Analize eToro: Campionatul european de inflaţie

R.S.
Macroeconomie / 18 iunie

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Atenţia Europei este îndreptată spre Campionatul de fotbal UEFA Euro 2024, care se desfăşoară acum în Germania, cu 24 de ţări care se luptă pentru râvnitul titlu de campioană europeană. Este al şaselea turneu final cu participarea României, dar primul din 2016, iar victoria de ieri în faţa Ucrainei ridică din nou moralul naţiunii, reaprinzând amintirile "generaţiei de aur" din anii 1990, condusă de Gheorghe Hagi, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Dar, în timp ce stau cu ochii pe meciuri, atenţia investitorilor este concentrată şi pe inflaţie şi modul în care aceasta va influenţa viitoarele reduceri de dobândă ale băncilor centrale.

Dacă acest Campionat European ar fi despre cine reuşeşte să învingă inflaţia anuală şi nu despre fotbal, România nu ar avea nicio şansă. Din cele 24 de ţări participante, România ar termina pe penultimul loc, cu o inflaţie anuală de 5,1%. Pe ultimul loc s-ar afla Turcia, cu o inflaţie incredibilă de 75%. Campionatul european al inflaţiei ar fi câştigat de Italia, a cărei inflaţie a ajuns la 0,8%, urmată de Elveţia (1,4%) şi Georgia (2%). Chiar şi incluzand ţările europene care nu participă la Turneul Final Euro 2024, România este în continuare ţara cu cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană. Per ansamblu, in Europa, după Turcia, următoarele ţări sunt Rusia (8,3%), Islanda (6,2%), Belarus (5,7%) şi pe locul cinci, România. Chiar şi Ucraina, o ţară aflată în război, înregistrează o inflaţie mai mică decât la noi (3,3%), potrivit comunicatului.

În România, însă, inflaţia este acum în scădere. În mai 2023, inflaţia anuală a fost de 10,64%, în decembrie anul trecut a ajuns la 6,61%, în timp ce în ianuarie 2024 a fost de 7,41%, împinsă în sus de deciziile Guvernului. Scăderea din mai 2024 la 5,1% a surprins atât aşteptările analiştilor financiari, cât şi pe cele ale Băncii Naţionale a României, a cărei prognoză era o inflaţie de 6% în al doilea trimestru al acestui an. Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR este pe 5 iulie, iar analiştii se întreabă dacă vom asista la prima scădere a dobânzii de la nivelul actual de 7%. Responsabilii BNR au subliniat importanţa monitorizării deciziilor luate de BCE şi Fed, alături de riscurile geopolitice globale şi de evoluţiile economice din Europa.

BCE a decis deja prima scădere a ratei dobânzii cu 0,25%, urmând ca deciziile viitoare să se bazeze pe date şi să fie evaluate de la o şedinţă la alta. Declaraţia a înclinat spre un ton care indică o abordare viitoare mai agresivă, subliniind dependenţa de date. BCE îşi menţine angajamentul de a avea o politică monetară restrictivă până la atingerea obiectivului de inflaţie de 2%. Previziunile privind inflaţia pentru 2024 şi 2025 au fost majorate mai mult decât aşteptările, inclusiv în ceea ce priveşte inflaţia de bază. Între timp, Fed a menţinut neschimbată rata dobânzii, iar acum graficul său ("dot plot-ul") se orientează către o singură reducere a ratei dobânzii în 2024 şi patru în 2025. Decizia a fost suficient de "soft" pentru ca ratele dobânzilor pe 10 ani din SUA să scadă de la 4,43% la 4,21%, se menţionează în comunicat.

Deocamdată, fanii fotbalului din ţara noastră, unii dintre ei şi investitori, se bucură că vedem echipa de fotbal a României jucând din nou la un turneu final de Campionat European şi câştigând. Deşi nu ştim cu siguranţă ce echipă va câştiga turneul, marele câştigător pare să fie UEFA, care se aşteaptă să obţină venituri de aproximativ 2,5 miliarde de euro din acorduri de difuzare şi sponsorizare, vânzări de bilete, pachete de ospitalitate şi licenţe din organizarea acestui turneu de 51 de meciuri. Un alt mare câştigător este Germania, ţara organizatoare, care se aşteaptă la venituri suplimentare de un miliard de dolari din turism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb