Anchete, condamnări, justiţie percepută greşit

O.D.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 17 aprilie 2015

Anchete, condamnări, justiţie percepută greşit

Orice anchetă DNA a devenit în ochii opiniei publice, dar şi ai celor implicaţi direct, echivalentă cu o condamnare. Nu este neapărat vorba despre o condamnare în sensul strict juridic, dar un personaj vizat de o astfel de anchetă este automat "ştampilat" de cei din jur, care nu mai au răbdare până când vinovăţia este confirmată sau infirmată de către judecători. Îngrijorător este faptul că nici măcar oamenii care deţin posturi-cheie în structurile statului nu privesc procesul cercetării penale din altă perspectivă. O descindere a procurorilor la o instituţie este privită din start drept o grea lovitură de imagine. Fostul ministru Cristian Adomniţei, actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, considera că toată munca sa din ultimii ani a fost "umbrită" de precheziţiile efectuate de procurori, în urmă cu două zile, la sediul instituţiei pe care o conduce: " La fel ca şi instituţiile judiciare ale statului român, îmi doresc ca adevărul să iasă la suprafaţă. Am încredere în actul de justiţie şi susţin orice acţiune care conduce la elucidarea situaţiei anchetate de DNA la Consiliul Judeţean Iaşi. Toată munca din ultimii trei ani a administraţiei pe care o conduc este umbrită de acest eveniment şi tocmai de aceea îmi doresc să vedem cât mai repede rezultatele anchetei".

Din nefericire, lentoarea actului de justiţie - distanţa mare în timp de la momentul descinderilor procurorilor până la pronunţarea unei decizii definitive - nu face decât să consolideze această impresie, care pune semnul de egalitate între anchetă şi vinovăţie.

O altă problemă o reprezintă şi felul în care anumiţi politicieni sau oameni de afaceri îşi închipuie că pot "dribla" justiţia prin renunţarea la funcţiile pe care le deţin. O mare parte dintre cei care ajung în faţa procurorilor sau judecătorilor îşi închipuie că pot obţine un plus de clemenţă dacă lansează promisiuni legate de retragerea din viaţa politică şi publică sau de renunţarea la anumite afaceri. Pe Radu Mazăre, demisia din toate funcţiile deţinute în PSD şi promisiunea că nu va mai candida la primăria Constanţei nu l-au ajutat prea mult, în acest moment aflându-se în arest preventiv. Prospăt ieşit din spatele gratiilor, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să-l plaseze în arest la domiciliu în dosarul Microsoft, fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a anunţat că nu va mai face niciodată politică, susţinând şi că "justiţia a fost corectă cu el", chiar dacă a fost privat de libertate aproape şase luni, fără să fie condamnat: "Se spune că ce nu te omoară de întăreşte, dar cu siguranţă "beciul domnesc" te înmoaie. Justiţia a fost corectă faţă de persoana mea. Procurorii şi judecătorii m-au judecat corect şi nu am ce să le reproşez. Ma gândesc că există o justiţie divină şi vor plăti toţi după faptele şi inimile lor. Nu am duşmănie pe nimeni şi cred că toţi oamenii din România au realizat că toţi cei care greşesc trebuie să plătească. Eu am greşit, voi plăti. Am greşit că am avut încredere în oameni".

Dincolo de ceea ce cred oamenii despre anchetele procurorilor şi deciziile judecătorilor, procesul de justiţie îşi continuă mersul, ieri având loc mai multe percheziţii şi reţineri de persoane, care, trebuie precizat, până la o decizie definitivă sunt nevinovate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atentie, pana si aceste afirmatii mi se par o batjocura: in primul rand "justitia a fost corecta cu el" - adica cum, de unde poate el sa aprecieze corectitudinea justitiei in mod obiectiv?, pe urma "eu am gresit, voi plati" - nu cumva stie ca justitia n-o sa-i ia averea realizata prin faradelege si o zice asa, in bascalie?, si adauga "am gresit cand am avut incredere in oameni" - deci, in final, se arata de fapt ce-a vrut sa zica... ii pare rau ca omerta n-a functionat si din partea altora si numai din partea lui. Deci, oameni buni, acestia sunt niste hoti convinsi, care indiferent cata inchisoare fac ies si mai inversunati sa-si indeplineasca faradelegile, sunt constienti ca vor face inchisoare dar ca le vor ramane banii, si ca merita efortul... De fapt, au furat 15 ani cateva zeci-sute de milioane, fac un an de puscarie, "se lasa de politica" in mod direct (dar cu siguranta ca o s-o faca indirect), pentru ca au obosit sa se implice ei insisi, nu de altceva... au majoritatea copii majori si acestia beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si de experienta vasta a parintilor, in ale furtului, deci vor fi si mai pregatiti pentru viitoare hotii. Si noi ne uitam la TV si pe facebook, ne descarcam ca prostii la un pahar de vin/bere/tarie, ne multumim cu cate un Constantinescu, Iohannis, timpul trece - pietrele raman si mai trec 25 de ani de "libertate". Bine ca macar hotii astia sunt sinceri si ne-o zic pe fata, asta pentru cine stie sa-i inteleaga, sau pentru cine vrea sa-i priceapa, pentru cine nu, sa incerce sa faca precum ei si poate merge, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb