ANCHETA DEPUTAŢILOR PRIVIND SISTEMUL DE IRIGAŢII Ionuţ Costea susţine că nu ştie ce s-a întâmplat cu Romag"98 după emiterea garanţiei de stat

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 25 august 2009

Ionuţ Costea: "Proiectul era unul bun pentru agricultură, conform documentelor aprobate, deşi implementarea şi finalizarea lui s-au dovedit a fi dezastruoase".

Ionuţ Costea: "Proiectul era unul bun pentru agricultură, conform documentelor aprobate, deşi implementarea şi finalizarea lui s-au dovedit a fi dezastruoase".

Audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind gestionarea sis­temului de irigaţii şi derularea programului Romag" 98 au debutat, ieri, cu Ionuţ Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Domnia sa a fost şi preşedintele Comitetului interministerial care a aprobat emiterea unei garanţii guvernamentale, în anii 1997-1998, pentru contractul de achiziţionare a unor pachete agricole de la firma americană Transchem, în valoare de peste 100 de milioane de dolari, destinate sectorului agricol privat din ţara noastră.

Ionuţ Costea a declarat, citat de Agerpres: "Proiectul era unul bun pentru agricultură, conform documentelor aprobate, deşi implementarea şi finalizarea lui s-au dovedit a fi dezastruoase. Programul Romag "98 era o încercare a guvernului Ciorbea de a sprijini sectorul agricol din România. Era bine acoperit pe toate segmentele sale şi de aceea a primit aprobarea Comitetului interministerial format din 16 reprezentanţi din mai multe ministere, de regulă secretari de stat. Ulterior, după discuţiile din Comitet, Ministerul Finanţelor a emis garanţia guvernamentală. Despre ce s-a întâmplat cu acest pogram, după emiterea garanţiei, nu mai deţin informaţii".

În privinţa deciziei ministrului Finanţelor la acea vreme - Daniel Dăianu - de a nu semna o astfel de garanţie, Costea a menţionat că notele secrete de la serviciile speciale veneau direct miniştrilor, nu celor din eşalonul doi: "Nu ştiu dacă Daniel Dăianu a transmis mai jos informaţiile pe care le deţinea şi în baza cărora nu a semnat garanţia".

Deputatul PD-L, Stelian Fuia, a precizat că, în momentul în care programul a ajuns pe masa Guvernului, se ştia că respectiva companie americană Transchem, care aducea pachetele agricole în România, implementase un proiect similar în Ucraina şi Polonia, care fusese un fiasco.

În ceea ce priveşte acordarea şi a altor garanţii guvernamentale de către acel comitet, Ionuţ Costea a subliniat că nu a mai aprobat, până în 1997, o astfel de garanţie pentru sectorul agricol: "Au mai fost câteva discuţii pe anumite contracte cu Banca Mondială pentru achiziţionarea de sisteme irigaţii sau de tractoare în leasing de la Tractorul Braşov, dar care nu au fost finalizate. Garanţia pentru Romag "98 a fost prima acordată acestui sector".

Potrivit preşedintelui comisiei de anchetă, Valeriu Tabără, concluziile referitoare la programul Romag 98 şi la sistemul de irigaţii ar trebui prezentate în data de 13 septembrie 2009.

Nu se ştie care este bugetul pentru irigaţii în 2010

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă din România, Viorel Nica, a declarat, ieri, la Comisia parlamentară de anchetă privind irigaţiile că, până la această dată, nu sunt informaţii referitoare la sprijinul financiar care va fi alocat pentru 2010 în acest sector. Potrivit Rompres, domnia sa a precizat că Ministerul Agriculturii ar trebui să prezinte în comisie o sinteză a cheltuielilor cuprinse în bugetul din 2010 pentru acest sector.

Viorel Nica a mai spus: "La ora actuală, Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii - AUAI - au contracte pe 500.000 de hectare, dar mai sunt altele înfiinţate pentru un milion de hectare. Din păcate, acestea nu funcţionează din cauza reţelelor electrice. Conform legii, punerea în funcţiune a infrastructurii de irigat se face de la bugetul statului. ANIF ar trebui să repare tot ce este de reparat la infrastructura de irigat, iar asociaţiile să le preia".

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, de la Turnu Severin şi până la Vaslui, nu există exploataţii de irigat în stare de funcţionare. Reprezentanţii AUAI au afirmat, de asemenea, că nu se cunosc metodele de calculare a tarifului anual de livrare a apei de către ANIF.

Nu se cunoaşte preţul de achiziţie al energiei pentru irigaţii

În ceea ce priveşte preţul cumpărării de energie electrică ieftină pentru sistemul de irigaţii, reprezentanţii AUAI au spus deputaţilor că au solicitat, de nenumărate ori, la Minis­terul Agriculturii, acordarea acestei facilităţi, dar răspunsul a fost năucitor. "Am primit acelaşi răspuns şi anume ca dacă primeşti subvenţie, ce te interesează cât este preţul energiei", a afirmat Viorel Nica.

AUAI au afirmat că au solicitat şi un tarif unic pentru livrarea apei în sistemul de irigaţii, în condiţiile în care doar 5% din suprafaţa irigată se află în treapta cea mai de sus de pompare, unde şi preţul este mai mare.

În privinţa SNIF, reprezentanţii AUAI consideră că în caietul de sarcini privind privatizarea societăţii trebuie să se prevadă posibilitatea cumpărării de către asociaţii a utilajelor care mai sunt în funcţiune, la nivel de judeţe, după inventarierea acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb