ANCOM lansează o consultare publică vizând noile drepturi de utilizare a spectrului radio

Cristina Radu
Companii / 26 iunie 2017

ANCOM lansează o consultare publică vizând noile drepturi de utilizare a spectrului radio

ANCOM lansează astăzi o consultare publică vizând organizarea unei proceduri de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile noi de frecvenţe pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă armonizate la nivel european şi în subbenzile de frecvenţe rămase neadjudecate în urma procedurilor de selecţie, potrivit unui comunicat de presă trimis de ANCOM.

Benzile care fac obiectul consultării contribuie la asigurarea resurselor de spectru pentru dezvoltarea serviciilor de comunicaţii în contextul avansului consumului de internet mobil şi respectiv la implementarea tehnologiilor noi 5G sau IMT-2020.

Noua tehnologie de comunicaţii permite conectarea obiectelor inteligente pe care oamenii le vor folosi în viitor: oraşe inteligente, case care se vor administra singure, maşini autonome, servicii publice digitale pentru cetăţeni şi firme. Pentru acestea sunt necesare comunicaţiile radio fără fir, cu acoperire totală la super-viteze şi o capacitate enormă pentru o densitate imensă de utilizatori, potrivit sursei.

Adrian Diţă, Preşedintele ANCOM, a afirmat: "Îmi doresc ca în cel mult 5 ani toate marile oraşe din România să se bucure de acoperire 5G şi ANCOM face astăzi primul pas către această nouă revoluţie industrială şi transformare digitală a economiei şi societăţii româneşti. Am putea fi, din nou, printre primele ţări din UE care demarează o astfel de licitaţie, cu siguranţă prima din regiunea de est, după cum în 2012 am fost autorii unei premiere est-europene în domeniul licitaţiilor de spectru".

Având în vedere importanţa resursei limitate de spectru disponibil, a impactului deciziei ce urmează să fie luată referitor la viitorul utilizării acestor benzi de frecvenţe şi efectele asupra pieţei de comunicaţii electronice din România, ANCOM consideră consultarea tuturor părţilor interesate necesară pentru asigurarea transparenţei în procesul decizional şi a predictibilităţii măsurilor adoptate, conform sursei.

Chestionarul publicat astăzi pe site-ul autorităţii urmăreşte să obţină din partea actorilor din piaţă informaţii vizând gradul de interes pentru achiziţionarea drepturilor şi utilizarea benzilor şi respectiv perioada când ar fi oportună organizarea licitaţiei. Autoritatea urmăreşte să clarifice aspectele tehnice şi economice vizând accesul în benzile de frecvenţe şi respectiv elementele care pot influenţa rezultatele, ca designul procedurii de selecţie, benzile licitate împreună, cantităţile optime de spectru adjudecate de un singur operator şi obligaţiile ataşate licenţelor. Opiniile exprimate în cadrul consultării vor fundamenta decizia ce urmează să fie luată pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor disponibile în benzi, conform sursei.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb