Andrei Benghea Mălăieş, noul director general al Transelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 octombrie 2012

Andrei Benghea Mălăieş, noul director general al Transelectrica

Reprezentanţii Ministerului Economiei din Consiliul de Administraţie al Transelectrica au convocat Consiliul de Administraţie, în urmă cu două zile, în vederea propunerii de schimbare a directorului general şi a preşedintelului Consiliului de Administraţie (CA).

Ministerul a anunţat, ieri la ora 17.00, că Andrei Gabriel Benghea-Mălăieş l-a înlocuit în funcţia de director general pe domnul Marius Ion Mateescu. Informaţia a fost publicată în exclusivitate pe site-ul ziarului BURSA, cu două ore înainte de anunţul oficial al ministerului.

Andrei Benghea Mălăieş este Consultant Management Strategic, Mckinsey&Company, Budapes-ta/Bucureşti, Stuttgart/Londra, fiind însărcinat cu proiecte în domeniul energiei, industriei, retail şi FMCG.

De asemenea, noul preşedinte al CA este domnul Gabriel Gheorghe, numit în locul domnului Mircea Ciopraga.

Ziarul BURSA a publicat, încă din 28 septembrie, că bate vântul schimbării prin Transelectrica, în urma unor controale efectuate de Ministerul Economiei şi care au indicat nereguli, după cum afirmă sursele noastre.

Atunci, prin companie se vehiculau nume precum Răzvan Voinea (în prezent director adjunct direcţia investiţii) sau Cătălin Ştefan (în prezent director adjunct direcţia comercială), care ar fi trebuit să-i ia locul domnului Mateescu, potrivit surselor noastre.

Tot atunci, Ministerul Economiei cocheta şi cu ideea de a aduce pe cineva din afara companiei (persoana indicată de sursele noastre era chiar Gabriel Gheorghe, preşedintele CA numit ieri).

Marius Ion Mateescu a fost numit în funcţia de director general în data de 29 mai 2012. În Transelectrica, domnul Mateescu a mai ocupat funcţia de Director Planificare şi Dezvoltare Reţea Electrică de Transport şi Accesare Fonduri Europene, având în coordonare activităţile de accesare fonduri europene, de planificare şi monitorizare a investiţiilor pentru Reţeaua Electrică de Transport.

Ieri, prin companie circula zvonul că în următoarele zile urmează să fie schimbaţi şi alţi directori din executivul Transelectrica.

Despre Andrei Gabriel Benghea-Mălăieş, surse ministeriale sus-ţin că va aduce beneficii pentru Transelectrica, deoarece are recunoaştere din partea mediului de afaceri şi un înalt nivel de profesionalism, iar activitatea companiei este strâns legată de strategia de dezvoltare a sectorului energetic - ce nu ar putea fi implementată fără finanţările importante atrase pentru proiecte private mari, în special în energia regenerabilă.

La începutul lunii august, ziarul BURSA a relatat că Transelectrica trece prin momente tensionate din cauza intenţiei Ministerului Economiei de a introduce managementul privat şi sistemul dualist de conducere. Sursele noastre au afirmat că, la vremea respectivă, unii specialişti din energie şi din Transelectrica sus-ţineau că managementul privat nu este oportun la companii precum Transelectrica, Transgaz (transportatorul naţional de gaze) şi Nuclearelectrica, poate chiar şi Hidroelectrica, întrucât acestea ţin de siguranţa naţională.

Alţii au spus că, dimpotrivă, managementul profesionist este binevenit pentru toate companiile din energie, cu condiţia ca în contractele de management să fie impuse ţinte şi condiţii specifice fiecărei societăţi, iar statul să aibă garanţii că siguranţa sistemului energetic nu va fi afectată. Cei care susţin această variantă sunt exasperaţi de imixtiunea politicului în conducerea companiilor, prin numirea unor directori şi membri în Consiliile de Administraţie, care nu au nicio pregătire şi nicio experienţă în domeniul energetic.

O stare conflictuală a fost creată şi de introducerea pripită a sistemului dualist de conducere a Transelectrica. Sursele citate susţin că mulţi directori şi specialişti din companie s-au opus din răsputeri implementării acestui sistem, pentru că va fi îngreunat procesul decizional şi va fi afectată derularea investiţiilor şi realizarea veniturilor. Practic, sistemul dual impune ca decizia să nu fie concentrată în mâna unei singure persoane, ci a mai multor membri, mărind controlul în companie. Dar sursele noastre susţin că, în cazul unor companii precum Transelectrica şi Transgaz, multe decizii trebuie luate rapid de o singură persoană abilitată în cazuri precum apariţia unor avarii de sistem.

Acum, un acţionar a dat Transelectrica în judecată, pentru anularea deciziei AGA din vară, pentru trecerea la sistemul dualist de conducere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb