Dezvăluirile unui fost director al Twitter, devenit denunţător, arată că Twitter a fost informată despre cel puţin un agent chinez care lucrează la compania de social media, a afirmat senatorul american Chuck Grassley, în declaraţia sa de deschidere la o audiere de marţi a Senatului, pe tema mărturiei informatorului, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Peiter "Mudge" Zatko, un hacker renumit care a fost director pentru securitare al Twitter până la concedierea sa anul trecut, a declarat în timpul audierii că unii angajaţi ai Twitter sunt îngrijoraţi că guvernul chinez va putea colecta date despre utilizatorii companiei.
El a făcut referire, marţi, la o ştire Reuters care detaliază ciocnirile interne dintre unele echipe care doreau să maximizeze oportunitatea de venituri din publicitate de la agenţii de publicitate chinezi şi altele care erau îngrijorate să facă afaceri în interiorul Chinei, pe fondul tensiunilor geopolitice în creştere.
"Aceasta a fost o mare enigmă internă", a spus Zatko, adăugând că compania a fost reticentă să se îndepărteze de China, ca piaţa din străinătate cu cea mai rapidă creştere a veniturilor publicitare.
"Pe scurt, dacă am fi fost deja în pat, ar fi problematic dacă am pierde acel flux de venituri", a spus el.
Dezvăluirile denunţătorului au remarcat că Biroul Federal de Investigaţii din SUA a informat Twitter despre cel puţin un agent chinez în interiorul companiei, a spus Grassley în declaraţia sa de deschidere.
Zatko a declarat marţi că, în săptămâna înainte de a fi concediat de pe Twitter, a aflat că un agent al Ministerului Securităţii de Stat din China, sau MSS, o agenţie comparabilă cu Agenţia Centrală de Informaţii din SUA, era pe statul de plată la Twitter.
Nu a fost imediat clar dacă presupusul agent chinez mai lucrează la companie. Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la mărturia lui Zatko.
În mărturia sa, Zatko a spus că şi-a amintit de o conversaţie cu un alt director al Twitter despre îngrijorarea că un agent străin se află în interiorul companiei.
Directorul a răspuns "Ei bine, din moment ce avem deja unul, ce contează dacă avem mai mulţi?"
Grassley a menţionat că directorul general al Twitter, Parag Agrawal, a refuzat să se prezinte la audiere de teamă că ar putea pune în pericol litigiul companiei împotriva lui Elon Musk, care este şi CEO-ul Tesla. Twitter şi Musk se vor judecata luna viitoare pentru a stabili dacă acordul de preluare de 44 de miliarde de dolari ar trebui finalizat.
Majoritatea acţionarilor Twitter au aprobat marţi acordul de preluare în valoare de 44 de miliarde de dolari, convenit cu Musk.
Compania cu sediul în San Francisco l-a dat în judecată pe Musk pentru că acesta a reziliat acordul, în timp ce şeful Tesla lacuză Twitter că a denaturat numărul de conturi false şi spam de pe serviciul său.
Un judecător din Delaware a hotărât săptămâna trecută că Musk ar putea include afirmaţiile lui Zatko în cazul său împotriva Twitter, dar i-a respins cererea de a amâna procesul.
Comitetul Judiciar al Senatului îl pune sub semnul întrebării pe Zatko în legătură cu afirmaţiile sale conform cărora Twitter a indus în eroare autorităţile de reglementare cu privire la respectarea unui acord din 2011 cu Comisia Federală pentru Comerţ privind gestionarea necorespunzătoare a datelor utilizatorilor.
De atunci, Twitter a făcut "progrese reduse în ceea ce priveşte sistemele de bază de securitate, integritate şi confidenţialitate", afirmă plângerea lui Zatko depusă la autorităţile de reglementare în iulie.
Twitter a spus că Zatko a fost concediat pentru "conducere ineficientă şi performanţă slabă" şi că acuzaţiile sale par menite să dăuneze Twitter.
Plângerea lui Zatko pare să conţină peste două pagini de link-uri către documente justificative, cum ar fi e-mailuri între Zatko şi CEO-ul Agrawal şi o evaluare a dezinformarii pe Twitter.
Numărul documentelor este limitat în comparaţie cu cele furnizate de denunţătoarea Facebook Frances Haugen, care a publicat mii de pagini de material intern.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2022, 08:21)
Chinezii niște amatori,
pe lângă americani, care fura
datele tuturor de zeci de ani.