Majoritatea angajaţilor CN Minieră Remin intenţionează să se treacă pe listele de disponibilizări încă din luna martie, pentru a beneficia de salariile compensatorii prevăzute de ordonanţa 8, care îşi încetează aplicabilitatea din luna iunie, a declarat Tiberiu Mihali, preşedintele sindicatului Nordmin.
Iniţial, şi-au depus cererile de plecare 1.400 de salariaţi. Aceştia vor beneficia de salarii compensatorii, în sumă de 250 milioane lei, şi pensii, în cazul celor care îndeplinesc această condiţie. "Deşi mai rămîn activi aproape 6.000 de mineri, bugetul Reminului nu acoperă cheltuielile salariale şi costurile utilităţilor. O parte din minele nerentabile au fost închise de aproape trei ani, însă se pune problema din ce fonduri se vor plăti salariile şi cheltuielile de producţie", a declarat ieri preşedintele sindicatului.
Ministerul Economiei şi Comerţului a anunţat, recent, că pînă la finele anului 2007, majoritatea minelor se vor închide, pentru că rentabilitatea sectorului minier este scăzută şi cu slabe speranţe de a se redresa în viitorul apropiat. Noul director al CN Minieră Remin, Vasile Pintea, s-a abţinut să comenteze situaţia economico-financiară a companiei, dar a precizat că programul de res-tructurare se va aplica conform normelor stabilite de minister. Pe de altă parte, sindicatele din minerit se tem că lipsa fondurilor financiare ar putea crea un blocaj financiar, iar oprirea procesului de extracţie a minereului se va produce instantaneu. Angajaţii Remin cred că funcţionarea companiei în regim de avarie pînă la sfîrşitul anului 2007, cu plecări de personal eşalonate, este mai degrabă o utopie.
Remin are 8.900 de salariaţi şi exploatări miniere în judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.
• Compania Minvest Deva va disponibiliza 1250 de angajaţi
Compania Minvest Deva va disponibiliza, în acest an, 1250 de angajaţi, a anunţat, ieri, directorul aces-teia, Pompiliu Crai. Persoanele care vor fi concediate vor beneficia de plăţi compensatorii, în func-ţie de vechimea în muncă. Valoarea maximă a unui salariu compensatoriu va fi de 150 de milioane lei.
Cei mai mulţi salariaţi vor pleca, în acest an, din cadrul filialei Bradmin, din muncipiul Brad, unde sunt prevăzute concedieri colective pentru 580 de persoane. Urmează filialele din Bălan, de unde vor fi dis-ponibilizaţi 350 de angajaţi, Certej, cu 150 de persoane şi Poiana Ruscă-Teliuc, cu 90 de salariaţi.
Primii înscrişi pe listele de disponibilizări vor fi angajaţii care se apropie de vîrsta de pensionare, diferenţa urmînd să fie acoperită opţional de către fiecare angajat.
"Experienţa ne-a arătat că persoanele care se apropie de vîrsta pensionării vor fi primele înscrise pe lis-tele de disponibilizări. În rest, va fi opţiunea liberă a fie-căruia", a afirmat directorul Minvest Deva. Nu-mărul angajaţilor care vor dori să plece din cadrul Minvest nu va depăşi valorile prevăzute în programul de restructurare, este de părere directorul companiei.