ANDREEA PAUL, INACO:  "Liber profesioniştii - mai numeroşi decât angajaţii până în 2035"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 25 septembrie 2018

Maşinile dotate cu inteligenţă artificială vor munci mai mult decât oamenii, până în anul 2025, iar numărul liber profesioniştilor îl va depăşi pe cel al angajaţilor până în anii 2035, în timp ce programul şi locul de muncă se vor flexibiliza semnificativ, estimează specialiştii INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

Andreea Paul, preşedintele INACO şi coordonatorul Ghidului Meseriilor Viitorului a declarat: "În 2017, 16% din forţa de muncă românească era liber profesionistă (peste media UE de 14%), iar 0,4% dintre angajaţi lucrau de acasă (mult sub media UE de 5%), arată ultimele date statistice oficiale". Potrivit INACO, în industriile mari, maşinăriile ocupă în prezent aproape 30% din timpul orelor de muncă, iar oamenii restul de 70%, în medie.

În următorii patru ani, 2019-2022, roboţii dotaţi cu inteligenţă artificială vor presta circa 42% din munca indus­trială, estimează Forumul Economic Mondial (FEM).

"Desigur, procentele roboţi-oameni diferă de la o industrie la alta. De exemplu, în procesarea datelor rolul roboţilor creşte de la 46% în 2018 la 62% în 2022, în timp ce în luarea deciziilor saltul este de la 18% în 2018, la 27% în 2022", a explicat doamna Paul. Raportul "Viitorul locurilor de muncă", elaborat de FEM şi apărut pe 17 septembrie 2018, arată că automatizarea digitală va elimina 75 de milioane de locuri de muncă până în 2025, dar va crea aproape 133 de milioane de alte locuri de muncă noi odată cu apariţia unor noi industrii şi noi meserii.

Raportul citat estimează că 85% dintre companii vor adopta tehnologii de tip IoT (Internet of things - Internetul lucrurilor), aplicaţii digitale (web sau app) şi tehnologii de tip cloud, mai precizează Andreea Paul, adăugând: "Utilizarea roboţilor umanoizi rămâne limitată în următorii patru ani, cei mai mulţi dintre aceştia fiind adaptaţi pentru serviciile financiare, în schimb roboţii staţionari, roboţii de teren non-umanoizi, dronele aeriene automate, algoritmii de tip machine learning şi inteligenţa artificială vor atrage cele mai multe investiţii".

Jumătate dintre companiile sondate de FEM se aşteaptă la o reducere a forţei de muncă cu contract full-time până în 2022, ca urmare a automatizării proceselor de producţie şi distribuţie, în timp ce un sfert dintre companii consideră că automatizarea va duce la crearea unor noi locuri de muncă, mai transmite INACO, specialiştii fiind de părere că se aşteaptă o descentralizare a operaţiunilor, utilizarea unor muncitori din locaţii izolate, contracte de muncă mai flexibile.

Potrivit preşedintelui INACO, cele mai căutate specializări, până în 2022, sunt analiştii de date, dezvoltatorii soft­ware, specialiştii în media şi comerţ electronic, în asistarea consumatorilor, vânzări şi marketing, formare şi dezvoltare, dezvoltare organizaţională, cultură, manageri în inovare, specialişti în inteligenţă artificială, analiza volumelor mari de date, automatizare, securitate informatică, ingineri robotică, designeri în interacţiunile om-maşină sau specialiştii în Blockchain.

Conform FEM, angajaţii vor fi nevoiţi să schimbe 42% din abilităţile şi competenţele de muncă actuale pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, iar până în 2022, 54% dintre angajaţi vor urma cursuri de formare profesională.

Nu în ultimul rând, Andreea Paul susţine că prognoza pentru Europa de Est evidenţiază că 86% dintre companii vor angaja personal nou care să aibă abilităţile relevante pentru noile tehnologii, 85% dintre companii îşi vor automatiza activitatea, 72% dintre companii ar fi dispuse să îşi recalifice personalul, iar 53% ar reduce personalul care nu are abilităţile cerute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb