ANPC susţine propunerea conversiei creditelor denominate în CHF în moneda naţională la un curs mediu, calculat de la momentul acordării creditelor şi până în prezent - variantă care vine în sprijinul şi protejează interesele debitorului, în timp ce Ministerul Finanţelor Publice şi BNR se opun, spune deputatul PNL, Andreea Paul. Domnia sa a fost recent desemnată să coordoneze un grup tehnic de lucru care, până la începutul săptămânii viitoare, trebuie să stabilească forma finală a amendamentului deputatului Daniel Zamfir privind conversia la curs istoric.
Andreea Paul menţionează: "BNR consideră inoportună aplicarea unui curs administrativ, încurajând identificarea de soluţii bazate pe acorduri bilaterale între bănci şi creditori. Acestea însă nu au funcţionat în multe cazuri şi nimeni nu a explicat cum a fost posibilă creditarea cetăţenilor în România într-o monedă pe care niciunul dintre cei creditaţi nu a văzut-o, nu a existat efectiv în instituţiile bancare, totul fiind raportat exclusiv scriptic".
Deputatul PNL apreciază că dezbaterea temei privind conversia creditelor în franci elveţieni, în comisiile reunite din Camera Deputaţilor, este esenţială săptămâna viitoare, iar o posibilă amânare nu se justifică în nici un fel.
Andreea Paul arată că românii creditaţi în franci elveţieni se confruntă cu o problemă gravă, de care principali vinovaţi se fac BNR şi instituţiile de credit care au profitat de lipsa de educaţie financiară a populaţiei.
Deputatul PNL spune că a fost calculat impactul financiar a trei scenarii de conversie a creditelor în valută.
Astfel, conversia creditelor la cursul existent la data acordării acestuia ar conduce la un cost de aproape 6 miliarde de lei pentru instituţiile de credit: "Pierderile provin în special din conversia portofoliilor de credite denominate în euro (având o proporţie ridicată în totalul creditelor acordate populaţiei (40% în luna iunie 2016), la care se adaugă impactul determinat de portofoliile acordate în franci elveţieni. Un număr total de 286.917 de credite ar fi convertite în acest scenariu, din care 29.271 credite denominate în CHF. Mai apar apoi problemele legate de reducerea indicatorului de solvabilitate sub pragurile minime pentru unele instituţii bancare".
Conversia creditelor la cursul existent la data acordării acestora, majorat cu 20%, ar însemna o piedere de aproximativ 2,5 miliarde lei. Cea mai mare parte a pierderii ar fi generată, potrivit doamnei Andreea Paul, de portofoliul de credite denominate în CHF: "aproximativ 1,8 miliarde lei, ca urmare a deprecierii semnificative a acestei monede în raport cu moneda naţională de la momentul acordării acestor credite. Numărul total de credite care ar fi convertite în acest scenariu este de 115.947, din care 27.213 credite denominate în CHF".
Conversia unui credit la cursul mediu calculat de la data acordării acestuia până la data conversiei ar conduce la pierderi de aproximativ 1,5 miliarde lei, potrivit simulărilor efectuate şi citate de către deputatul PNL. Acestea sunt generate aproximativ în mod egal de portofoliul de credite denominate în CHF şi portofoliul de credite denominate în EUR.
Deputatul PNL mai precizează: "La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor denominate în franci elveţieni acordate populaţiei s-a situat la 5,8 miliarde de lei, diminuându-se semnificativ faţă de 7,6 miliarde de lei la finalul anului 2015. Aceste credite reprezintă aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real şi aproximativ 5% din totalul creditelor acordate populaţiei (iunie 2016). Din perspectiva structurii pe destinaţii, creditele pentru locuinţe au o pondere de 48% din total şi creditele pentru consum de 52%. Rata creditelor neperformante în franci elveţieni acordate populaţiei se situează la 33%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 46%. Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu înregistrează întârzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile. Creditele de consum cu garanţii ipotecare şi alte tipuri de credite au o rată a creditelor neperformante mai ridicată comparativ cu creditele ipotecare şi pentru investiţii imobiliare.
Aproximativ 90% din creditele în CHF au fost acordate în perioada 2005-2009:
-Valoarea totală a sumei acordate pentru creditele în CHF încheiate în perioada 2007- 2009 este 9,2 miliarde de lei, respectiv 4,2 miliarde CHF (la cursul istoric la momentul acordării).
-Valoarea totală a sumei de rambursat pentru creditele în CHF încheiate în perioada 2007-2009 este de aproximativ 6,6 miliarde de lei, respectiv 1,6 miliarde CHF, din care valoarea principalului este de 4,6 miliarde de lei, respectiv 1,14 miliarde CHF (la cursul de la sfârşitul lunii mai 2016).
Potrivit datelor BNR, în perioada ianuarie 2015 - august 2016 s-au făcut aproape 57.300 de solicitări de soluţionare a creditelor, din care: 31.270 pentru operaţiuni de conversie şi 26.028 pentru operaţiuni de restructurare. Dintre acestea, au fost soluţionate 33.528 de solicitări, din care 24.391 prin conversie şi 9.137 prin restructurare".
• O altă sinucidere, din cauza creditului în franci elveţieni
În această săptămână, o femeie şi-a pus capăt zilelor, copleşită de datoriile în franci elveţieni pe care le avea la bancă. Poliţiştii au aflat că victima suferise o depresie majoră din cauza sumelor mari pe care ar fi trebuit să le dea înapoi. Femeia avea 52 de ani şi, recent, a primit un mesaj de la bancă prin care era înştiinţată că va fi executată silit, dacă nu-şi achită datoriile pe care le avea, în urma unui credit în franci elveţieni, potrivit declaraţiilor rudelor.
O oră mai târziu apropiaţii au găsit-o fără suflare, în locuinţă.
Avocata Alexandra Burada a declarat: "Este regretabil faptul că, într-un stat european, care se presupune că îşi protejează consumatorii, se poate ajunge în situaţii atât de dramatice. Din nefericire, lipsa de reacţie a legislativului pe această temă precum şi lipsa de soluţii, inclusiv soluţii ce ar putea veni din partea instanţelor judecătoreşti, conduc la asemenea evenimente tragice precum şi la afectarea calităţii vieţii şi a demnităţii multor cetăţeni români şi a familiilor acestora. O soluţie legislativă pare a fi în acest moment unica soluţie pentru ca aceşti cetăţeni să poată trăi în condiţii de minima decenţă, o soluţie mult aşteptată şi care ar tranşa, cel puţin pentru viitor, soarta a zeci de mii de familii. Să nu uităm că cei creditaţi, în «anii de glorie» ai sistemului bancar nu beneficiază de aceeaşi protecţie legislativă de care beneficiază creditaţii actuali, pentru care noţiunea de risc contractual a devenit transparentă, aceştia beneficiind de o informare net superioară cu privire la serviciile financiare contractate. Practic am ajuns în situaţia în care un beneficiar de credit ipotecar încheiat în anul 2016 este discriminat în raport cu un creditat în anul 2008, scenariu care nu poate fi tolerat. De asemenea, consumatorii nu trebuie să beneficieze doar de o opţiune ci de un întreg set de legi, pe care, să îl poată accesa cu uşurinţă, fără a fi târâţi în procese inutile şi de lungă durată. Nu trebuie să uităm zecile de mii de consumatori creditaţi în franci elveţieni care au contractat la acel moment credite de consum (atunci de mică valoare) pentru care nu există la acest moment nici o soluţie. Aşteptăm cu nerăbdare dezbaterile parlamentare şi decizia finală a Parlamentului României, parcurs în care vom fi alături de consumatorii utilizatori de servicii financiare, aşa cum am fost şi până acum".
Până acum, câteva zeci de români s-au sinucis, potrivit declaraţiilor familiilor lor, din cauza că nu şi au mai putut plăti ratele către bănci.
• Iniţiative similare de conversie, în alte ţări UE
O iniţiativă similară a fost adoptată de Croaţia, care permite conversia în euro a creditelor denominate în CHF, la cursul din data acordării. Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare echivalentă de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării, mai spune deputatul PNL Andreea Paul, adăugând că BCE a avut poziţii critice faţă de această lege, iar Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement.
În Ungaria, băncile au fost obligate prin lege să facă conversia împrumuturilor pentru locuinţe acordate populaţiei în CHF în moneda naţională impunând totodată limite maximale pentru rata dobânzii aplicate la creditele rezultate în urma conversiei. Estimările arată că băncile pierd aproximativ 400 milioane de USD pe an, ca urmare a diminuării veniturilor din dobânda rezultată din aceste conversii, mai spune doamna Paul. De asemenea, Banca Centrală a Ungariei a pus la dispoziţia băncilor o sumă de aproximativ 9 miliarde euro din care băncile au utilizat aproximativ 8 miliarde euro. CE a lansat, de asemenea, procedura de infringement cu privire la legislaţia privind conversia creditelor denominate din CHF în forinţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Eftenie Chiusbaian în data de 30.09.2016, 00:26)
Dar de ce s-a sinucis femeia? Nu ziceau Zamfir, Piperea si [Fragment eliminat, conform regulamentului.] ca daca trece darea-n plata nu se mai sinucid oamenii? Nu vindeau gogosi prin Parlament cu
filme, nu minteau ca e nevoie de o lege care sa elibereze oamenii de poveri?! Nu cerea [Fragment eliminat, conform regulamentului.] din Cisnadie donatii ca sa lanseze campanii de promovare? Nu mergeau bisnitarul de pe Remetea, Nelu micRobu si altii cu funiile de gat ca sa treaca DIP sa se opreasca sinuciderile, sa aiba debitorii "o gura de aer"? Saptamana trecuta s-a sinucis o femeie, deci toata tevatura pacalicilor astora nu a fost decat gargara, pacaleala cu care unii au incasat 2% impozit redirectionat de la tot felul de creduli!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 01:03)
Mizeria de la miezul noptii.
Fooooaaaaarte spiritual!
1.2. Alerta de postaci !!! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 01:31)
Postac GCCC care o da in mistocareala conform scriptului primit de la sefa sa Gavroche Necula. In rest argumente 0!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 01:40)
Politia zice ca nu stabileste si nu poate confirma vreo cauza a vreunei sinucideri. Dar mi se pare o nebunie ca un parinte sa isi lase copii in voia sortii, indiferent de motiv! Mai ales o mama... Disperarea te impinge la orice sacrificiu ca sa iti aperi puii...dar nu la abandon...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 07:06)
Nu ți a fost foame niciodată și nici mama nu ești, de emiți asemenea ineptii.
Vorbește mai bine despre ceea ce pricepi.
Sau femeia aia care s-a sinucis o fi fost o "speculatoare de CHF".
Nu ți-ar fi rușine!
1.5. Ex (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ion în data de 30.09.2016, 09:13)
Pai de ex stiu eu un caz in care un angajat cu credit in chf a fost obligat sa-si faca firma sa incaseze salariul pt ca societatea unde lucra era in dificultate si nu mai putea sa-i plateasca in forma clasica.Acum ar vrea sa dea in plata dar banca a contestat pe motiv ca in apartamentul unde locuieste are sediu firma .Si asta e in pom cu nervii.Si uite asa apar sinucideri.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 11:42)
Nu exista domne. Sinuciderea din Botosani NU ARE LEGATURA CU CREDITUL! Asa spunea [Fragment eliminat, conform regulamentului.], ca daca trece DIP nu se mai omoara nimeni! Eu ma incred doar in cuvintele iesite din barbuta pastorului chf, restul nu ma intereseaza.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 11:50)
Tu nu vezi un cretin cand te uiti in oglinda??????????????
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 11:52)
Vezi 1.7
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 12:44)
am o intrebare: poti fi mai cinic de atat?fiind postac stii foarte bine ca bancile nu preiau de buna voie casele prin DIP.....inteleg ca unicul tau scop si menire de a fi pe acest pamant e profitul bancilor....mai exista si altele pe lume stimabile cum ar fi omenia.. dar despre acest cuvant se pare ca afli de abia acum si nu stii ce inseamna
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alina.c în data de 30.09.2016, 16:57)
In articol nu scrie ca este vorba despre un credit ipotecar. Poate era vorba de un credit de nevoie personale. Fii mai atent.....
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 18:57)
Bai [Fragment eliminat, conform regulamentului] nu iti este rusine
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:50)
Nu bai [Fragment eliminat, conform regulamentului] de gunoi !
