Reporter: Care sunt oportunităţile de finanţare în perioada imediată pentru fermierii din ţara noastră?
Răzvan Gălăţan: Oportunităţile de finanţare pentru fermierii din ţară noastră în perioada imediată pot fi accesate în primul rând prin Planul Naţional Strategic (PNS). Liniile de finanţare cu un ghid în consultare publică includ investiţii în exploataţii pomicole, domeniul zootehnic, modernizarea infrastructurii de irigaţii, procesare produse agricole, instalarea tânărului fermier. În perioada următoare urmează să apară ghiduri şi pentru zona vegetală şi zona de legume/fructe. De asemenea, pentru firmele care fac procesare există posibilitatea accesării unei finanţări din programul InvestAlim - ajutor de stat pentru sectorul agroalimentar.
Reporter: Câte din schemele de finanţare prevăzute pentru investiţiile din domeniul agricol au fost lansate în acest an, după aprobarea Planului Naţional Strategic?
Răzvan Gălăţan: În acest moment avem ghiduri în consultare publică prin care sunt finanţate investiţiile în domeniul pomicol (înfiinţare sau modernizare plantaţii de nuci, afini, capşuni, cireş, alun, zmeură, etc.), investiţiile în zona de zootehnie, investiţiile în procesare produse agricole din care să rezulte tot produse agricole (de exemplu, fabrici de ulei, abatoare, fabrici procesare lapte, mori, fabrici de procesare fructe etc.), investiţiile în înfiinţarea sistemelor de irigaţii, precum şi pentru instalarea tinerilor fermieri.
Reporter: Ce îi sfătuiţi pe clienţii dumneavoastră care şi-au făcut anumite planuri de afaceri cu speranţa că în acest an vor fi accesibile finanţările pe cadrul financiar multianual 2021-2027?
Răzvan Gălăţan: Clienţii noştri discută în permanenţă ideile şi planurile lor de investiţii cu noi şi încercăm împreună să le construim în concordanţă cu priorităţile şi criteriile de eligibilitate ale liniilor de finanţare din cadrul financiar multianual 2021-2027. Noi suntem aici pentru a-i sprijini în acest sens şi pentru a-i însoţi pe tot parcursul procesului de accesare a finanţărilor. Cei care doresc o şedinţă de consultanţă gratuită cu noi, pot completa formularul de aici.
• 95% - rata de succes privind eligibilitatea proiectelor depuse şi finanţate
Reporter: Aveţi o rată de succes a proiectelor implementate de clienţii dumneavoastră?
Răzvan Gălăţan: Rata noastră de succes pe PNS este de peste 95% pentru că evaluăm foarte strict eligibilitatea proiectelor şi nu depunem proiecte fără să fie verificate de experţii noştri. Practic, dacă din verificarea noastră internă nu rezultă că este un proiect eligibil, proiectul respectiv nu este depus, deoarece nu dorim să pierdem timpul şi resursele noastre şi ale clienţilor. Consultanţii noştri oferă asistenţă pe tot parcursul procesului, începând de la pregătirea documentelor şi până la monitorizarea şi raportarea implementării, astfel că proiectele sunt calitative, iar clienţii reuşesc să obţină toţi banii necesari pentru finanţare.
Reporter: Din experienţa dumneavoastră, ce direcţii de finanţare preconizaţi că vor fi cele mai accesate?
Răzvan Gălăţan: Din experienţa noastră fiecare direcţie de finanţare are tipologii diferite de beneficiari interesaţi. De exemplu, pe direcţia de pomicultură sunt de obicei interesaţi investitorii care vin din alte domenii şi care văd în aceaastă zonă un potenţial mare de a obţine profituri pe termen lung. Pe direcţia zootehnică de obicei sunt fermieri care deţin deja un efectiv de animale şi care au o nevoie mare de finanţare pentru modernizarea fermelor. Pe zona de procesare produse agricole vorbim de firme mai mari sau mai mici care fac procesare de la terţi sau din producţie proprie. Aici vedem deja un interes mare în piaţă pe zona de fabrici de ulei, abatoare şi pe morărit. De asemenea, zona de irigaţii nu a fost niciodată finanţată în mod direct pentru fermieri şi probabil o să fie un mare interes pe această sesiune. Din experienţa noastră, în general toate liniile de finanţare din zona agricolă prezintă un interes mare şi este bine ca potenţialii beneficiari să se pregătească din timp deoarece documentaţia este complexă şi concurenţa o să fie ridicată.
Reporter: Ne aflăm în plină perioadă de secetă. Ce trebuie să facă fermierii pentru a nu se mai confrunta în anii următori cu lipsa precipitaţiilor necesare culturilor agricole? Ce linie de finanţare este accesibilă şi care este sprijinul acordat efectiv fermierilor?
Răzvan Gălăţan: Pentru prima dată există finanţări prin care fermierii pot lua măsuri pentru a preveni efectele secetei în anii următori prin investiţii în sisteme de irigaţii şi colectare a apei de ploaie. Fermierii pot accesa până la 500.000 euro prin linia de finanţare DR-26 ( Înfiinţare Sisteme de irigaţii). De asemenea, există o linie specială pentru organizaţiile din domeniul irigaţiilor (OUAI/FOUAI) prin care se pot accesa până la 1.500.000 euro prin linia de finanţare DR-25 (Modernizarea infrastructurii de irigaţii). Aceste sume pot contribui semnificativ la înfiinţarea sistemelor de irigaţii pentru fermieri sau la modernizarea infrastructurii existente pentru organizaţiile specifice din zona irigaţiilor, ajutând astfel la ameliorarea probemelor din acest sector.
• Bani pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice
Reporter: Cum se pot proteja fermierii de schimbările climatice? Există finanţări pentru achiziţionarea de echipamente şi sisteme de avertizare timpurie asupra fenomenelor meteo nefavorabile, în special pentru cei din domeniul pomiculturii şi legumiculturii? Ce alte investiţii finanţate din fonduri europene ar mai putea accesa aceştia?
Răzvan Gălăţan: Pe toate programele de finanţare care se adresează sectorului vegetal, pomicol sau legume disponibile există şi o categorie de cheltuieli eligibile care este legată de agricultura de precizie şi de sisteme de avertizare timpurie asupra fenomenelor nefavorabile. De asemenea, se finanţează şi zona de sisteme antiploaie/antigrindină, sisteme care sunt parte componentă din majoritatea proiectelor care vizează aceste sectoare afectate de fenomenele meteo. Practic, prin aceste achiziţii fermierii se asigură că sunt pregătiţi să facă faţă fenomenelor meteo nefavorabile şi, atunci când realizează o investiţie din fonduri în ferma lor, această investiţie este pe deplin protejată. Un alt tip de investiţie pe care am regăsit-o în trecut în vechiul PNDR a fost o investiţie dedicată pentru asigurarea culturilor prin care fermierii s-au putut de asemenea asigura că au o soluţie de rezervă în cazul unor astfel de probleme. Pe lângă acestea în 2024 se va lansa o linie de finanţare care va avea ca principal scop înfiinţarea perdelelor forestiere. Prin acest tip de investiţie s-ar dori diminuarea efectelor negative pe care schimbările climatice le au asupra exploataţiilor agricole. Practic înfiinţând o perdea forestieră în jurul unei culturi vegetale, fie ea şi legume, arborii plantaţi ar menţine mai bine umiditatea în sol, fapt care ar ajuta la o mai bună dezvoltare a plantelor din culturile vegetale.
Reporter: Ţara noastră se confruntă cu lipsa procesării recoltelor şi cu lipsa depozitelor pentru produsele agro-alimentare. Ce prevede PNS în acest domeniu?
