Angela Filote, CE: "Singură, absorbţia cantitativă a banilor europeni nu schimbă realităţile din România"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 15 aprilie 2014

Angela Filote, CE: "Singură, absorbţia cantitativă a banilor europeni nu schimbă realităţile din România"

Comisia Europeană va crea o hartă interactivă a proiectelor finanţate cu fonduri europene în toate statele membre

România a accesat 15 miliarde de euro din bani europeni în perioada 2007-2013

Doar cheltuirea banului european, fără a ne concentra pe calitatea absorbţiei acestor fonduri, nu va schimba realităţile din ţara noastră, susţine Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Domnia sa a declarat, în cadrul unei conferinţe: "Să nu cădem în obsesia gradului de absorbţie, e importantă cantitatea, dar şi mai importantă este calitatea, felul cum aceste fonduri creează valoare şi reuşesc să ajute la rezolvarea problemelor pe care le are România, astfel încât să inspirăm proiecte mai bune".

Potrivit domniei sale, accesarea fondurilor europene are şi o miză ascunsă, pe lângă dezvoltarea proiectelor propriu-zise, respectiv să aducă o schimbare de mentalitate, o nouă etică a muncii şi a cheltuirii banului public.

În ceea ce priveşte regulile stricte privind accesarea fondurilor comunitare, Angela Filote a explicat: "Regulile sunt uneori complicate pentru a evita riscul de fraudă. Trebuie să găsim o linie de mijloc, un echilibru".

României i-au fost rambursate 15 miliarde de euro din cele 33 de miliarde de euro, fonduri europene alocate în perioada 2007-2013, bani ce au creat peste 8.800 locuri de muncă, potrivit datelor prezentate de Angela Filote.

"Această cifră se datorează în principal sectorului agriculturii şi dezvoltării rurale, unde România stă foarte bine. S-au creat peste 8.800 de locuri de muncă prin diverse proiecte, din care peste 600 în domeniul cercetării, considerat de UE ca un domeniu prioritar atât pentru ieşirea din criză, cât şi pentru creşterea competitivităţii la nivel mondial", a spus domnia sa. Totodată, peste 1.200 de IMM-uri au primit sprijin european în această perioadă şi au fost reabilitaţi peste 1.000 de kilometri de şosele, arată aceeaşi sursă.

Şefa Reprezentanţei CE a precizat că, în următorul exerciţiu financiar, ţara noastră va avea la dispoziţie fonduri de 39,3 miliarde de euro, din care aproape 20 de miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală, iar restul pentru dezvoltare regională şi a mediului economic şi social.

Hartă interactivă a proiectelor europene de la CE

Comisia Europeană pregăteşte o hartă interactivă a proiectelor finanţate din fonduri europene în toate statele membre, a anunţat ieri, Angela Filote. Potrivit domniei sale, acest proiect este finalizat în proporţie de 80%. "Sperăm ca această platformă să fie disponibilă până la sfârşitul acestui an, cel târziu anul viitor", a mai spus domnia sa. Odată pusă în funcţiune platforma, autorităţile care se ocupă cu aprobarea proiectelor vor trimite informaţii către Comisia Europeană, pe măsură ce acestea sunt aprobate, potrivit aceleaşi surse.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca,in cinci ani,au fost necesari 15 miliarde de Euro pentru a crea afaceri in care au fost infiintate 8800 noi locuri de munca, cate miliarde sunt necesare guvernului pentru a infiinta 1 milion de locuri de munca,asa cum s-a angajat?

    Da ! Aveti dreptate , doamna . Mai trebuie si corectitudine si ceea ce face acum DNA este un inceput de asanare . Si mai trebuie ca in politica sa acceada majoritar oameni care au ceva cheag si care nu se uita la portofelul oricui cu gandul ca -i intreba seara nevestele ce au adus in traista .

    1. Nu e asanare, este o modalitate de a scapa de sub pericolul justitie pe cei care trebuie, a-i inlocui cu altii, care trebui sa fie acolo... Asanare era daca se recuperau banii scursi prin acele persoane in conturile lor private sau cine stie prin ce alte conturi folosite de servicii pentru una-alta... Asa, ramanem si f..ti si cu banii luati, cum se spune in popor... Iar cu realitatile, eu zic ca banii ce vin dinspre UE trebe sa se duca unde trebe, nu unde vrem noi, iar cu locurile de munca ce aveti? Pai uitati-va la ce cifra mica avem la somaj, fata de alte tari, ce tot spuneti acolo? N-avem someri, n-avem nevoie de salarii mai mari, n-avem nevoie de dezvoltare antreprenoriala, avem nevoie de un guvern social-democrat care sa mareasca taxele si care sa mareasca pensiile si salariul minim, ca sa fie mai mare evaziune fiscala si mai mare coruptie la nivelul decidentilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb