Cererea mai redusă de electricitate şi măsurile cu impact negativ adoptate de Guvern în această perioadă afectează activitatea companiei Electrica (EL), arată o analiză a societăţii de brokeraj Tradeville, realizată pe baza rezultatelor financiare ale companiei, remisă ieri Redacţiei.
"Pandemia de COVID-19 afectează pe două planuri Electrica - prin cererea mai redusă de electricitate şi măsurile cu impact negativ adoptate de Guvern - în contextul în care compania a avut anul trecut un rezultat net mai mic decât cel înregistrat anul anterior. Astfel, pe de o parte, cererea pentru electricitate a scăzut cu aproximativ 5% la nivel european, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor. Electrica se află deci în situaţia de a-şi menţine activitatea la standardele normale într-o piaţă cu cerere deficitară. Pe de altă parte, câteva dintre măsurile adoptate recent de Guvern le afectează furnizorilor de electricitate şi gaze naturale încasările şi cash-flow-ul", se arată în analiză.
Tradeville punctează că, în conformitate cu Ordonanţa militară nr. 4/2020, companiile din sectorul energetic nu vor mai putea să majoreze tarifele pentru electricitate sau gaze naturale peste nivelurile de la data emiterii ordonanţei, ci doar să le reducă conform cererii şi ofertei.
"O altă schimbare este aceea că facturile la utilităţi vor fi amânate pentru întreprinderile mici şi mijlocii, ceea ce va avea efecte negative pentru cash flow-ul societăţii, după cum atenţionează şi managementul Grupului", arată Tradeville.
Analiza mai scoate în evidenţă că profitul Electrica a scăzut anul trecut cu 10,3%, în ciuda creşterii veniturilor cu 11,9%, comparativ cu anul 2018, determinată de veniturile din distribuţia şi furnizarea energiei electrice, cât şi din furnizarea de gaze naturale, care a înregistrat un salt de 481%.
Pe de altă parte, "scăderea rezultatului net a fost vizibilă în toate cele patru trimestre, de fiecare dată fiind înregistrate cifre mai mici faţă de perioadele similare din 2018", mai notează analiştii Tradeville, care completează precizând că "un impact semnificativ asupra rezultatului financiar din 2019 l-au avut cheltuielile financiare, care s-au dublat comparativ cu anul anterior".
În luna martie, Electrica a propus spre distribuire dividende din rezultatul înregistrat în 2019 cu un randament de 7,3%, raportat la preţul de închidere din 6 aprilie 2020, valoarea dividendului brut fiind de 0,7248 lei/acţiune. Propunerea urmează să fie votată în cadrul adunării acţionarilor din 29 aprilie.
În anul 2019, Grupul Electrica a obţinut un profit net consolidat de 207 milioane lei, în creştere cu 71,2% faţă de valoarea bugetată pentru 2019, respectiv cu 10,3% mai mic faţă de 2018.
Pentru 2020, profitul net individual bugetat pentru este de 261 milioane lei, iar profitul net bugetat la nivel consolidat este de 384 milioane lei. Rezultatul bugetat pentru anul 2020, în creştere comparativ cu anul anterior, este generat, în principal, de evoluţia estimată pentru segmentul de furnizare, precum şi de impactul anticipat al unor elemente nerecurente la nivelul veniturilor din reluări de provizioane.
În 2019, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 17,7 TWh (în creştere cu 0,4% faţă de 2018) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori. Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,60%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 51,48%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 10,93% (conform raportului ANRE pentru primele 11 luni din 2019). Valoarea de piaţă la BVB a Electrica este de 3,27 miliarde de lei.