Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, au vizitat Baza Militară 99 Deveselu, unde se află sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, transmite news.ro. "Sistemul care funcţionează la Deveselu este una dintre cele mai importante capabilităţi aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei", a arătat Tîlvăr.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a vizitat, marţi, împreună cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduieşte sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System - AAMDS) din România, a anunţat MApN.
Din delegaţia ministrului au făcut parte şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Leonard Baraboi, şi şeful de stat major al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul de brigadă Răzvan Brătulescu, scrie news.ro.
Programul oficial a inclus vizitarea sistemului AADMS, iar ministrul Angel Tîlvăr l-a felicitat pe căpitan-comandorul Robert Foster pentru recenta numire în funcţia de comandant al acestui sistem.
În discuţiile desfăşurate la bordul sistemului, ministrul Apărării a subliniat rolul important al sistemului SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore găzduit de România în arhitectura defensivă a NATO, potrivit news.ro.
"Sistemul care funcţionează la Deveselu este una dintre cele mai importante capabilităţi aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei. Faptul că România a fost aleasă pentru a găzdui această tehnologie avansată reprezintă şi o manifestare concretă a solidităţii parteneriatului strategic româno-american şi a angajamentului SUA pentru consolidarea posturii aliate de apărare în regiunea Mării Negre", a arătat Angel Tîlvăr.
El a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat, menţionează news.ro.
"Măsurile fără precedent luate de România pentru modernizarea capabilităţilor sale defensive, prin programele de înzestrare derulate în ultimii ani au consolidat statutul ţării noastre de pol de securitate în regiunea Mării Negre. Din păcate, ca urmare acţiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spaţiu al cooperării şi comerţului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul naţional, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct. Angajamentul României, alături de aliaţii noştri, pentru asigurarea securităţii în regiunea noastră este de neclintit", a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul Apărării a subliniat importanţa dimensiunii de apărare şi securitate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite pentru ecuaţia de securitate naţională a ţării noastre, conform news.ro.
"România rămâne un aliat responsabil al SUA şi un partener loial în procesul de consolidare a securităţii regionale în zona Mării Negre. Vom continua să acţionăm pentru menţinerea acestei regiuni ca punct de maximă importanţă pe agenda NATO", a adăugat el.
Programul vizitei la Deveselu a inclus şi o întâlnire cu militarii americani, precum şi cu personalul militar şi civil român care îşi desfăşoară activitatea în Baza Militară 99.
Angel Tîlvăr a adresat mulţumiri militarilor americani aflaţi în misiune în România şi a transmis un mesaj de apreciere din partea Guvernului României pentru contribuţia fiecăruia dintre aceştia la întărirea securităţii în regiune, mai scrie news.ro.
"Aşa cum afirmă motto-ul acestei importante baze militare («One Mission, One Team» - «O singură misiune, o singură echipă» - n.n), formaţi, împreună cu colegii dumneavoastră români, o echipă redutabilă, care are un rol deosebit de important pentru apărarea Europei împotriva ameninţărilor balistice", a declarat Angel Tîlvăr.
În discuţiile purtate cu personalul militar şi civil român, au fost trecute în revistă principalele proiecte de modernizare a infrastructurii unităţii, precum şi planurile de investiţii în infrastructura administrată în garnizoana de reşedinţă, Deveselu, şi în localitatea Caracal, notează news.ro.
Ministrul Tîlvăr a felicitat personalul bazei pentru nivelul de performanţă atins în îndeplinirea obiectivelor asumate, arătând că Baza 99 Deveselu reprezintă un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte cooperarea cu forţele aliate.
"Am dorit să vă vizităm acum, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, pentru a vă asigura de întreaga consideraţie a echipei pe care o coordonez la vârful ministerului, precum şi de întregul nostru sprijin pentru asigurarea tuturor resurselor necesare pentru a vă putea desfăşura în continuare activităţile deosebit de importante pentru securitatea naţională şi aliată. Vă doresc dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră Sărbători Fericite, în linişte şi pace", a declarat Angel Tîlvăr.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 14:13)
Domnule ministru al apararii, sa TINETI MINTE UN LUCRU, aceste baze militare au FOST FACUTE PT APARAREA TARII NOASTRE.. ATAT, NICIDECUM pt a ATACA alte TERITORII oricare ar fi acestea!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 16:52)
Bazele au fost facute pentru apararea unei zone, nu doar a tarii noastre, mai ales ca n-am platit. Faptul ca e la noi e un avantaj. Nimeni nu spune ca va ataca ceva - peste tot scrie ca e doar defensiva, asa declara si toata lumea inclusiv ministrul, nu stiu de unde o scoateti ca ar fi ceva ofensiv acolo. Ai vizitat baza?