ANCHETĂ PRIVIND MANIPULAREA LIBOR  Angajaţii mai multor bănci internaţionale, citaţi ca martori

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2011

Autorităţile americane au cerut Citigroup, Deutsche Bank, Bank of America şi JPMorgan Chase să pună la dispoziţia anchetatorilor britanici mai mulţi angajaţi, ca martori într-o investigaţie privind manipularea do-bânzilor, au declarat pentru Bloomberg două surse apropiate discuţiilor, citate de Mediafax.

Băncile, membri ai comisiei care stabileşte rata dobânzii interbancare pentru dolari cunoscută ca Libor, trebuie să trimită voluntar angajaţi la Londra în luna aprilie pentru a fi audiaţi de Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.

Departamentul Justiţiei din SUA, Securities and Exchange Commission şi Commodity Futures Trading Commission ar putea investiga dacă băncile au colaborat pentru reducerea artificială a Libor, a arătat o altă sursă apropiată anchetei, notând că autorităţile britanice cooperează de multe ori cu cele americane în astfel de cazuri.

Ratele Libor (London interbank offer rate) influenţează produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari la nivel mondial şi sunt stabilite de Asociaţia Bancherilor Britanici în baza datelor obţinute de la bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, într-o gamă variată de valute. Banca pentru Reglemente Internaţionale a pus sub semnul întrebării precizia dobânzilor Libor în timpul crizei financiare, iar unii analişti au acuzat băncile că ar fi încercat să ascundă greutăţile pe care le întâmpinau în încercările de a se împrumuta.

Reprezentanţii celor patru bănci au refuzat să comenteze informaţiile.

Ancheta a ajuns în presă, după ce UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat că a primit citaţii de la autorităţile americane şi japoneze. UBS a arătat că derulează o investigaţie internă, pe lângă cooperarea cu anchetatorii.

Banca germană WestLB şi grupurile britanice Barclays şi Lloyds Banking Group au fost de asemenea contactate de autorităţi, potrivit unor surse apropiate investigaţiei.

Dobânzile de pe piaţa interbancară au urcat la niveluri record în septembrie 2007, pe fondul pierderilor generate de criza de pe piaţa creditelor ipotecare subprime din Statele Unite. Diferenţa dintre dobânzile plătite de guvernul american pe de o parte, şi de bănci pe de altă parte, a atins maxime record un an mai târziu, după falimentul Lehman Brothers.

Oficialii Băncii pentru Reglemente Internaţionale, instituţia de la Basel care are rolul de bancă centrală pentru autorităţile monetare din întreaga lume, au afirmat în 2008 că nu pot exclude posibilitatea ca dobânzile să fi fost manipulate, în urma unor informaţii privind procedurile de stabilire a ratelor Libor.

Asociaţia Bancherilor Britanici şi-a reafirmat săptămâna trecută angajamentul faţă de integritatea Libor. Diferenţa dintre rata Libor la trei luni pentru dolar şi rata ţintă a Federal Reserve a atins, pe 10 octombrie 2008, 3,32 puncte procentuale după ce timp de opt ani a fost în medie de 0,22 puncte procentuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb