ANALIZĂ WIZMO.RO/ EFECTELE LEGII DĂRII ÎN PLATĂ:  Majoritatea băncilor au aliniat avansul la cerere, iar creditarea şi căutarea de locuinţe au fost reluate

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 1 noiembrie 2016

Majoritatea băncilor au aliniat avansul la cerere, iar creditarea şi căutarea de locuinţe au fost reluate

Legea dării în plată a avut efecte imediate atât pe piaţa bancară şi cea imobiliară, cât şi pentru industriile conexe. Totuşi, dezechilibrele nu au durat mult, la acest moment situaţia fiind una stabilă, potivit unei analize a platformei imobiliare Wizmo.ro, realizate cu sprijinul datelor furnizate de brokerul de credite Kiwi Finance.

În octombrie, după câteva luni agitate pe piaţa imobiliară, în urma intrării în vigoare a legii dării în plată, creditarea s-a reluat, fiind acum la nivelul din primăvară. Astfel, în luna octombrie, ofertele băncilor au fost aproape în întregime ajustate la caracteristici aliniate cu cererea - avans de 20-25% şi dobânzi în plaje rezonabile, arată datele Kiwi Finance.

Acest trend se va menţine atât din punct de vedere al costurilor, cât şi ca avans. În plus, preţurile imobilelor urmează un trend sustenabil crescător care se va păstra, potrivit estimărilor brokerului de credite imobiliare.

În acest context, analiza relevă că actorii din piaţă au redevenit optimişti.

"Am lansat Wizmo.ro la începutul lunii iunie şi putem spune că momentul a coincis cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, o cotitură importantă a pieţei imobiliare locale. Am testat îndelung terenul înainte de a lua această decizie, ajungând la concluzia că mediul economic din România oferă condiţii mai mult decât oportune. Nu am considerat ca fiind o piedică noua situaţie din piaţă. În plus, mai devreme decât ne aşteptam, căutările s-au intensificat pe site", a arătat Maarten Deboo, CEO al Wizmo.ro.

Începând din luna mai, toţi cei care au probleme la rambursarea creditului ipotecar au posibilitatea să înceapă demersurile pentru darea în plată. Astfel, dacă sunt parcurse toate etapele impuse prin Legea 77/2016, în termen de puţin peste o lună de la notificarea băncii, cei care au contractat un astfel de credit devin liberi de orice datorie către bancă. Conform analizei, piaţa de creditare nu putea rămâne fără ecou în acest context, băncile regrupându-se imediat.

Datele Kiwi Finance arată că, încă de la început, au fost vizibile cel puţin două efecte. În primul rând, cele mai multe bănci au majorat avansul pe care îl cer de la clienţii care solicită un credit de achiziţie de locuinţă, iar unii dezvoltatori, cu proiecte imobiliare aflate în faze incipiente, au preferat să îngheţe temporar lucrările.

"De aici, au rezultat efecte în lanţ: încetinirea creditării într-o perioadă cum nu se poate mai convenabilă pentru clienţi, în care dobânzile se aflau la un minim istoric şi costurile bancare erau mult diminuate faţă de anii anteriori; încetinirea dezvoltărilor imobiliare; diminuarea vânzărilor în industriile colaterale (mobilier, materiale de construcţii, electrocasnice, electronice etc.)", reiese din analiză.

"În acelaşi timp, băncile care au aliniat de la început avansul la puterea de accesare a clienţilor (20-25%) au fost suprasolicitate de cereri noi de creditare, ceea ce a condus la timpi foarte mari de răspuns şi procese lungi de analiză. Astfel, putem spune că o lege cu «beneficii» reduse şi punctuale a produs mai mult disconfort şi gălăgie decât efecte coerente şi sustenabile", a subliniat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Potrivit afirmaţiilor sale, aceasta este şi părerea noilor clienţi ai băncilor, care au accesat anul acesta credite ipotecare în timpul dezbaterilor şi al aprobării legii. Ei au fost cei mai afectaţi de timpul îndelung de aşteptare, tot ei fiind şi cei care consideră că noua legislaţie nu aduce beneficii reale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bullshit. si inainte imbatraneai pana iti aproba banca dosarul. cei care au luat credite ipotecare acum sunt mai bine protejati decat cei care au luat credite in trecut

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb