ANCA DRAGU:  "Evaziunea fiscală sub 50.000 de lei nu va mai fi sancţionată penal, dacă se recuperează prejudiciul"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 noiembrie 2016

"Evaziunea fiscală sub 50.000 de lei nu va mai fi sancţionată penal, dacă se recuperează prejudiciul"

Guvernul a discutat, ieri, în prima lectură un proiect de modificare a Legii evaziunii fiscale astfel încât dosarele penale deschise în cazurile de evaziune estimate la cel mult 50.000 de lei pot fi închise în cazul în care vinovatul plăteşte suma şi penalităţile până la primul termen de judecată, a declarat, ieri, ministrul de Finanţe, Anca Dragu. Domnia sa a precizat că proiectul a fost iniţiat de către două ministere, cel al Finanţelor şi cel de Justiţie. "Aceste modificări vizează actualizarea unor prevederi sau mai degrabă corelarea unor prevederi din Legea evaziunii fiscale cu Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Fiscală", a spus Dragu, citată de News.ro.

În esenţă, cei care au comis evaziune fiscală în cuantum de cel mult 50.000 de lei vor putea scăpa de sancţiunea penală dacă plătesc prejuduciul adus bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitelor până la primul termen de judecată. Astfel, mica evaziune nu este dezincriminată în sine, dar sunt precizate condiţiile în care pedeapsa penală nu mai este aplicată.

"Acţiunea penală începe, ANAF trimite către parchete aceste dosare, procurorii încep acţiunea penală şi fac ancheta. Dacă până la primul termen persoana care este acuzată de evaziune fiscală de până la 50.000 de lei, plăteşte suma şi toate penalităţile, o singură dată, atunci dosarul se închide", a detaliat ministrul de Finanţe adăugând că de acest tip de clemenţă o persoană poate beneficia doar odată la cinci ani.

Dragu a arătat că modificarea are ca scop eficientizarea combaterii evaziunii în condiţiile în care dosarele de mică evaziune consumă prea multe resurse din partea statului în raport cu beneficiile obţinute.

"Peste 50% din dosare au ca prejudiciu sume foarte mici, cam 1% din totalul prejudiciilor. Asta înseamnă o ineficienţă foarte mare pentru toate instituţiile care trebuie să combată evaziunea. Un prejudiciu sub 50.000 de lei presupune instrumentarea dosarului, salarii, cheltuieli de funcţionare ale acestor instituţii", a afirmat ministrul.

Ea a exclus ca de aceste prevederi să beneficieze şi cei care se fac vinovaţi de evaziune fiscală de peste 50.000 de lei, cazuri în care se aplică prevederile Codului Penal.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cum va trece asa ceva prin cap? ce morala este asta? ce dreptate? ce lege??? Protejati hotia, farade;legea, nu mai puteti de grija hotilor din puscarii! Protejati hotia bancilor contra populatiei idioate care a crezut in economia de piata, in protectia statului care cica reprezinta poporul si care trebuie sa legifereze si sa administreze correct toate aspectele vietii? Cine sunteti si pe cine mama dracului reprezentati voi? pe hotii dinnauntru si pe cei din afara!

    1. Corect, dar se pare ca onor reprezentantii nostri au o alta morala: furati pana la 49.999 lei si veti fi considerati onorabili.

      Curat constitutional; democratie autentica! 

    Drag a de Anca. Pe unde s-o fi scolit? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb