar câteva companii s-au aventurat să se listeze pe bursă, în timp ce majoritatea au amânat momentul, arată datele analizei. Totodată, guvernul SUA a intensificat măsurile împotriva preţurilor medicamentelor şi supravegherea tranzacţiilor de M&A. În ciuda noilor tratamente lansate în acest an de către marile companii, jucătorii mici şi medii au fost puternic impactaţi de prăbuşirea pieţei, potrivit sursei menţionate. Datele Leerink arată că acţiunile a 154 de companii de biotehnologie şi farmaceutice, cu o capitalizare de piaţă cuprinsă între 200 mil. şi 10 mld. USD, au pierdut peste 20% din valoare, informează compania.

Cu toate acestea, tot mai multe semnale sugerează că industria pare să fi atins un minim, iar piaţă IPO-urilor s-ar putea dezgheţa, în sfârşit, şi pentru industria de biotehnologie. Rezervă Federală (FED) pare să fi încheiat majorarea ratelor dobânzilor, o veste importantă pentru companiile din sector, care au nevoie de finanţare de la băncile de investiţii, precizează sursă. Totodată, FED-ul a semnalat trei posibile reduceri de rate în 2024. Numărul companiilor din sector care aşteaptă să între la bursă se ridică în acest an la 129, în timp ce acum 2 ani, erau doar 72 de companii în această poziţie, se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor de M&A în sectorul de biotehnologie a crescut considerabil la finalul anului curent, după câţiva ani de stagnare de la boom-ul înregistrat în perioada pandemică. Analiştii întrevăd că trendul va continuă şi în 2024, fapt care ar putea aduce o redresare a industriei, care a înregistrat performanţe slabe în ultimii ani, informează compania. Dintre tranzacţiile realizate recent se numără AbbVie care a anunţat că va cumpără Cerevel Therapeutics pentru 8.7 mld. USD, după ce, cu o săptămâna înainte a anunţat achiziţionarea ImmunoGen, compania de biotehnologie axată pe tratamente de cancer, pentru 10.1 mld. USD, potrivit comunicatului. În acelaşi timp, Roche Holding, a 6-a cea mai mare companie de biotehnologie din lume, după capitalizarea de piaţă, a declarat că va cumpără Carmot Therapeutics, o companie privată, pentru 2.7 mld. USD, precizează sursă citată. Dintre cele 18 achiziţii în biotehnologie anunţate în 2023, o treime au avut loc începând cu luna octombrie, potrivit BioPharma Dive, conform sursei indicate.

SPDR S&P Biotech ETF, cunoscut sub tickerul de tranzacţionare XBI, unul dintre cele mai tranzacţionate ETF-uri pe biotehnologie la nivel mondial, a înregistrat două luni puternice de tranzacţionare (noiembrie şi decemrbie). Cu toate acestea, performanţă YTD a fost de -1.51%, în timp ce indicele S&P 500 a marcat o creştere de aproape 22% în acest an. XBI se tranzacţionează acum în jur de 83 USD, la o valoare de 2 ori mai mică faţă de maximul de 166.78 USD atins în februarie 2021, menţionează sursă relatată.

Tranzacţia AbbVie-ImmunoGen "ar putea fi începutul unei activităţi mai consistente pe care o vom vedea în 2024", a declarat analistul Brian Abrahams de la RBC Capital Markets. "Credem că am trecut probabil de minimul XBI şi ne putem aştepta la o entuziasmare într-o anumită măsură pentru grup - în parte determinată de fuziuni şi achiziţii - în 2024", arată datele analizei.

Inteligenţă Artificială în biotehnologie

Biotehnologia utilizează procese biomoleculare şi celulare pentru a crea produse pentru diverse industrii, inclusiv alimentaţie, medicină şi energie. Avansurile ştiinţifice şi tehnice din acest domeniu, inclusiv dezvoltarea inteligenţei artificiale, au făcut din biotehnologie unul dintre cele mai inovatoare sectoare la nivel global, potrivit TradeVille.

Câteva dintre cele mai recente avansuri în industria biotehnologica sunt: editarea genelor, medicină personalizată, a cărei piaţă este estimată să depăşească 869.5 mld. USD până în 2031, biotehnologia farmaceutică, tehnologia celulelor stem, ingineria ţesuturilor, bioimprimare şi multe altele, relatează sursă indicată.

Inteligenţă artificială joacă un rol cheie în avansurile din biotehnologie. Integrarea algoritmilor AI îmbunătăţeşte automatizarea, ajută în dezvoltarea medicamentelor, contribuie la identificarea riscurilor medicale şi a noilor obiective pentru medicamente, respectiv identifica caracteristicile bolilor prin categorizarea imaginilor, potrivit companiei. Aceste tehnologii sunt esenţiale pentru descifrarea seturilor ample de date genomice, ajutând la realizarea unor avansuri importante în medicină de precizie prin adaptarea tratamentelor la profilurile genetice individuale, informează sursă.

Nvidia, producătorul de cipuri, a anunţat la jumătatea anului curent că va investi 50 mil. USD în Recursion Pharmaceuticals pentru a accelera dezvoltarea modelelor sale de inteligenţă artificială destinate descoperirii de medicamente, se mai arată în comunicat. Recursion, companie de biotehnologie, va folosi seturile sale de date biologice şi chimice, care depăşesc 23,000 TB, pentru a-şi antrena modelele AI pe platforma de cloud a Nvidia. Anunţul vine după ce Recursion a făcut public în luna mai achiziţia a două companii din domeniul descoperirii de medicamente folosind AI, valoarea tranzacţiilor ridicându-se la 87.5 mld. USD, conform sursei citate.

Investiţia Nvidia în Recursion este doar un exemplu al euforiei AI care a pătruns şi în industria farmaceutică. Producătorii de medicamente recunosc din ce în ce mai mult potenţialul AI în realizarea tratamentelor într-un timp scurt, precizează sursă indicată. Statisticile arată că industria farmaceutică va cheltui aproximativ 3 mld. USD pentru implementarea AI în descoperirea medicamentelor până în 2025. Totodată, noile companii de biotehnologie intră pe piaţă globală folosind AI că parte integrantă a businessului lor, potrivit sursei citate.

Modernă a declarat în aprilie că va utiliza AI pentru avansarea tehnologiei sale de ARN mesager, care este utilizată în vaccinurile Covid. O luna mai târziu, Google Cloud a lansat două noi instrumente bazate pe AI care vizează accelerarea descoperirii de medicamente pentru companiile de biotehnologie şi farmaceutice, arată datele analizei.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în sectorul de biotehnologie

Oportunităţi

Rating neutru: Perspectiva neutră din partea Fitch Ratings pentru industria farmaceutică şi biotehnologice la nivel global reflectă asumarea unei creşteri bune a sectorului în 2024, susţinută de un mediu inflaţionist moderat, chiar dacă ratele de dobânda sunt încă ridicate.

Inovaţie şi parteneriate: În ciuda provocărilor, capacitatea de inovaţie a industriei rămâne robustă, iar creşterea numărului de parteneriate între companiile din domeniu indică o migrare spre colaborare în locul achiziţiilor directe, oferind oportunităţi pentru avansări promiţătoare. În acelaşi timp, inovaţia susţinută ar putea compensa ameninţările generale de expirare iminentă a brevetelor, asigurând o traictorie stabilă a veniturilor.

Riscuri

Expirarea patentelor: Cinci produse biologice se confruntă cu expirarea brevetelor în 2023, generând pierderi potenţiale de miliarde de dolari. Analiştii estimează că, până în 2030, peste 20 de produse îşi vor pierde protecţia brevetului, produse care generează în prezent vânzări anuale de aproape 200 mld. USD.

Cadrul legislativ: Există îngrijorări cu privire la o posibilă inhibare a inovaţiei din cauza restricţiilor legislative. Totodată, măsurile Comisiei Federale pentru Comerţ şi ale US Inflation Reduction Act generează un mediu de preţuri mai dificil.

Aproparile FDA: Aprobările FDA (U.S. Food and Drug Administration) au înregistrat o scădere în 2022, probabil din cauza lipsei de personal. Cu toate acestea, a existat o redresare în primul trimestru din 2023, acestea ajungând la nivelurile pre-pandemice.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţă randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte şi interese, Research-uri din ultimele 12 luni.

Metodologie şi informaţii importante privind modelele de Analiză Tehnică

Ghid privind analiză tehnică

Nu există instrument financiar fără risc. SSIF Tradeville SA, Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, Bucureşti, +40 21 318 75 55, help@tradeville.ro. Autorizaţia CNVM 2225/15.07.2003. Reglementată de ASF.

Grafice afişate pe baza datelor BVB/IRES/CBOE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb