ANGELA MERKEL:  "Românii sunt bine primiţi în Germania, dar nu pot primi prestaţii sociale cei care nu muncesc"

Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2016

"Românii sunt bine primiţi în Germania, dar nu pot primi prestaţii sociale cei care nu muncesc"

Românii care lucrează în Germania sunt foarte bine primiţi, dar cei care vor să beneficieze de prestaţii sociale fără să aibă un loc de muncă trebuie să se adreseze ţării de unde provin, a spus ieri cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precizând totodată că UE nu funcţionează ca o "uniune socială".

Afirmaţiile cancelarului Germaniei au fost făcute, ieri, la Berlin, în cadrul conferinţei de presă pe care Angela Merkel a susţinut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian Cioloş.

În acest context, un jurnalist german i-a cerut cancelarului german să îşi exprime un punct de vedere cu privire la intenţia unor politicieni germani de a introduce pentru cetăţenii statelor membre UE obligativitatea efectuării unui an de muncă în Germania înainte ca aceştia să poată beneficia de prestaţii sociale din partea statului.

Angela Merkel a spus că această problemă este una care preocupă şi alte state membre şi a dat ca exemplu Marea Britanie, precizând că trebuie găsită o soluţie în acest sens. În opinia sa, statele membre ale UE se confruntă cu o situaţie dificilă din cauza faptului că există sisteme sociale diferite şi pentru că fiecare stat are obligaţii sociale faţă de proprii cetăţeni, dar nu şi faţă de cetăţenii proveniţi din alte state, mai ales faţă de cei care nu muncesc.

Cancelarul german consideră "corectă" o astfel de abordare, Merkel explicând că aceasta nu înseamnă îngrădirea liberei circulaţii a forţei de muncă. "Putem să lucrăm peste tot în Europa, această intenţie nu include că putem să primim şi prestaţii sociale încă din prima zi", a spus Merkel.

Angela Merkel a făcut referire directă la cetăţenii români, ea precizând că cei care muncesc sunt bineveniţi în Germania, dar cei care cer ajutor social din partea statului german fără a lucra trebuie să se adreseze statului de provenienţă. Ea a afirmat că trebuie modificată şi legislaţia: "Fiecare român care lucrează la noi este foarte bine primit, sunt foarte mulţi români în Germania în ultimul timp, dar dacă este vorba de prestaţii sociale care nu se bazează pe o activitate de muncă sunt de părere că această persoană poate să se ducă înapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie să le reflecte şi legislaţia şi trebuie să găsim o soluţie".

România a făcut eforturi pentru aderarea la Schengen, dar aşteptăm raportul CE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi,la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş, că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, a precizat Angela Merkel, adăugând că aşteaptă raportul CE, în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.

Aceasta a spus: "Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate şi cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulaţie în cadrul graniţelor Schengen. (...) Schengen este un instrument de creştere economică şi este apreciat de cetăţenii europeni, şi de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat şi, bineînţeles, să dăm posibilitatea acestor ţări care nu fac parte din spaţiu să devină membru Schengen. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei, astfel încât să adere la spaţiul Schengen".

Cancelarul german a spus că există motive întemeiate să fie păstrată libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sunt parte a acordului Schengen.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupţiei şi acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească şi în raportul Comisiei Europene.

Cioloş i-a spus lui Merkel că România îşi doreşte instalarea unui guvern proeuropean la Chişinău

Prim-ministrul român, Dacian Cioloş, i-a spus cancelarului german, Angela Merkel, că România susţine în continuare calea europeană a Republicii Moldova şi că îşi doreşte instalarea "cât mai repede" a unui guvern proeuropean la Chişinău, astfel încât procesul de reforme să înceapă.

Cioloş a spus: "Am discutat despre aspectele de politică externă regională, despre zona de Est, de vecinătatea estică a Uniunii Europene, şi sigur despre situaţia din Ucraina, despre situaţia din Republica Moldova. Am insistat pe faptul că România doreşte să susţină în continuare calea spre Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi ne dorim, sigur, cât mai repede un guvern proeuropean la Chişinău pentru a putea să lucrăm împreună pe procesul de reforme la care sperăm ca viitorul guvern să se angajeze".

Premierul desemnat Ion Sturza a renunţat la sarcina învestirii Cabinetului, denunţând lipsa susţinerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul. La şedinţa specială au venit doar 47 de parlamentari din totalul de 101, informează Mediafax .

Cum Sturza nu a primit votul de încredere din partea Parlamentului în privinţa listei de miniştri desemnaţi şi a programului de guvernare pentru 2016-2018, preşedintele Nicolae Timofti mai poate să desemneze un alt candidat, în caz contrar, trebuind să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.

"Dacian Cioloş: Vrem să fim stat proactiv în UE"

România doreşte să fie un stat membru "proactiv" în UE şi asta presupune un mai bun dialog şi comunicare cu Germania, unul din statele "cheie" şi "motor" ale procesului de transformare instituţională şi de găsire a soluţiilor, a afirmat ieri premierul Dacian Cioloş, la Berlin.

Domnia sa a spus: "Guvernul României doreşte să facă din România un stat membru proactiv în procesul european şi pe subiectele care sunt pe agenda europeană şi acest aspect proactiv presupune în primul rând un mai bun dialog şi comunicare cu celelalte state membre şi Germania este unul din statele membre cheie din Uniunea Europeană, unul din statele membre motor în procesul de transformare instituţională şi în găsirea deciziilor care trebuie luate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb