Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a declarat că dacă gigantul rusesc Gazprom va rezilia contractual după întâi mai, Republica Moldova nu va rămâne fără gaz şi va face tot posibilul să găsească surse alternative, conform Jurnal.md.
"Noi nu ne asumăm acea datorie fără un audit. Noi trebuie să înţelegem că suntem într-o situaţie cu extrem de multă incertitudine, în mod special, după începerea războiului din Ucraina. Or, noi înţelegem că modul în care se comportă decidenţii din Federaţia Rusă, nimeni nu are să ştie exact ce vor face. Din perspectiva securităţii energetice după întâi mai nu există riscul să fim deconectaţi de la gaz sau de la energia electrică. Chiar dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul, noi vom avea de unde achizţiona gaz şi energie electrică la preţul de piaţă. Noi acum încercăm să găsim cea mai ieftină alternativă. Avem mai multe opţiuni pe masă, eu am trimis o scrisoare ca Gazprom să spună foarte clar ce au de gând să facă cu contractul să îl rezilieze sau să îl continue. Din păcate nu este un răspuns şi noi ne pregătim de achiziţii. Dacă vom ajunge să plătim şi energia electrică şi gazul la preţul de pe piaţă, probabil acesta va fi preţul independenţei adevărate a RM. Eu înţeleg că va fi complicat, greu, nu este o situaţie uşoară, dar dacă vom ajunge acolo, voi fi primul care va ieşi şi voi spune că asta este ceea ce trebuie să facem. În mod special, după ce am văzut teroarea din Bucha, Irpin sau din alte regiuni ale Ucrainei, noi nu mai putem fi ţinuţi în cleşte atât timp şi eu sper că noi ca societate avem acea maturitate ca să putem depăşi această situaţie. Va trebui să economisim, va trebui să renunţăm la anumite lucruri ca să trecem peste această criză energetică, dar probabil a venit timpul", a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii "Cabinetul din Umbră" de la Jurnal TV.
În urma negocierilor cu Gazprom la Sankt Petersburg în octombrie 2021, partea moldovenească şi cea rusă au semnat un protocol suplimentar la contractul de furnizare a gazelor naturale, notează sursa citată.
Acesta prevede, printre altele, efectuarea unui audit al datoriei istorice pentru a depăşi neînţelegerile la acest subiect. Gazprom susţine că datoria malului drept al Nistrului este de 709 milioane de dolari, inclusiv penalităţi. Partea moldovenească consideră că această sumă este prea mare. Auditul trebuie să fie făcut până pe 1 mai, în caz contrar, contractul ar putea să fie reziliat.