Ţara noastră nu produce tutun de calitate, potrivit lui Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs pe România şi Bulgaria al producătorului de ţigarete "Philip Morris". Domnia sa a apreciat, ieri, într-o întâlnire cu presa, că va fi foarte greu ca Româ-nia să fie competitivă cu ţări tradiţionale ca Brazilia, Grecia sau chiar China, în ceea ce priveşte producţia de tutun: "În ultimii 20 de ani, culturile de tutun au scăzut dramatic. Tot-odată, tutunul româ-nesc nu a fost niciodată un soi foarte bun. Investiţiile au fost tot mai mici în domeniu, iar investitorii tot mai puţini, mai ales după ce au fost eliminate subvenţiile pentru producţia acestei plante. Va fi foarte greu ca frunza de tutun din ţara noastră să fie competitivă la nivel european".
De altă părere este Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, care ne-a declarat, recent, că România ar putea deveni, în doi-trei ani, exportator de tutun: "România are posibilitatea să producă toate cele cinci tipuri de tutun la cea mai bună calitate. De aceea, ne interesează ca fermierii români să producă tutun. În doi-trei ani, am putea să nu mai fim importatori de tutun. Mai mult decât atât, am putea deveni o ţară exportatoare de tutun".
Ministrul de resort ne-a precizat că, până în anii 1994-1995, în ţara noastră erau cultivate circa 35.000-36.000 de hectare de tutun, în prezent suprafaţa cultivată cu această plantă fiind de aproximativ 1.000 de hectare. Potrivit lui Valeriu Tabără, fără o concurenţă neloială, în prezent am putea cultiva 10.000-15.000 de hectare de tutun.
< link >https://www.bursa.ro/andrei-vasilescu-philip-morris-industria-tigaretelor-amenintata-de-pachetele-nepersonalizate-128318&s=companii_afaceri&articol=128318&key=MjAxMS0wNS0yNiAxIDA4ZjFhZjU2NzlhY2IxNzUwMmEyZjJlNzhiYjdmYzg0.html< link2 >Industria ţigaretelor - ameninţată de pachetele nepersonalizate< link3 >