Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară peste 263.000 de hectare de pădure, proprietate publică a statului român. Lucrările s-au desfăşurat în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF).
ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a înregistrat în evidenţele de cadastru şi carte funciară 263.515 de hectare de pădure. Cele 12.199 de imobile au fost intabulate sau înscrise provizoriu în proprietatea publică a statului român. Suprafeţele respective sunt administrate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.
Judeţele care au intabulat cele mai mari suprafeţe de pădure, proprietate publică a statului, sunt Tulcea - 75.397 de hectare, Suceava - 37.861 de hectare şi Hunedoara - 12.305 de hectare. Cele mai mici suprafeţe forestiere, proprietate publică a statului, au fost intabulate în Bucureşti - 6 hectare, judeţul Covasna - 280 de hectare şi judeţul Botoşani - 473 de hectare.
Potrivit Ordinului directorului general al ANCPI nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI şi instituţiile subordonate, autorităţile şi instituţiile din administraţia publică centrală şi locală sunt scutite de la plata tarifelor (atât în regim normal, cât şi în regim de urgenţă) pentru înregistrarea în evidenţele de cadastru şi carte funciară a imobilelor aparţinând primăriilor, precum şi a celor aflate în patrimoniul statului.
PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020 - aproximativ 313 de milioane de euro, dar şi din bugetul local al primăriilor.