"Cotele de gen şi creşterea reprezentativităţii femeilor în funcţiile publice este o temă care nu se referă doar la egalitatea de gen, ci şi la consolidarea democraţiei şi a unui sistem guvernamental mai eficient şi mai echitabil. Egalitatea de gen este un drept fundamental şi un principiu esenţial al democraţiei noastre moderne. Cu toate acestea, în ciuda progreselor semnificative realizate în ceea ce priveşte drepturile femeilor în ultimele decenii, reprezentativitatea femeilor în funcţiile publice rămâne sub nivelul dorit", este de părere Preşedinta Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA, Andreea NEGRU, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.
Conform sursei citate, ADAA susţine reglementarea cotelor de gen şi a egalităţii de şanse cât şi implicarea femeilor în toate domeniile de activitate pentru dezvoltarea incluzivă şi echitabilă a economiei.
În cadrul întâlnirilor de la Palatul Victoria, de la începutul săptămânii, dintre organizaţiile patronale reprezentate de femei- Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM, ADAA , OFA UGIC 1903 şi CONAF cu oficiali ai Guvernului - Roxana Mînzatu, Secretar de Stat în cadrul Guvernului, Florin Spătaru şi Minel Ivaşcu Consilieri de Stat în cadrul Cancelariei Primului Ministrul, a fost adusă în discuţie şi susţinută nevoia de promovare a cotelor de gen şi a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Florin Spătaru şi Minei Ivaşcu au reiterat preocupările Guvernului faţă de dezvoltarea strategiei naţionale pentru antreprenoriat feminin. La rândul său, Roxana Mînzatu s-a arătat încrezătoare în legătura cu continuareadezbaterilor din Parlament pentru conturarea uneilegi care să promoveze cotele de gen în procesul decizional politic.
Cotele de gen sau "paritatea de gen" sunt o metodă eficientă de a asigura o reprezentare mai echitabilă a femeilor în funcţiile publice. Acestea implică stabilirea unor limite sau cote minime de gen pentru candidaţii şi aleşii în diverse poziţii guvernamentale sau în instituţii publice. Deşi există critici faţă de această metodă, susţinătorii susţin că este necesară pentru a depăşi inegalităţile istorice şi pentru a obţine o reprezentare mai autentică a diversităţii populaţiei.
In Uniunea Europeană (UE), cotele de gen sunt o chestiune importantă pentru promovarea egalităţii de gen în diferite sfere ale vieţii publice şi private. Cu toate acestea, este important de menţionat că abordările şi măsurile privind cotele de gen pot varia între statele membre ale UE, deoarece UE nu impune o abordare uniformă în această privinţă. În schimb, UE acţionează ca un catalizator şi furnizează orientări pentru statele membre, iar acestea decid cum să implementeze sau să reglementeze cotele de gen la nivel naţional.
Iată o privire asupra situaţiei cotelor de gen în ţările UE:
Norvegia: Norvegia este adesea menţionată ca un exemplu de ţară care a implementat cu succes cote de gen în consiliile de administraţie ale companiilor listate la bursă. Legea norvegiană impune ca cel puţin 40% dintre membrii consiliului de administraţie să fie femei.
Franţa: Franţa a adoptat o lege care impune companiilor să aibă cel puţin 40% dintre membrii consiliului de administraţie de sex feminin. Această lege se aplică companiilor de stat şi companiilor cu capital deschis la bursă.
Suedia: Suedia a adoptat o abordare voluntară pentru promovarea egalităţii de gen în consiliile de administraţie. Companiile sunt încurajate să îşi fixeze propriile ţinte de gen pentru reprezentarea în consiliile de administraţie.
Germania: În Germania, companiile listate la bursă trebuie să aibă cel puţin 30% dintre locurile din consiliul de supraveghere ocupate de femei. Această regulă se aplică şi companiilor cu un consiliu de supraveghere alcătuit din mai mult de trei membri.
Belgia: Belgia are cote de gen în politică, unde se aplică o rezervare de 50% pentru fiecare sex pe liste electorale. Această abordare se aplică şi în cazul guvernelor regionale şi comunitare.
Spania: În Spania, a fost adoptată o lege care impune ca listele electorale să aibă o proporţie minimă de 40% pentru fiecare sex. Această reglementare se aplică atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional şi local.
UE susţine promovarea egalităţii de gen şi încurajează statele membre să implementeze măsuri pentru creşterea reprezentativităţii femeilor în diverse domenii, inclusiv în funcţiile publice şi în sectorul privat.
"Reprezentarea cotelor de gen este de o importanţă crucială pentru sporirea actului guvernamental întrucât aceasta poate duce la o luare a deciziilor mai cuprinzătoare. De asemenea, când cetăţenii văd diversitate în abordare au mai multă încredere în instituţiile democratice. Prin urmare, o reprezentare mai mare a femeilor poate duce la implementarea de politici publice mai eficiente, incluzive şi echitabile. Nu în ultimul rând, femeile şi fetele care văd femei în funcţii de conducere pot fi motivate să-şi urmeze propriile aspiraţii şi să intre în politică sau în alte domenii în care pot face o schimbare semnificativă", susţine Preşedinta ADAA, Andreea NEGRU.
În concluzie, reprezentarea cotelor de gen este esenţială pentru aducerea unor perspective diverse şi asigurarea unei mai mari echităţi în procesul decizional. Acest lucru contribuie la construirea unei societăţi mai democratice şi mai reprezentative pentru cetăţeni, se mai arată în comunicat.
1. Egalitate de gen
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2023, 18:27)
Si cote de gen am avut in comunism si a fost bine. Cu denocratia asta de import multe lucruri bune s-au pierdut.