Anatolie Nosatîi: "Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid din partea Rusiei"

S.B.
Internaţional / 13 martie 2023

Anatolie Nosatîi: "Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid din partea Rusiei"

Republica Moldova nu se confruntă cu un "pericol militar iminent", ci cu un "război hibrid" al Rusiei, care are scopul de a "răsturna puterea" proeuropeană, declară luni ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatîi, informează news.ro.

Temeri au fost realnsate în ultimele săptămâni în această fostă republică sovietică, care se învecinează cu Ucraina, ale cărei ambiţii europene sunt văzute cu ochi răi de către Kremlin.

"Nu există, la ora actuală, un pericol militar iminent la adresa (Republicii) Moldova, ci există altfel de riscuri care afectează securitatea", declară Anatolie Nosatii, în acest interviu, în boriul său, la Chişinău.

El evocă "dezinformarea, tensiunile în societate generate de către Rusia", "o serie de provocări" menite să semene haos şi "să schimbe ordinea politică".

Cu o zi înainte, poliţia a anunţat arestarea unor membri ai unei reţele pe care o suspecta că este orchestrată de către Moscova.

Presupuşilor scandalagii li se reproşează că au vrut să destabilizeze ţara printr-o intervenţie la manifestaţii antiguvernamentale care zguduie cu regualritate capitala moldovenească.

Casa Albă a acuzat vineri Moscova de faptul că "încearcă să slăbească Guvernul (Republicii) Moldova", cu obiectivul de a instala la Chişinău un Guvern care să-i susţină cauza.

Rusia a dezminţit luna trecută orice plan al vreunei lovituri de stat şi a denunţat acuzaţii "absolut nefondate şi fără probe".

În centrul acestor îngrijorări se află regiunea prorusă Transnistria, unde Rusia are aproximativ 1.500 de militari staţionaţi şi un important stoc de muniţie rusească.

Ministrul moldovean reiterează îndemnuri la o demilitarizare a zonei.

"Am cerut neîncetat evacuarea necondiţionată a forţelor ruseşti staţionate în mod ilegal pe teritorul moldovean", subliniază el.

Kremlinul a denunţat recent "isteria antirusă", în urma unor declaraţii similare ale premierului Dorin Recean.

Transnistria, populată de rusofoni şi în care se află industrii-cheie - energie, oţel, ciment - s-a despărţit de facto din Republica Moldova în 1992, în urma unui scurt război.

"Situaţia acolo este stabilă şi sub control", în pofida recentelor declaraţii ale Moscovei şi autorităţilor locale, dă asigurări Anatolie Nosatîi.

Liderul separatiştilor Vadim Krasnoselski susţinea săptămâna trecută că un plan de atentat a fost urzit de către Ucraina vizând mai mulţi oficiali de rang înalt.

Kievul a denunţat o "provocare" inspirată de către Kremlin.

În acest "război hibrid", aspectul economic joacă un rol important, dă asigurări ministrul moldovean, în vârstă de 50 de ani.

Chisinăul denunţă de mai multe luni "şantajul energetic al Rusiei", care şi-a scăzut cu jumătate livrările de gaze naturale.

Anatolie Nosatîi deplânge, de asemenea, "încălcarea spaţiului aerian" în mai multe rânduri de către rachete trase către Ucraina, în contextul în care Republica Moldova nu dispune de mijloace sofisticate de apărare.

Republica Moldova - care are o armată de 6.500 de oameni şi echipamente vetuste ce datează din epoca sovietică - este necesar "să revadă tot sistemul apărării", ceea ce necesită "timp şi finanţări", subliniază Anatolie Nosaîii.

Această sarcină nu este uşoară în această ţară cu 2,8 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

În faţa acestor provocări, Anatolie Nosatîi salută susţinerea Uniunii Europene (UE), care a acordat republicii Moldova statutul de stat candidat la integrarea în UE în iunie 2022 şi care i-a plătit un important ajutor financiar de la începutul Războiului rus în Ucraina.

Republica "Moldova nu este singură şi nu va fi singură în faţa pericolelor şi ameninţărilor, inclusiv militare", insistă el, îndemnând UE "să rămână unită şi hotărâtă în ajutarea Ucrainei" şi în apărarea "păcii şi securităţii".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Daca Ucraina a adus la moda "razboiul hibrid"

    asta iubim 

    1. Nu ești cu Slava România? La Basarabia ți s-a umplut paharul. De vodcă. Ocupația sovietică le aduce sărăcie și prostie.

    R Moldova este independenta.. Sa i lasam sa si rezolve singuri problemele… R Moldova nu isi doreste unirea cu Romania…

    1. hahaha, propagandist sovietic patetic, să-i lăsăm la mâna rușilor. :)) N-ai să vezi!!!

      mai trebuia sa spuna ca moldovenii si rusii sunt frati si treburile lor se rezolva in familie :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb