ICCJ i-a transformat pe angajaţii din bănci în funcţionari publici, ceea ce înseamnă că pot şi vor răspunde penal pentru dare, luarea de mită, abuz în serviciu, delapidare.
În primul rând vestea este de-a dreptul extraordinară fiindcă nu puţine au fost abuzurile pe care le fac cei ce lucrează în bănci, însă până acum nu aveau şi corespondent penal.
Spre exemplu, dacă un angajat al băncii ar fi cerut beneficii de pe urmă acordării unui credit, sau spre exemplu nu îndeplinea cum trebuie un act ce îl avea în atribuţie şi prin asta va prejudicia pe dvs. spre exemplu at fi pierdut un contract bun până la această decizie, toate rămâneau sub imperiul unei fapte civile delictuale.
După decizia de mai jos, aceste fapte iau conotaţii penale-
Ei bine, ICCJ, într-un caz de delapidare a făcut lumina iar de astăzi înainte, trebuie să ştiţi că funcţionarul bancar este funcţionar PUBLIC.
Ce înseamnă funcţionar public?
Art. 175
Funcţionar public
(1)Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoană care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:
a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;
b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoană care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost investită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.
Decizia nr.18 în dosarul nr.977/1/2017/HP/P
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia I penală, în dosarul nr.61261/3/2010, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: dacă în sensul legii penale, funcţionarul bancar, angajat al unei societăţi bancare cu capital integral privat, autorizată şi aflată sub supravegherea Băncii Naţionale a României, este funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.(2) din Codul penal şi, în consecinţă, stabileşte că:
În sensul legii penale, funcţionarul bancar, angajat al unei societăţi bancare cu capital integral privat, autorizată şi aflată sub supravegherea Băncii Naţionale a României, este funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.(2) din Codul penal.
Obligatorie de la dată publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin.(3) din Codul de procedura penală.
Pronunţată, în şedinţa publică, astăzi, 30 mai 2017.
http://www.scj.ro/750/4972/Comunicate-privind-deciziile-pronuntate-in-recurs-in-interesul-legii-in-cadrul-Completelor-pentru-so/Comunicat-privind-decizia-pronuntata-in-recurs-in-interesul-legii-în-sedinta-din-30-mai-2017
Cum ar putea fi tras de acum înainte la răspundere un funcţionar bancar?
Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin această cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupă o funcţie publică.
Oare faptul că funcţionarii bancar nu va anutatu că este scadenţă anticipat plata către banca, poate fi considerată că o fapta de abuz în serviciu? Ei bine, eu opinez că da!
(2) Cu aceeaşi pedeapsa se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru această o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limba, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţa politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasa sau infecţie HIV/SIDA.
Art. 290
Darea de mită
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mită.
(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte că organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la această.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunţul prevăzut în alin. (3).
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Concluzia ar fi că serviciile bancare vor fi cernute!
Articol preluat de pe site-ul www.indrumari-juridice.eu .
1. dosare penale
(mesaj trimis de Victor în data de 31.05.2017, 23:07)
Asta este un mesaj bun domnule avocat, inseamna ca lucrurile vor sta ceva mai bine pe viitor!
1.1. Sigur. Doar ca domnu avocat e COMPLICE (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2017, 23:24)
Cuculis vede ce se intampla cu strangerea asta de fonduri. Daca FNI si Caritas au fost EXCROCHERII asta facuta de POCAITII DIN IOWA 9export de CAPITAL ROMANESC!!!!) e MEGAexcrocherie.
Bine, si Cukulish si Piperea-elefantul bulgaresc au intersul sa fie procese ca sa castige bani, nu sa rezilve problema. Oricum, bani fara chitanta e in zona PENALA, va explica avocateii care va mulg. Daca intrebati, oierilor :-)
-------------------------
Dragilor,
Pe MAKE il deranjeaza ca ii strica povestea. Totusi, daca e ADEVAR ar trebui sa te abtii sa cenzurezi. Faci fix manevrele pe care le faceai cand cu FNI si BCR, banca pe care aproape ati reusit sa o daramati. Nu, nu te flata, nu lucrez, n-am lucrat si nu o sa lucrez in bnr sau in vreo banca. Insa nu inchid ochii cand vad manipulare si minciuna.
ADEVARUL il deranjeaza si pe sambatarul din CISNADIE pentru ca oamenii doneaza insa o sa puna intrebari dupa, ca nu e ca si cum nu ar fi stiut ca sunt ESCROCATI. Ca asa le place speculantilor imobiliar-financiar sa creada ca ei sunt de fapt OK doar ca au fost pacaliti de niste nemernici si STATUL nu i-a aparat. Pacalicilor, TOCMAI VA BAGA MANA IN JEB EXCROCUL. Pentru binele vostru, cum altfel?
*****************
SR I, SIE, impiedicati aparitia a 3 ingerasi ORFANI la CISNADIE!!!!!!!!!
Mustacios ul chel si cu burta de la Cisnadie (fostul eunuc al gusatei Cristoforidis din Fanar) a declansat operatiunea EXIT POCAIT.
DUPA CE SI-A INGHETAT PROCESUL CU BANCPROST (zic cei din bransa ca a luat SPAGA 100.000 de dolari) mustaciosul din Cisnadie isi pregateste pensionarea cu cazare la fratii lui sambatari din IOWA, USA.
In acest scop a pacalit ROMANII de buna credinta sa-si doneze o parte din venituri pentru o presupusa activitate bankstereaska. Dupa cum se stie, el singur s-a LAUDAT ca pleaca din TARA in care nu a votat niciodata neavand ROST, ca LOOSER nu poti pleca cu mana goala asa ca s-a gandit sa dea un TUN FINANCIAR.
E un fel de FNI acest NICU NICHIFOR care va solicita sa ii DATI BANI FARA CHITANTA!!!! ANAF, SRI, SIE, se aude????
Mustaciosul supraponderal, fertilizator al Tiberiei, a adunat deja 100.000 de dolari de la bancprost, isi vinde pe furis apartamentul de la Cisnadie (a dat deja spagile ca sa "nu se prinda" notarii), mai strange 2 MILIOANE DE EURO de la oamenii disperati cu datorii la banci si o taie in SUA.
Cultul sau de POCAIT i-a GARANTAT CETATENIE in SUA daca vine cu peste 1 milion de euro. S-a vazut care e atitudinea STATULUI ROMAN in situatia in care DAC Cristian va avea cetatenie americana in cazul lui TEO PETER!!!!!!
Ca sa scape si sa-si stearga urmele Cristian Drac si Zamfurt Daniel cer sa le DONAM BANI fara chitanta. MILIOANE DE EURO??????
SRI, SIE, ANAF, ANPC, BNR, INS, Ministerul Finantelor, ce parere aveti de #ASTA ????
1.2. imi cer scuze (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Victor în data de 31.05.2017, 23:32)
dar nu inteleg o iota din ce spuneti acolo...eu vad ca informatiile de mai sus sunt bine venite si cam atat nu stiu ce alte nume folositi acolo. Printre altele asta-i rolul avocatului sa deschida dosare, poate ma insel.