Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a finalizat astăzi decizia şi caietul de sarcini pentru licitaţia acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune, taxă minimă de 300.000 euro, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
La licitaţie vor fi scoase cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră, patru în frecvenţe ultra înalte (UHF) şi unul în frecvenţe ultra joase (VHF), în standard Digital Video Broadcasting (DVB-T2), iar taxa minimă de licenţă va fi de 300.000 euro. Câştigătorul primului multiplex în UHF va avea obligaţia de a transmite "free to air", în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii Audiovizualului.
Potrivit strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI), multiplexul va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.
Toate multiplexurile vor fi acordate pe o durată de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare de la 17 iunie 2015. Un candidat trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare, cum ar fi: să fie societate comercială română sau străină; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani să fie de minimum 2 milioane euro; durata de funcţionare trebuie să fie cel puţin până la data de 17 iunie 2025; să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri şi către ANCOM; candidatul să nu facă parte din grupul altui candidat.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
La data de 31 decembrie 2013, conform datelor centralizate în Registrul public al furnizorilor de comunicaţii electronice al ANCOM, în România erau autorizaţi 1.457 de furnizori pentru a furniza reţele publice de comunicaţii electronice sau servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.