ANCOM: "Roaming-ul din ţările non-UE, de până la 50 de ori mai mare decât cel din Comunitatea Europeană"

V.P.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 29 iulie 2014

"Roaming-ul din ţările non-UE, de până la 50 de ori mai mare decât cel din Comunitatea Europeană"

"Traficul de date poate fi taxat de până la 65 de ori mai mult în statele din afara UE"

Tarifele pentru serviciile de voce şi date în afara zonei reglementate pot ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decât tarifele plătite de utilizatori pentru aceleaşi servicii în ţările din Comunitatea Europeană, a anunţat, ieri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Astfel, potrivit Autorităţii, utilizatorii de telefonie mobilă şi internet mobil din România care călătoresc în afara ţării, în special în afara spaţiului Uniunii Europene, sunt sfătuiţi să studieze cu atenţie ofertele furnizorilor.

Un utilizator român aflat în Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plăti peste 2 euro/minut în cazul unui apel efectuat către România sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit în roaming, averizează ANCOM. "Comparativ, un utilizator care călătoreşte în spaţiul UE plăteşte maxim 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat către orice destinaţie din Uniunea Europeană şi cel mult 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif)", menţionează oficialii ANCOM.

În ceea ce priveşte serviciile de date, un utilizator român de internet mobil care foloseşte tarifele standard şi călătoreşte, de exemplu, în Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau S.U.A. plăteşte tarife standard începând cu 5 Euro/MB pentru transferul de date, în timp ce costurile pot depăşi 10 Euro/MB pentru destinaţii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 Euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia. Comparativ, utilizatorii români care călătoresc în ţările din Uniunea Europeană plătesc maximum 0,20 euro/MB (fără TVA), în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif). "De exemplu, un utilizator care accesează de pe telefonul mobil căsuţa de e-mail, reţele de socializare şi site-uri de ştiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge să consume cel puţin 15MB, putând plăti chiar şi de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date în afara UE faţă de cât ar plăti în călătoriile din spaţiul UE", susţin reprezentanţii ANCOM.

Autoritatea mai notează că, pentru a evita şocul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din România care călătoresc în afara ţării primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, în cazul în care costul datelor descărcate se apropie sau depăşeşte pragul prestabilit de 50 euro. Utilizatorii îi pot solicita însă operatorului stabilirea unui alt prag-limită, mai mic sau mai mare faţă de această valoare.

Diferenţele mari dintre costurile plătite de utilizatorii de telefonie mobilă şi internet mobil pentru serviciile de roaming în spaţiul UE şi în afara acestui spaţiu sunt generate de reglementările în vigoare. Astfel, în timp ce la nivelul Uniunii Europene există reglementări referitoare la tariful maxim pe care îl pot percepe operatorii în cadrul planului tarifar standard, pentru ţările non-UE nu există un astfel de plafon maximal, fiecare operator având libertatea de a-şi stabili tarifele aplicabile.

În ceea ce priveşte gradul de utilizare a serviciilor de roaming, utilizatorii din România care au folosit în trimestrul III al anului 2013 (lunile iulie-august-septembrie) serviciul de internet mobil în ţările din UE/SEE, pe baza Eurotarifului, au consumat peste 10 milioane MB, în timp ce consumul pentru utilizatorii care au călătorit în ţările din afara UE/SEE a fost de 1 milion MB. În aceeaşi perioadă, utilizatorii din România care au călătorit în ţările UE/SEE au efectuat apeluri în roaming de peste 29 de milioane minute şi au primit apeluri de 93 milioane de minute, iar cei care au călătorit în afara UE/SEE au efectuat apeluri însumând 3 milioane minute şi au primit apeluri de 3,7 milioane minute.

Tarifele pentru serviciile de roaming din Uniunea Europeană au scăzut de la 1 iulie cu 20-55%, utilizatorii urmând să plătească 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui SMS.

Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte în cadrul planului tarifar de bază (Eurotarif), dar ei pot să pună la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă.

Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară încheierea unui abonament suplimentar.

ANCOM atrage atenţia utilizatorilor care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă, că este posibil ca telefonul să se conecteze automat la reţeaua ţării vecine (roaming involuntar) şi să vorbească la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primesc. Utilizatorii pot evita aceste situaţii de roaming involuntar dacă: selectează manual reţeaua, solicită operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere sau dacă verifică reţeaua în care se află telefonul, înainte de a utiliza aparatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb