Analiză XTB: Politicile lui Harris şi Trump, posibil impact major asupra burselor

Piaţa de Capital / 13 septembrie

Analiză XTB: Politicile lui Harris şi Trump, posibil impact major asupra burselor

Fără îndoială, alegerile prezidenţiale din SUA vor avea un impact semnificativ asupra pieţelor bursiere, mai ales pentru că Donald Trump şi Kamala Harris au opinii diferite cu privire la o serie de industrii-cheie, ceea ce forţează investitorii să se familiarizeze cu promisiunile lor, pentru a-şi calcula următorii paşi, arată analiştii XTB, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

Trebuie subliniat faptul că, iniţial, Trump şi-a concentrat campania pe atacarea politicilor şi atitudinii lui Joe Biden, motiv pentru care preluarea bruscă a cursei de către Kamala Harris a schimbat narativul electoral şi viziunea faţă de proiectele importante.

Drept urmare, nu este de mirare faptul că cei doi candidaţi vin cu politici care ar putea genera schimbări pentru investitorii care vor sta cu ochii pe burse în ziua alegerilor.

Petrolul, un activ volatil şi politizat

Petrolul este unul dintre cele mai politizate active din lume, deci politicile ambilor candidaţi ar putea avea un impact enorm asupra preţurilor, punctează analiştii XTB.

Pe termen lung, dacă Harris câştigă, este de aşteptat ca preţurile să crească, având în vedere reticenţa ei de a majora producţia. Trebuie subliniată, de asemenea, lipsa de influenţă asupra OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), vizibilă în timpul preşedinţiei lui Biden.

Pe de altă parte, o posibilă victorie a lui Trump ar putea avea un impact negativ asupra petrolului. Candidatul republican doreşte autosuficienţă energetică, ceea ce ar trebui, totuşi, să conducă la creşterea producţiei de petrol şi gaze.

Trump a avut, de asemenea, o influenţă mai mare asupra acţiunilor OPEC în timpul preşedinţiei sale. Dacă îşi respectă promisiunile de a pune capăt conflictelor geopolitice din întreaga lume, acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra preţurilor, punctează analiştii XTB.

Cât de scump va fi aurul după alegeri?

Un dolar slab ar putea avea un impact pozitiv asupra aurului dacă victoria este a Kamalei Harris, în vreme ce mandatul lui Trump ar putea întări moneda SUA.

Trebuie menţionat că, în egală măsură, politicile lui Trump ar creşte aşteptările privind inflaţia, ceea ce poate veni cu un impuls asupra aurului.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că Fed se află într-un ciclu de reducere a ratei dobânzii, care a avut, istoric, un efect pozitiv pe termen scurt, dar un impact mixt pe termen lung asupra preţurilor aurului.

Mai merită subliniat faptul că preţurile au depăşit în mod repetat maximele istorice în acest an, ceea ce ar putea duce la concluzia că metalul preţios este prea scump, scriu analiştii XTB.

Cine s-a arătat "prietenul" criptomonedelor

Donald Trump a semnalat în mod repetat sprijinul său pentru industria criptomonedelor, ba chiar a apărut la cea mai mare conferinţă Bitcoin 2024. Planul de dezvoltare ulterioară a fost inclus în agenda sa, subliniind dreptul de a deţine propriile portofele de criptomonede şi încurajând companiile să îşi mute operaţiunile în SUA.

După alegeri, o eventuală relaxare a reglementărilor pentru criptomonede este aşteptată de investitori, întrucât ar duce la popularizarea lor în masă.

Câştigătorul în această ecuaţie ar putea fi Coinbase, o bursă americană de criptomonede ale cărei profituri depind de volumul tranzacţiilor şi de popularitatea pieţei.

Industria armelor, cartoful fierbinte

Victoria lui Harris ar putea fi sinonimă cu un control mai strict al armelor în State, deşi atât ea, cât şi propunerea de vicepreşedinte, Tim Waltz, sunt deţinători de arme.

Eventualele reglementări privind controlul armelor ar putea pune presiune pe rezultatele unor companii din domeniu, precum Smith&Wesson, în timp ce scăderea cotaţiei, deja cauzată de efectul de bază în 2024, ar putea continua în anii următori. Compania are, de altfel, un istoric de creştere a fluxurilor de numerar în anii electorali.

În ce priveşte industria apărării, General Dynamics (GD) ar putea fi într-o situaţie dificilă după victoria lui Trump. Fiind unul dintre principalii producători americani de armament, GD ar putea fi puternic afectată de potenţialele schimbări ale politicii NATO promise de Trump, care doreşte să facă presiuni pentru a creşte cheltuielile de apărare la 3% din PIB.

Paradoxal, acest lucru ar putea reduce cererea pentru produsele GD dacă aliaţii europeni îşi favorizează propriile companii de apărare. În plus, dorinţa declarată a lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina ar putea cererea de sisteme de luptă şi muniţie ale GD, care sunt, în prezent, foarte utilizate în conflict.

Impactul în industria auto

Întrucât Harris va continua, probabil, să vină cu propuneri prin care să reducă emisiile, industria automobilelor convenţionale ar putea fi afectată.

De exemplu, vânzările de maşini electrice reprezintă doar 3% din veniturile Ford, ceea ce o face destul de sensibilă la politica tranzitorie a candidatului democrat, explică analiştii XTB.

Pe lângă scăderea vânzărilor de maşini cu motor cu combustie, compania va fi, probabil, forţată să investească în noi linii de producţie pentru maşini electrice, pentru a nu rămâne în urmă.

Creşterea costurilor de investiţii şi cererea limitată pentru automobilele tradiţionale ar putea încetini semnificativ Ford şi ar putea oferi un avans puternic concurenţilor săi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb