Camera Deputaţilor a aprobat ieri, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, prin care angajatorii din România, atât în sectorul public cât şi cel privat, pot acorda vouchere de vacanţă în limita a maxim şase salarii minime brute pe economie, transmite un comunicat remis redacţiei.
Florin Nicolae Jianu, Ministrul pentru Înteprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism a declarat: "Voucherele de vacanţă vor permite cheltuirea acestor beneficii exclusiv pentru servicii turistice interne, contribuind astfel la dezvoltarea acestei industrii. Avem nevoie de dezvoltarea acestui sector important al economiei româneşti iar introducerea voucherelor de vacanţă este doar primul pas al unei serii de măsuri menite să sprijine în mod direct investitorii în industria turismului".
Voucherele de vacanţă vor putea fi acordate de către angajatorii din România, ce încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, potrivit ministerului.Voucherele de vacanţă vor fi suportate integral de angajatori, iar sumele corespunzătoare acestora vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 6 salarii minime pe economie pentru fiecare angajat, pe an calendaristic. Pentru salariat, tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente.
Pentru instituţiile publice, voucherele de vacanţă se vor acorda în limita bugetului de venituri şi cheltuieli, iar nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate unui salariat reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată în decursul unui an fiscal. Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă.
Voucherele de vacanţă pot fi folosite doar pe teritoriul României, în unităţile de primire turistice sau în agenţiile de turism autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism şi au termen de valabilitate până la data de 31 decembrie a anului în care au fost emise.
Autoritatea emitentă a voucherelor de vacanţă a fost desemnată Autoritatea Naţională pentru Turism. Astfel, A.N.T., va putea emite, după ce va încheia contracte cu toţi angajatorii ce acordă aceste beneficii, vouchere de vacanţă doar în sistem online pentru a evita costurile suplimentare generate de tipărirea acestor vouchere.
Ministerul urmăreşte reducerea evaziunii fiscale din domeniul turismului, sistemul voucherelor de vacanţă presupunând un sistem fiscalizat 100%, cu impact în crearea de noi locuri de muncă în acest domeniu sectorial al economiei. Dezvoltarea industriei turismului românesc prin creşterea circulaţiei turistice în România şi atragerea unei pieţe suplimentare de vacanţe şi călătorii, este un alt efect invocat de oficiali, având un impact pozitiv asupra creşterii PIB-ului în turism dar şi asupra mediului de afaceri. De asemenea, se urmăreşte stabilitatea şi eficienţa la nivelul angajatorilor prin sistemul preferenţial de impozitare al sumelor acordabile angajaţilor sub forma de vouchere de vacanţă cât şi prin efectele asupra refacerii capacitaţii de muncă, motivării şi fidelizării salariaţilor şi implicit asupra productivităţii operatorului economic.