Mai multe start-up-uri româneşti au început să testeze utilizarea utilizarea inteligenţei artificiale în agricultură. Printre acestea se numără şi compania DigIT, care inovează modelele clasice de business din domeniul agricol folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcţionând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de dioxid de carbon şi construirea unor afaceri sustenabile. Proiectul aflat în tes- tarea DigIT face parte din cele 14 idei de afaceri selectate de
AmCham Sustainability România în cadrul unui program de accelerare pentru startup-urile "verzi", program al cărui scop este găsirea de soluţii la provocările din domeniul economiei circulare şi eco- nomiei sustenabile.
În perioada iunie-iulie 2023, 63 de startup-uri verzi au înscris soluţii în cadrul acestui program, însă numai 14 au trecut în etapa următoare. Timp de trei luni, finalistele vor beneficia de workshop-uri de afaceri şi vor dezvolta un produs care va fi adaptat la nevoile pieţei.
Ideile finaliste de afaceri sunt împărţite în funcţie provocările lansate de companiile membre ale Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).
Una dintre provocări priveşte măsurarea impactului asupra biodiversităţii în urma adoptării de practici agricole regenerative, provocare la care a fost selectat şi proiectul propus de compania DigIT. Pe lângă acest proiect, AmCham a mai reţinut şi alte idei care urmează a fi dezvoltate.
Firma Acumen Manifesto propune ca soluţie testarea periodică a solului şi emiterea de recomandări privind practicile sustenabile de gestiune a solului,
având la bază cercetarea apli-
cată şi documentarea atentă a acestor practici.