Mai mulţi angajaţi ai Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, au cerut, luni, demisia managerului unităţii medicale.
Salariaţii, cu o listă lungă de nemulţumiri în faţă, au protestat, în curtea spitalului, cerându-şi drepturile.
Mai exact, aceştia spun că nu le sunt majorate salariile, deşi au hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens şi că schema de personal este insuficientă, în condiţiile în care o asistentă are în grijă aproximativ 40 de pacienţi.
"Dau şi tratamentul, monitorizez şi pacientul, supraveghez şi la masă, deoarece cantina este în altă parte şi avem de mers, îi supraveghem să nu se agreseze între ei, sunt şi mai în vârstă, să nu se înece", declară Cristina Dumitraşcu, asistent medical.
"Sunt manageri în ţară care au înţeles legea iar noi ne judecăm de un an de zile şi suntem în situaţia în care suntem. Este bătaie de joc. Diferenţa la salarii este semnificativă, nu vorbim de 50 sau 100 de lei, ci vorbim de câteva mii în plus", spune Liliana Neagu, şef serviciu juridic.
Mai mult, protestatarii acuză şi un management defectuos la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă şi au formulat în acest sens o plângere penală în care reclamă mai multe nereguli în activitatea managerului unităţii sanitare şi a persoanei responsabile cu achiziţiile.
"Nemulţumirile sunt foarte multe. Sunt cei din TESA cărora nu li s-au pus în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive pe care le-au obţinut la Curtea de Apel, personalul medical lipsă, lipsa medicamentelor, prezenţa a zeci de câini în curtea secţiilor spitalului. Prin protestul de astăzi cerem demisia conducerii spitalului, nu se mai poate aşa ceva", a declarat, liderul de sindicat de la Săpoca, Mariana Spoială.
Protestul a durat aproape două ore, după care o delegaţie a discutat cu conducerea unităţii sanitare. Protestul s-a încheiat cu toate că angajaţii nu au primit un răspuns favorabil la revendicările lor.
În replică, managerul spitalului, Gabriela Pîrîu, susţine că aceste drepturi salariale au fost tăiate în urma unui control al Curţii de Conturi, iar salariaţii au putut să se adreseze instanţei pentru plata acestora. De asemenea, în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, potrivit normativelor, angajările se fac în funcţie de numărul de paturi din spital, şi nu de numărul pacienţilor, care, de multe ori, este mult mai mare.
Spitalul de Psihiatrie şi masuri de Siguranţă Săpoca este între cele mai mari unităţi de profil din ţară, cu 830 de paturi pe care în momentul de faţă sunt internaţi 674 de pacienţi. Este însă depăşit cu mult numărul pacienţilor internaţi pe masuri de Siguranţă, adică cei care au făcut fapte penale. Pe cele 300 de paturi sunt internaţi 336 de pacienţi. Spitalul are 761 de angajaţi, dintre care aproape 600 fac parte din corpul medical.