2. O sa fie inca o gogoasa cu iz electoral?
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 01:48)
Unii domni spun ca Prima casa e periculoasa ca va creste Roborul. Si atunci, de ce ar prefera oamenii conversia in lei? Convine doar celor care au investit si vor sa scape de investitie dar n-au incaput in darea in plata? Ori celor care vor sa cumpere cat mai multe case la pret mic?
2.1. pt Inocentzie ala Micu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 30.09.2016, 05:22)
LDP pica la CuCo fiindca o Sa zica exista Conversia dupa care pica si ea. Intre timp parlamentu VA FI fost ales...
2.2. Vorbe (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ion în data de 30.09.2016, 09:15)
Ce drak de ivestitor e unul care a luat un apartament amarat sa stea cu familia ?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 09:50)
Pica pe [Fragment eliminat, conform regulamentului.]!
3. "... exclusiv scriptic "
(mesaj trimis de Fara credit în data de 30.09.2016, 05:28)
Daca este asa atunci vinovati sa plateasca: Bancile!
Bnr cum a tolerat asa ceva?
Mf de ce se opune? Ca se imprumuta de la banci?
Decizi definitive sunt curs istoric! Atunci ceilalti habarnisti trebuie sa se abtina. Anpc e prea slaba sa se pronunte aici. A periat bancile pana acum.
Modelul Croatiei e bun!
Npl 33% in chf! Prostie bancara! Mai bine tapa creditul in Npl decat sa negocieze, atunci e nevoie de legea conversiei la curs istoric!
Condoleante. Bine ca dam bani pt Sirieni si pe ai nostri ii lasam in izbeliste.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cu credit în data de 30.09.2016, 06:19)
Ce inseamba npl? De ce cineva fara credit ca tine tace zilnic spume pentru hotia datornicilir speculanti in CHF?
De ce cineca fara credit pune zilnic intrebari retorice cu raspuns evident? E cumva postaceala manipulatoare?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Fara credit în data de 30.09.2016, 06:57)
Am avut credit in euro si in lei, parinti au vandut terenuri sa pot achita creditele anticipat, am fost norocos fata de acesta din articol.
Cand am achitat nici nu au stiut ce suma trebuie sa platesc, ce comisioane fara numar sa aplice!
Le inteleg suferinta. De 3 ani sunt fara credit, sunt LIBER!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 07:31)
Vezi ca nu ai zis nimic de npl, bnr, etc, ins, abc. O sa te dea afara sefii tai de la postacit pentru ca nu mai minti complet.
Si nu o sa mai poti lua credit de la banci decat cu buletinul sau de la amanet.
3.4. Postac de 3 lei (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Ion în data de 30.09.2016, 09:19)
NPL s-au impachetat la greu prin diverse vehicule asa ca nu mai plange tu de mila bancilor.Stiu ca ai salariul mic dar asta e :)Profitul merge la actionari.Treci la munca sa-mi dai dividend !
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 10:53)
mai mult, in Croatia daca esti executat silit, legea nu permite sa fii dat afara din casa.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 11:03)
Asa v-au zis la instructajul de manipulari postacesti?
Pai e super in Croatia, practic nu trebuie sa-ti cumperi casa. Te muti intr-o locuinta, nu platesti si intri in executare silita si ai unde sa locuiesti.
Din propaganda CHF se intelege ca in Croatia doar prostii isi platesc ratele la case.
E un obicei al vostru, speculatorii imobiliari si valutari, sa-i considerati prosti pe cei corecti.
3.7. Esenta! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MA în data de 30.09.2016, 11:37)
BNR cum a tolerat asa ceva?
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 21:01)
Haha, asa este!
3.9. Simplu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 21:04)
Ordin de la BN a Elvetiei !
3.10. Npl 33% la chf inseamna pierdere! (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Fara credit în data de 30.09.2016, 21:14)
Deci bancile nu vor negociere, nu mai vor npl pe chf, conversie ca au vandut Npl pe 10%.
Sef nu am!
3.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:01)
Si ce treaba ai tu cu cat vand, tu ai luat credit ca sa il cumperi mai ieftin? Sunt banii celor cu conturi la banci, pe care bsncile ii dau cu imprumut si ii platesc depunatorilor-nu tu, asa ca vand cui si cu cat vor. Daca au chef pot sa le dea si gratis, nu ai tu dreptul la nici o pretentie pe bunul altcuiva.
Bai, rugati-l pe juristul piperea sau macar pe bancereasa cristofourakis sa va mai explice cate ceva ca va faceti de ras. Vanzarea aia cu 5-10 % din pretul "neperformantelor" e vanzarea a ceea ce mai ramane din datorie dupa ce se executa toate garantiile. Stiu ca nu intelegi, de aia te-am si sfatuit sa rogi pe cineva extrem de rabdator sa-ti explice.
Deci nu ti se vinde cu 10% creditul cu care ai luat apartamentul ci ceea ce ramane dupa ce ai restante, se vinde apartamentul la licitatie si trag aia de tine sa platesti ceea ce te-ai angajat. Daca nu poti sau nu ai chef sa platesti ce ti-a mai ramas de achitat abia atunci se vinde la sume de genul 5-10 %. Asta ca sa nu va mai faceti iluzii ca o sa va cumparati casele cu 10%.
4. A induiosator cum...
(mesaj trimis de MA în data de 30.09.2016, 07:23)
... incercam sa reparam niste timpenii prin alte timpenii, in tara asta minunata! Dam credite in valuta, supraevaluam toate sandramalele, de zece ori, ne aliniem la preturi europene pe o logica de nimeni inteleasa, ne torturam economia pina ajungem sa calculam PIB-ul ca Petre Ispirescu si sa scriem bugetul ca Fratii Grimm, ni se bulbuca ochii de patriotardism si ne lamentam ca Emil Girleanu de mila indatoratilor... Dupa aia, venim cu darea in plata, conversia la cursul preistoric, reparatii contra naturii, comisii si comitete, stereotipuri de presa si alte dracovenii risibile... Va zic de douazeci de ani ca nu ne putem raporta la monede straine, nu putem cobstrui un echilibru de preturi pe comparatii cu strainatatea si ca un metru patrat in Romania face zece dolari daca e Atheneul deasupra!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 07:53)
Daca Ministresa tehnocrata este un produs al bnr si vizeaza postul de vice la bnr cum ar putea sa joace altfel decat cum ii canta primul carmaci oenolog ?
6. Suporta dep.PNL Andreea Miliardele de Euro ?
(mesaj trimis de Duca în data de 30.09.2016, 08:39)
D-na e pe dinafara complet de ani de zile.
Are o atitudine socialista, ce cauta in Liberalism
Se joaca cu miliardele de sunt bani, cine le suporta ?
Bancile ?
De ce ?
Au dat CHF vor CHF.
Exemplele date sunt tot ex-comunist populiste.
Dar Ungaria a fost mai cu cap, statul a dat totusi bani.
PNL scapati de socialism-populism ca poate supravietuiti.
In ceasul 12 !
Altfel, ramaneti istorie si e pacat de noi astia care vam sustinut pentru liberalism nu socialism.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 08:46)
Habar nu ai.
Creditarea toxica trebuie plătită din profiturile abuzive pe care le-au facut de cei care au initiat-o.
Adică BANCILE.
6.2. Chf e limitat (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 21:21)
Bancile nu au facut dovada ca au avut chf, Bnr nu a spus cat chf a intrat in tara, cat au dat.
Bancile acum nu au chf in sertar, nu pot da rest.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:06)
Da,ce treaba au bsncile sa faca dovada ca au avut chf cata vreme tu ai semnat un contract in care apare suma in chf, ai semnat chitanta de schimb valutar din chf in euro si si platit dobanda de chf? Esti cam idiot daca iti poti inchipui ca in afara de niste sobolani populisti care tocmai te mulg de voturi di de bani, ca Zamfur si Piperea, se mai poate cineva preface ca va crede.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:17)
Daca ar face dovada, povestea s-ar termina. Daca tac, dupa cum fac, se acuza.
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:33)
Tu nici macar nu iti dai seama de ce ineptie ai scos. Trecem peste faptul ca nu pricepi cum se poate sa dai credit in leva bulgaresti fara sacle ai in seif (exact la fel cum poti tu cumpara ceva cu un card bancar fara sa ai banii fizici in buzunar) dar tu nu esti in stare nici mscar sa intelegi o explicatie simpla ca aia de la 6.3
Din cauza unor oameni ca tine si ca pastorul dintr-un oras din Sibiu merge tara asta atat de prost.
Mare noroc are [fragment eliminat, conform regulamentului] din Berceni, [fragment eliminat, conform regulamentului] ca va intersectati cu un [fragment eliminat, conform regulamentului] ca suciu. [fragment eliminat, conform regulamentului] consumatorilor!
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:57)
Ai uitat de [fragment eliminat, conform regulamentului] de Iacob care iar vrea sa umble cu smecherii, vrea dobanzi fixe la Prima Casa (sanchi), ca sa apere consumatorii. In realitate umflatura vrea dobanzi dar mari ca sa nu se mai incadreze decat o mica parte din tineret si restul sa inchirieze de la speculatii gen Iliuta de la Piata Garii.
6.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 23:45)
Da, si Iacob e extrem de dubios mai ales in ultimele 3-4 luni. Pentru cineva care a lucrat muuuuuuuuuuuult in banca si luat niste banidori de acolo sustine chestii suspecte. E clar platit de cineva: Zamfur sau make, altfel e inexplicabil.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 08:43)
ANPC a declansat actiuni in instanta pt inghetarea la data acordarii si acum sustine cursul mediu?
Sentimtele judecatoresti sunt la curs istoric....nu exista nici una la curs mediu, iar daca o mai lungiti mult in stilul caracteristic
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 08:45)
cursul mediu ajunge aproape de cel actual
7.2. Wtf (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:21)
Nu pot sa cred asa ceva! Anpc da cu stangu-n dreptu?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 10:52)
stiti ca anagajatii din banci nu au voie sa dea in plata? pentru ca si-ar pierde jobul in secunda 2 si probabil ca nu i-ar mai angaja nimeni din sistemul bancar.
mi-e mila de oamenii astia care lucreaza in banci, dar pe de alta parte nu inteleg de ce nu fac plangere la ITM sau chiar la Parchet daca sunt santajati de sefii lor sa nu dea in plata.
8.1. Mda... (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de MA în data de 30.09.2016, 11:40)
Dar au mai luat si credite preferentiale... Ni toti, e adevarat. Dar... cunosc un fost executor bancar, sot de judecatoare, care are dobinda la depozit mai mare decit aia de la creditz...
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 11:45)
De ce sa dea in plata cand au credite cu dobanzi preferentiale, de tipul celui prin care si-a luat VILA madamme Cristoforidis.
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 12:26)
nu au dobanzi preferentiale. si chiar daca ar avea, tot au dreptul sa dea in plata fara sa isi piarda locul de munca.
pacat ca acesti oameni, care traiesc in acceasi situatie de semisclavie ca noi, nu ies in fata sa vorbeasca public despre ceea dce indura din partea sefilor.
8.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 13:40)
Saracii de ei. Iti dai seama sa stai in ditamai vila-n Voluntari, crunt, semisclavie e putin spus!
8.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 13:52)
nu e de ras nimic de aici. nici de oamenii acre sunt atat de disperati incat isi iau viata. nu pot sa imi imaginez ce inseamna sa ramai fara casa, fara caminul tau. azi dosarul meu ar urma sa intre in comitet cu poropunerea de executare silita. probabil ca o sa se intample sau o sa dau casa in plata. este foarte durerors sa iti dai casa in plata, ma rog sa rezist sa nu o iau razna. nu sunt doar banii mei, ci si banii de avans de la parintii mei. daca dau casa in plata pierd tot, dar simt ca imi pierd pamantul de sub picioare. nu e nimic de ras in asta, ma rog sa nu ma imbolnavesc sau sa cad in depresie. nu vreau sa imi imaginez ce a fost in sufletul femeii care s-a sinucis. uneori ma gandesc ce as putea face eu. sa ma leg cu lanturi in fata bancii? sa imi dau foc in fata bancii? ce anume ar trebui sa fac ca banca sa ma ia in seama? sau oricine altcineva?
8.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 13:54)
esti ticalos cu noi, dar esti si mai ticalos cu proprii tai colegi. iti doresc ca la un moment dat sa iti gasesti umanitatea. ai sa regreti mult atunci ca ai luat in deradere suferinta unor oameni.
8.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 14:53)
si inca ceva. doamna Cristoforidis este o luptatoare. nu o cunosc, dar am vazut-o la mars. alaturi de ceilalti lideri ai grupului pe care ii denigrezi constant zi de zi. oamenii sunt toti niste luptatori. de asta ii injuri si incerci sa ii downgradezi la fiecare post. dar de fapt le faci mai multa publicitate si le aduci notorietate.
8.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 15:36)
Si ce legatura are notorietatea cu faptul ca a fost angajata intr-o banca mare (adica stia ca CHF se va devaloriza dupa teoriile voastre) si si-a cumparat o vila cu un credit cu dobanda preferentiala, adica subventionata? Specula e specula, notorietatea e altceva.
8.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 16:05)
subventionata de cine? de catre banca?
8.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:11)
Doamne dumnezeule, ce viata grea are Cristofurakis! N-am stiut ca situatia ei e atat de tragica. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]
8.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:26)
Arb trebuie sa clarifice asa ceva. Legea nu e pt toti romani?
8.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:29)
Vorbesc doar cei care sunt dati afara.
8.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:38)
O anumita doamna cu bilete de metrou din Praga in poseta e deranjata de orice constatare tip "falci de bivolita"? Hahahaha :-)))))
8.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:54)
Zau? Lege pentru toti romanii? Atunci sa fie si schimbul valutar la fel pentru toti romanii, nu numai pentru aia care te platesc pe tine ca postac. Sa poata schimba oricine la curs istoric. Inclusiv ala care munceste cinstit si castiga lire sterline, sa poata sa schimbe la cursul istoric de dinainte de Brexit. Ce zici? Dai din salariul tau de mizerie primit ca postac GCCC, dau sefii tai din castigurile lor grase ceva ca sa subventioneze si cumpararea valutelor la curs istoric?!
9. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 30.09.2016, 12:17)
Bla bla + sinucigasi pentru a impresiona si forta inca o decizie proasta.
Aceasta nu este o solutie, ci doar un... "workaround" cum ii zic englezii.
Solutie pe termen scurt nu exista. O solutie implica educarea romanilor pentru a avea o mai buna cultura financiara.
Decizia proasta trebuie totusi luata, fiindca este mai bine sa se reduca putin (sau mult) profitul bancilor decat sa moara oameni, insa trebuie sa se stie ca s-a luat ca o solutie in extrem, ca o solutie proasta fiindca nu se putea lua una mai buna pe termen scurt, nu ca aceasta este solutia optima care poate fi folosita si in viitor fiindca s-a mai luat o data in trecut.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 14:04)
in relatia cu banca intri intrun angajament dispoportionat
o farama de omenie nu ti-ar strica Postac bancar
oamenii au nevoie de ajutor nu de educatie ... cel putin nu la momentul acesta
parintii tai ... au educat un postac ... poate erau mai mandrii daca cresteau un OM
9.2. expert (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de ion în data de 30.09.2016, 14:04)
E o decizie proasta dupa parerea unui expert ca tine.Daca vezi ca ungurii au rezolvat-o iar apartamentele lor s-au scumpit dupa eliberarea din sclavie prin conversia in huf atunci o sa ai dovada ca nu e o decizie proasta.
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 22:58)
Parintii tai au educat un [fragment eliminat, conform regulamentului] care se uita cum sa traga din buzunarul altora in loc sa munceasca. Eu zic ca e mai bine ca ai mei au crescut un postac, macar eu nu-mi bat capul zilnic cum si cat sa mai fur de la altii.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 15:03)
S-a putut si in alte tari si nu a dat nici o banca faliment se poate si la noi punct
Prea mult se dezbate acest subiect. Din 2008 pana in prezent au supt destul......
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2016, 15:06)
Nu au fost corecte in relatia cu consumatorii (asta a sustinut si comisia europeana ) atunci sa plateasca.
Daca nu sa plece acasa si sa- l tare cu ele si pe Isarescu.