ANALIZĂ XTB: Care sunt domeniile de care sunt atraşi cei mai mari investitori ai lumii

Miscellanea / 19 martie 2021

Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania

Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania

Investitorii tind să fie persoane cu păreri şi convingeri puternice când vine vorba despre o anume investiţie. Totuşi, aceştia urmăresc un obiectiv comun, şi anume, obţinerea profitului. Pentru cei care sunt la început de drum poate părea dificil de creat o strategie bazată pe un set solid de reguli. În acest context, aceştia ar putea căuta "inspiraţie" în deciziile luate de "jucătorii consacraţi din piaţă". Printre aceste nume se regăseşte şi unul dintre cei mai de succes investitori din istorie.

Când Warren Buffett vorbeşte, lumea ascultă. El este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile şi a ocupat a patra poziţie în topul celor mai bogaţi oameni din lume. După ce a câştigat peste 1 miliard de dolari în 10 săptămâni pe urma unei investiţii în Chevron, Buffett a devenit una dintre cele şase persoane care au atins o avere netă de 12 cifre, depăşind pragul de 100 de miliarde de dolari. Este CEO al Berkshire Hathaway, o companie de holding pe care o conduce împreună cu partenerul său de investiţii, Charles Munger.

Pe de altă parte, ARK Invest a venit în centrul atenţiei pe Wall Street în ultimii ani, surclasând piaţa largă în termeni de performanţă şi consolidându-şi locul printre marii jucători din lumea investiţiilor. Cathie Wood este fondatorul şi CEO-ul acestei case de investiţii, multe voci făcând paralele între ea şi Warren Buffett. Cathie Wood şi-a făcut un nume destul de important în ultimii doi ani şi se poate lăuda cu rezultate de neegalat pentru cele cinci fonduri emblematice tranzacţionate la bursă (ETF-uri), întrucât fiecare a generat randamente de peste 100% în 2020. Printre abilităţile sale cheie se numără identificarea unora dintre cele mai importante tendinţe emergente la început de drum. Această caracteristică a făcut-o să devină unul dintre cele mai urmărite nume de pe Wall Street.

Mulţi investitori experimentaţi evită companiile publice noi, întrucât acţiunile tind să prezinte un nivel mai ridicat de risc. Cu toate acestea, Wood a achiziţionat companii de acest tip în ultima perioadă. Tendinţa la nivelul S&P 500 se schimbă, dar companiile ciclice sunt în pericol. Acest lucru ar putea să fie în avantajul lui Buffett, printre deţinerile lui numărându-se un comerciant de retail pentru bunuri de uz casnic.

De asemenea, sectorul bancar prinde tot mai multă tracţiune, aducând în discuţie companii tip value. Sectorul financiar are o pondere de 25% din portofoliul de deţineri publice al lui Buffett, în timp ce companiile de consum discreţionar reprezintă 5%.

Pe de altă parte, interesul pentru o parte dintre cele mai populare acţiuni ale anului 2020, precum Tesla, începe să se reducă. Producătorul auto este un nume care face parte din top 10 deţineri la nivelul a trei dintre ETF-urile ARK Invest.

Dar şi Buffett este foarte expus la evoluţia companiilor de tehnologie. Acesta a început să reducă anul trecut deţinerile Apple, dar gigantul tehnologic continuă să fie cea mai mare deţinere din portofoliul său. La momentul actual, sectorul tehnologic are o pondere de aproximativ 46% din portofoliu.

Chiar dacă acest tip de investitori reprezintă un model pentru restul traderilor, există şi situaţii când sunt luate decizii mai puţin inspirate, care determină pierderi semnificative. Câteva dintre cele mai costisitoare astfel de exemple sunt legate de compania de energie, Occidental Petroleum, şi cea industrială, United Airlines. Acestea au traversat un al doilea trimestru îngrozitor în 2020, dar au reuşit să se aprecieze de la începutul anului pe fondul tendinţei de reorientare a traderilor către acţiuni de tip value. Occidental este a patra cea mai bună companie din S&P 500 în acest an, în creştere cu 77%. În acelaşi timp, United Airlines a crescut cu peste 30%.

Pare uşor de argumentat decizia lui Warren Buffett de a vinde. Occidental a fost cea mai slabă companie din cadrul indicelui S&P 500 în 2020. Scăderea preţurilor petrolului în 2020 a afectat preţul acţiunilor companiei, care s-a depreciat cu 77% în 2020. United Airlines a pierdut jumătate din valoare în 2020, ocupând locul al cincilea în indicele S&P 500 din punct de vedere al celor mai slabe evoluţii.

Redresările celor două companii sunt impresionante. Acţiunile Occidental au crescut cu peste 76,9% în acest an, până la 30,63 dolari pe acţiune. Preţul a scăzut până la 18,30 dolari pe acţiune la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, perioada în care Buffett a vândut deţinerile de aproximativ 19 milioane de acţiuni. Valoarea acţiunilor s-a înjumătăţit de la începutul anului 2020 şi până la sfârşitul trimestrului în care Buffett a vândut.

United Airlines este o companie populară în rândul investitorilor mileniali. Acţiunile au scăzut până la 34,61 dolari pe acţiune în al doilea trimestru al anului 2020, perioadă în care investitorul a renunţat la întreaga deţinere. Cotaţia companiei aeriene a avansat cu 30% în acest an. Astfel, cele 22,1 milioane de acţiuni vândute de Buffett ar fi valorat cu aproximativ 480 de milioane de dolari mai mult.

Pieţele financiare reprezintă un mediu volatil şi imprevizibil care, indiferent de nivelul de informare deţinut poate să creeze surprize. Totuşi, experienţa şi o strategie solidă, cu reguli trasate exact, pot să reducă mărimea pierderilor în timp ce maximizează profitul potenţial.

Experienţa marilor investitorii poate reprezenta metode de evitare a unor greşeli.

Buffett oferă două sfaturi cheie în procesul de evaluare a unei companii. Mai întâi, analizează calitatea companiei, apoi preţul. Pentru a privi calitatea unei companii, este necesară interpretarea raportărilor financiare, urmărirea conferinţelor şi evaluarea managementului. Apoi, doar în cazul în care ai încredere în calitatea companiei, trebuie evaluat preţul.

Nu în ultimul rând, chiar şi cei mai de succes investitori din lume fac greşeli, diferenţa fiind că greşelile lor sunt mult mai costisitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb