Noul patron al combinatului de îngrăşăminte chimice Azochim Săvineşti, din judeţul Neamţ, care a cumpărat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) activele societăţii cu 6,4 milioane dolari, va recurge la angajarea muncitorilor disponibilizaţi în ultimii patru ani.
Potrivit directorului societăţii, Vasile Cobanu, citat de Rompres, firma bucureşteană GA-PRO-CO Chemicals, despre care nu se ştie pînă în prezent pe ce obiect de activitate este profilată, intenţionează să inves-tească peste 15 milioane dolari pentru finalizarea lucrărilor de investiţii şi reluarea procesului de producţie. După patru ani şi jumătate de conservare, toate utilajele şi instalaţiile combinatului se află într-o stare avansată de uzură fizică şi morală, iar revizia tehnică necesită cel puţin doi ani pentru reluarea producţiei.
Amoniacul, materia primă de bază pentru fabricarea îngrăşămintelor chimice, trebuie procurat din import, deoarece piaţa internă nu dispune de acest produs.
Azochim Săvineşti a fost vîndută la licitaţie de AVAS, care a preluat activele pentru o datorie de 2.000 de miliarde de lei către diverşi creditori, după trei strigări eşuate deoarece nu s-a prezentat nici un cumpărător. Faţă de prima etapă cînd preţul de pornire a fost de 20,2 milioane dolari, la cea de-a doua a scăzut la 15 milioane dolari, iar, în final, preţul activelor s-a redus considerabil, pînă la 6,4 milioane dolari, după ce pentru unii potenţiali clienţi care aşteptau tranzacţia pentru a vinde combinatul la fier vechi 10 milioane sau 8,7 milioane dolari era prea mult.
Directorul general Vasile Ciobanu, care a mai declarat că nu ştie dacă noul patron îl va mai menţine în funcţie, consideră că firma bucureşteană este o "rază de speranţă pentru sutele de muncitori care aşteaptă să revină în activitate, dar şi pentru industria chimică de pe platforma Săvineşti", care a fost "vandalizată", de diverşi investitori străini.
Pînă pe 28 august, noul patron este aşteptat cu procesul verbal de la licitaţie, singurul certificat care îi conferă dreptul de proprietate.
În combinat, mai sunt în activitate 143 de salariaţi, faţă de peste 1.700 cîţi erau în anul 1998, cînd a fost cumpărat de Interagro Bucureşti, între timp fiind efectuate cinci disponibilizări consecutive de personal.
Falimentul combinatului de îngrăşăminte chimice Azochim, care a fost modernizat la standarde europene după 1990 cu garanţia statului român, a însemnat numeroase contracte la export ratate, cifrate la cîteva milioane dolari.