Răzvan Gălăţan: Programele existente finanţează pe lângă investiţiile în partea de producţie agricolă primară şi investiţii în componente secundare precum depozitarea. În acest sens, în cadrul proiectelor enumerate mai sus (cu excepţia celor pentru irigaţii) construirea de depozite sau achiziţionarea de silozuri reprezintă cheltuieli eligibile şi finanţabile.
• Finanţare pentru economia circulară din agribusiness
Reporter: Schema de finanţare Investalim, prinsă în programul de guvernare, reprezintă o nouă soluţie de finanţare pentru fermierii şi procesatorii din ţara noastră. Când preconizaţi că va începe finanţarea pe schema respectivă ţinând cont că proiectul de hotărâre de guvern privind procedura de implementare a Investalim se află încă în consultare publică?
Răzvan Gălăţan: Schema de finanţare Investalim este cu siguranţă oportunitatea potrivită pentru fermierii şi procesatorii din ţara noastră. Aceasta este destinată operatorilor economici din sectorul industriei alimentare şi poate aduce beneficii semnificative industriei noastre agricole. Cu toate acestea, trebuie să fim conştienţi că procesul de implementare a schemei Investalim necesită timp şi etape clare. Procedura de implementare a Investalim este în prezent în proces de dezbatere publică. Acest lucru indică faptul că se fac eforturi pentru a crea un cadru eficient pentru implementarea schemei. Deşi data exactă de începere a finanţării nu este clară, este important să rămânem conectaţi la sursele oficiale pentru a afla când se vor deschide oficial apelurile de finanţare în cadrul schemei Investalim. În calitate de consultanţi, suntem aici pentru a asigura că clienţii noştri sunt informaţi şi pregătiţi pentru aceste oportunităţi iminente şi că îşi pot pregăti proiectele pentru a accesa această finanţare.
Reporter: Ce finanţări sunt prevăzute pentru sectorul zootehnic?
Răzvan Gălăţan: Prin linia de finanţare DR-20 (Zootehnic), fermierii pot accesa o valoare generoasă de finanţare, maxim 2.000.000 euro pe proiect. Această finanţare are un impact semnificativ asupra dezvoltării sectorului zootehnic în ţara noastră. De asemenea, pentru achiziţii simple de utilaje şi echipamente, există posibilitatea de a accesa până la 300.000 euro pe proiect. Investiţiile eligibile includ adăposturi, utilaje agricole, depozitare, procesare, comercializare, biosecuritate, irigaţii şi active necorporale. Această finanţare sprijină dezvoltarea fermelor zootehnice şi îmbunătăţirea calităţii produselor.
Reporter: Există finanţări şi pentru economia circulară?
Răzvan Gălăţan: Da, există finanţări pentru economia circulară în cadrul anumitor linii de finanţare, precum DR-20 (Zootehnic) şi DR-22 (Produse agricole şi pomicole), unde investiţiile în procesare, reciclare şi gestionarea deşeurilor pot fi susţinute şi sunt punctate suplimentar, deci încurajăm includerea lor în fiecare proiect.
Reporter: În calitate de consultanţi, urmăriţi implementarea efectivă a fiecărui proiect?
Răzvan Gălăţan: Da, fiecare proiect şi fiecare client sunt extrem de importanţi pentru noi. Ca şi consultanţi, ne angajăm să urmărim implementarea fiecărui proiect într-un mod atent şi dedicat. Ne dorim să valorificăm întregul potenţial agricol al României prin intermediul clienţilor noştri, astfel încât să asigurăm că fiecare pas este luat cu precizie şi că fiecare obiectiv este atins. Acompaniem procesul de implementare pentru a ne asigura că toate cerinţele sunt respectate, că resursele sunt utilizate eficient şi că rezultatele sunt benefice atât pentru fermieri, cât şi pentru comunitate.
Reporter: Vă mulţumim!