Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a lansat astăzi, de la Timişoara, un apel la cetăţenii României să îşi exercite dreptul electoral în 26 mai, să voteze pentru viitorul Europei.
"Mergeţi la vot! Dacă vă temeţi de viitor, pentru că unii oameni se tem de viitorul lor, atunci asiguraţi-vă că aveţi un cuvânt de spus în viitorul dumneavoastră. Mergeţi la vot pentru că este un drept şi este păcat, iar dacă nu votaţi dumneavoastră pentru viitorul dv, pentru viitoarea Europă, atunci vor vota alţii", a transmis Angela Cristea, conform Agerpres.
Şefa Reprezentanţei CE în România a afirmat, după lansarea campaniei "What's up, EU?" la Timişoara, că foarte multă lume este nemulţumită de ceea ce se întâmplă în jur, dar foarte puţini au şi soluţii.
"Impresia mea este că suntem în continuare într-o etapă de supra-diagnosticare, toată lumea poate să explice ce nu funcţionează şi de ce nu funcţionează, dar există un fel de lipsă de încredere şi în capacitatea de a găsi soluţii şi apare această idee: cineva, nu ştim cine, să facă ceva, nu ştim ce. Nu cred că este o pasivitate a românilor, ceva specific României. Noi ne uităm ce se întâmplă şi în UE şi în lume, şi observăm că există nişte timpuri, VUKA (volatile, nesigure, complex şi ambiguu). Lumea se mişcă foarte repede, ancorele pe care le aveam până acum şi care păreau foarte solid înrădăcinate sunt acum smulse din pământ. Când spun ancore, mă gândesc la valorile fundamentale pe care s-a construit UE şi atunci pare să fie, o confuzie, o nesiguranţă", a explicat Angela Cristea, scrie Agerpres.
Ea a adăugat că dacă în rândul populaţiei din Occidentul european principalele temeri sunt migraţia şi terorismul, în România există aproape o obsesie faţă de domeniul Justiţiei, unde au fost multe schimbări legislative, ameninţări cu schimbări legislative, încât este foarte greu să mai discuţi şi despre altceva în această ţară decât despre Justiţie.
"Pe de altă parte, un alt subiect foarte important şi probabil chiar mult mai aproape de cetăţeni este cel din domeniul economic, unde este clar că majoritatea de la guvernare a luat unele măsuri, unele clar în avantajul oamenilor, în sensul că au crescut salariile, pensiile, alocaţiile, pe de altă parte s-a continuat un proces legislativ nepredictibil, cu ordonanţe de urgenţă care au produs şocuri în economie, care au ajuns să afecteze toţi cetăţenii. Şi iarăşi creşte această senzaţie de nesiguranţă, oamenii ne-au spus că 'a crescut salariul, dar am văzut că nu trăiesc mult mai bine'", a afirmat Cristea, conform Agerpres.
Oficialul european a mai afirmat că este nevoie de un proces legislativ predictibil, cu legiferare în Parlament, pe baza unei consultări reale a tuturor actorilor interesaţi, care urmează să fie afectaţi de o nouă lege.