ANALIZĂ XTB ROMÂNIA: Revenire în V pe bursă înseamnă revenire în V şi în economia reală?

Companii / 11 iunie 2020

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB Romania / Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB Romania / Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania

Pentru pieţele de capital, dilema formei revenirii a fost deja soluţionată: în SUA vorbim despre un V destul de clar desenat, cu toate că a doua ramură a sa e uşor aplecată spre dreapta, ca şi cum ar fi fost schiţată într-un mod puţin mai ezitant decât prima, se arată într-o analiză realizată de XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

Rezultatele bune aşteptate sau semnalizate deja pentru unele nume din tehnologie/IT au conturat o performanţă relativă mult mai bună pentru indicele Nasdaq. Marţi, Amazon, Apple, Facebook şi Microsoft au atins niveluri record, înregistrând o capitalizare totală de aproape 5 trilioane de dolari. De asemenea, preferinţele investitorilor s-au văzut mai ales pe companiile de dimensiuni mari, sau cele cu poziţii financiare solide, în timp ce companiile mici şi foarte mici au rămas în urmă, raportat la primele.

În Europa, amploarea revenirii a fost mai redusă, indicele DAX din Germania este la sub 10% distanţă de maximele istorice, iar Euro Stoxx 50 la mai puţin de 15% de acestea. Se poate argumenta că aici nivelul de sprijin monetar şi fiscal nu este la fel de înalt ca în SUA, însă şi structura economiei şi a pieţelor financiare poate juca un rol în viteza mai lentă a redresării.

"Economia reală este, totuşi, diferită de burse. Aici problema ar fi văzută nuanţat: anumite sectoare cunosc o revenire rapidă, altele însă au nevoie de timp, şi de măsuri de adaptare, atât în timpul perioadei de restrângere a activităţii publice, cât şi după încetarea graduală a acesteia. Cum interacţiunile sunt numeroase, e nevoie de timp pentru a evalua efectul de durată al perioadei dificile. În segmentul de transport, în special aerian internaţional, şi în cel de turism transformări ale modului de operare sunt necesare, iar recuperarea se poate realiza în trepte. În domeniul serviciilor, în Europa şi în unele regiuni din SUA, o revenire este probabil deja în derulare. Cu toate acestea, un V perfect simetric sau unul care să oglindească foarte fidel răspunsul burselor din aprilie-iunie este dificil de întrezărit. O redresare iniţial rapidă urmată de o fază oarecum mai lentă pentru 1-2 trimestre e în prezent ipoteza noastră principală. Cu alte cuvinte, linia revenirii ar urma o pantă variabilă, cu o curbă iniţial rapidă, care încetineşte ulterior, atunci când vorbim de anul în curs. În speranţa că situaţia de sănătate publică va fi ţinută sub control spre finalul anului, 2021 ar putea aduce, însă, o redresare consistentă, mai ales în acele state care vor utiliza raţional stimulentele oferite de bănci centrale şi guverne", explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

"Acest context optimist a favorizat reapariţia unui subiect popular în rândul investitorilor, dar şi al economiştilor. Este posibilă o revenire economică în formă de V? Deşi un astfel de scenariu a fost vehiculat încă de la izbucnirea crizei, probabilitatea de materializare părea destul de redusă, mai ales pe măsură ce datele macroeconomice au indicat efecte negative ample asupra economiei. Totuşi, se pare că ne-am confruntat cu cea mai adâncă, dar, în acelaşi timp, şi cea mai scurtă recesiune din istorie, aspect care reprezintă principalul factor de optimism pentru investitori", spune, la rândul său, Radu Puiu, Analist în cadrul XTB România.

Raportul NFP privind situaţia din piaţa forţei de muncă din SUA a indicat că economia a creat 2,5 milioane de locuri de muncă în mai, deşi se previziona o pierdere de 8 milioane. Acest rezultat a reprezentat o surpriză majoră, mai ales dacă îl comparăm cu ipoteza indicată de raportul ADP, care a adus o scădere de 2,7 milioane. Aceste rezultate vin după ce peste 40 de milioane de cereri de şomaj au fost depuse de la sfârşitul lunii martie şi era greu de crezut că toţi aceşti oameni îşi vor recăpăta rapid locurile de muncă pe măsură ce economiile se vor redeschide. Totuşi, această opinie optimistă este împărtăşită şi de analiştii de la Morgan Stanley, care au estimat o recesiune "mai accentuată, dar mai scurtă", considerând că o recuperare în formă de V este posibilă având în vedere datele recente.

"Unul dintre pilonii cheie este reprezentat de mobilitatea populaţiei, care a început să se redreseze în ultimele săptămâni la nivelul economiilor dezvoltate, precum SUA, Franţa şi Germania. Această evoluţie reprezintă un factor pozitiv pentru activitatea economică. Ipoteza este confirmată de datele privind mobilitatea furnizate de către Apple care au indicat că cererile de direcţii de condus şi mers din SUA au revenit până la 1 iunie aproape de nivelurile pre-pandemice. Creşterea cererii de transport s-a putut observa şi la nivelul zborurilor, marile companii aeriene anunţând în această săptămână că vor reintroduce în ofertă o parte din zborurile pe care le-au suspendat din cauza pandemiei. Acest aspect are o importanţă şi mai mare dacă ţinem cont de faptul că sectorul aerian era unul dintre puţinele care încă nu dădea semne de redresare, având în vedere numărul destul de mare de restricţii care încă se aplică", mai explică Radu Puiu.

Şi consumul oferă semnale optimiste, în SUA, datele privind tranzacţiile cu cardul de credit arată că vânzările au crescut cu 5%, ceea ce reprezintă o revenire remarcabilă faţă de scăderea de 30% înregistrată în urmă cu câteva săptămâni. Această evoluţie ne sugerează posibilitatea ca nivelul consumului din SUA să poată fi impulsionat mai rapid.

Totuşi, trebuie să subliniem că bursele tind să ofere o imagine asupra viitorului, investitorii incluzând acum în preţ aşteptările legate de o condiţie economică mai bună în următoarele luni. Trebuie avut în vedere că investitorii tind totuşi să se lase duşi de val, excluzând aproape în totalitate anumiţi factori negativi, precum revizuirea descendentă a rezultatelor financiare ale companiilor sau potenţialul de apariţie a unui nou val de infecţii. Această ipoteză este susţinută şi de evoluţia indicelui de volatilitate VIX, care se află la cele mai mici niveluri de la începutul lunii martie, fapt ce ne indică încrederea actuală a investitorilor. În acest context, apariţia unor corecţii pe termen scurt nu poate fi exclusă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt scaderi abrupte la BVB care numai a "revenire in V" nu aduc.. Urmeaza America care de multa vreme asteapta o corectie majora din cresterile nesustenabile din ultimele 2 luni. Astazi e momentul.

    Cum era de anticipat, in acest moment indicele Down Jones scade cu 1500 de puncte.. s-a dus drku revenirea in V...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb