Angela Merkel, un maestru al subminării poziţiei Germaniei în Europa?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 noiembrie 2019

Călin Rechea

A mai trecut o rundă a alegerilor de la nivelul landurilor germane, iar rezultatul a fost, din nou, un dezastru pentru CDU (Uniunea Creştin-Democrată), partidul cancelarului Angela Merkel.

O cădere majoră a înre­gis­trat şi partenerul din coaliţia guvernamentală, Partidul Social Democrat, iar Bloomberg scrie că "rezultatul din landul estic Turingia reflectă fragmentarea tot mai mare a spectrului politic din Germania", în condiţiile în care primele două locuri au fost ocupate de partide plasate la extrema stângă, Die Linke, respectiv extrema dreaptă, Alternative fur Deutschland (AfD).

Într-o notă adresată clienţilor, Je­ffrey Snider, de la firma de investiţii Alhambra Partners, scrie, referitor la alegerile pentru parlamentul landului Turingia, că "populiştii şi extremiştii din Europa sunt moştenirea lui Mario Draghi".

Este aproape sigur că adevăratele dimensiuni ale "moştenirii" vor deveni tot mai evidente în următorii ani, mai ales că politicienii nu fac absolut nimic, măcar pentru temperarea acestei tendinţe.

Versurile lui William Butler Yeats din "A doua venire", "Lucrurile se des­tramă; centrul nu mai ţine; Doar anarhia se revarsă asupra lumii", par să descrie cel mai bine ceea ce se întâmplă în Europa, iar singurele justificări ale politicienilor sunt construite în jurul "extremiştilor" şi "populiştilor".

Din păcate, prea puţin se pune accentul pe o serie de evoluţii care ar putea avea o putere explicativă mai mare referitoare la declinul accelerat al aşa-numitului "centru" din politica Germaniei.

Analistul american Mike Shedlock a scris recent că "Sigmar Gabriel, fostul lider al social-democraţilor (n.a. dar şi vice-cancelar în perioada 2013 - 2018 în guvernul condus de Merkel), este aproape de numirea în fruntea principalei organizaţii de lobby a industriei auto". Shedlock aminteşte, bineînţeles, şi de "soarta" fostului cancelar Gerhard Schröder, care este, de mulţi ani, preşedintele consiliului de administraţie la Rosneft, compania petrolieră a Rusiei, şi la Nord Stream AG, unde Gazprom deţine 51% din acţiuni.

În opinia analistului american, aceasta reflectă "imaginea Partidului Social-Democrat ca susţinător al industriilor din trecut", iar "declinul industriei auto şi al partidului sunt imagini în oglindă".

O problemă mult mai gravă o reprezintă, însă, perpetuarea "uşii rotative" dintre politică şi mediul corporatist, care garantează că segmentul cel mai dinamic al unei economii, cel antreprenorial, va fi neglijat în continuare, chiar dacă în acest fel este subminată puternic competitivitatea celei mai mari economii din Europa.

După alegerile din Turingia, Financial Times scria că CDU ia în considerare formarea unei coaliţii la nivel local cu partidul de extrema stângă Die Linke. "Aceasta arată că Merkel a distrus CDU", scrie un cititor pe marginea articolului din FT, în timp ce altul susţine că "membrii WerteUnion domină structura CDU din Saxonia şi se pronunţă pentru eliminarea influenţei cancelarului Merkel din partid şi a schimbării preşedintelui formaţiunii, Annegret Kramp-Karrenbauer".

WerteUnion este numele unei grupări formate în 2017 din membri ai CDU şi CSU (Uniunea Creştin-Socială din Bavaria) care militează pentru revenirea celor două formaţiuni la valorile conservatoare şi ale liberalismului economic. În cadrul alegerilor pentru noul preşedinte al CDU din decembrie 2018, membrii WerteUnion l-au susţinut pe Friedrich Merz, cel care a mai pierdut alegerile din partid şi în 2005, în faţa actualului cancelar.

După alegerile din Turingia, Merz a declarat că "rezultatul reprezintă un mare vot de neîncredere faţă de Marea Coaliţie din Berlin", conform unei ştiri a agenţiei de presă DPA. Totodată, Friedrich Merz, a criticat în termeni deosebit de duri "inactivitatea şi lipsa de iniţiativă a cancelarului Merkel", dar şi-a exprimat susţinerea pentru Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), a cărei poziţie în fruntea partidului este extrem de slăbită.

Pe de altă parte, influentul cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că "nimeni nu îndrăzneşte să dea jos cancelarul". Afirmaţia a pornit de la o declaraţie a preşedintelui CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, în care susţinea că separarea funcţiei de preşedinte al partidului de cea a cancelarului federal este greşită.

În aceste condiţii este greu de crezut că Angela Merkel mai are o influenţă notabilă asupra deciziilor la nivel european. Dimpotrivă, cancelarul de la Berlin pare că şi-a asumat rolul de maestru al subminării poziţiei Germaniei în Europa? Oare cui foloseşte acest lucru?

În ultimul capitol al celei mai recente cărţi a lui Tom Holland, "Dominion: How the Christian Revolution Remade the World", scriitorul britanic arată că "victoria lui Otto cel Mare împotriva ungurilor (n.a. în bătălia de la Lechfeld în 955) a marcat un moment de răscruce în capacitatea celor din afara continentului de a penetra ţinuturile Creştinătăţii".

Istoricul american Paul K. Davis scrie că "înfrângerea maghiarilor a pus capăt incursiunilor de jefuire din Vestul Europei, care au durat peste 90 de ani, şi i-a convins pe supravieţuitori să se oprească, fiind pusă astfel baza pentru formarea Ungariei".

Tocmai acesta este motivul pentru care Holland subliniază ironia istoriei: "Mantia lui Otto nu a fost preluată de Merkel, ci de premierul Ungariei, Viktor Orban, care se declara ateist până de curând, însă acum pune sub semnul întrebării capacitatea de integrare a emigranţilor nebotezaţi".

Este aproape sigur că Orban nu pune doar sub semnul întrebării capacitatea de integrare, ci este convins de imposibilitatea acesteia. O astfel de opinie pare să fie susţinută chiar şi de Angela Merkel, care declara, cu 9 ani în urmă, că "încercarea Germaniei de a crea o societate multiculturală a eşuat complet", conform unui articol Reuters.

Cu toate acestea, cancelarul Merkel a deschis larg porţile în faţa emigranţilor din 2015, iar autorităţile europene încearcă de atunci să impună cote obligatorii de "primire" pentru toate ţările din UE.

Unul dintre cele mai utilizate argumente, necesitatea creşterii forţei de muncă pentru asigurarea sustenabilităţii sistemelor de pensii şi de asigurări sociale, reprezintă şi o minciună prin omisiune de dimensiuni istorice.

De ce? Deoarece doar o schemă piramidală are nevoie de tot mai mulţi participanţi pentru a nu se prăbuşi, iar sistemele actuale de pensii de stat au această natură, încă de la introducerea lor de către Otto von Bismarck. Primirea unui număr tot mai mare de imigranţi nu reprezintă, deci, o soluţie sustenabilă, deoarece tensiunile sociale se vor amplifica peste pragul exploziei cu mult înainte de atingerea "obiectivului".

În acelaşi timp, fondurile private de pensii sunt puternic afectate de politica dobânzilor negative practicată de BCE şi toate iluziile "vândute" cetăţenilor de către autorităţile europene se destramă într-un ritm tot mai accelerat.

Acum mai trebuie estimat doar punc­tul critic dintr-un viitor nu prea îndepărtat.

"Populiştii şi extremiştii din Europa sunt moştenirea lui Mario Draghi". (Jeffrey P. Snider, Alhambra Partners)

--------------

"Lucrurile se destramă; centrul nu mai ţine;

Doar anarhia se revarsă asupra lumii,

...

Celor mai buni le lipseşte orice convingere, în timp ce răii

Sunt plini de intensitate pasională".

(William Butler Yeats, A doua venire)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Masonii prin Merkel au distrus si distrug Germania, ce e asa de greu de priceput?

    Eu cred ca ati facut o revista a presei aici si incercati de dupa citatele altora sa vindeti niste idei ale altora. Dar daca tot semnati acest articol nu mai bine spuneti ce ganditi pe subiect cu propriile argumente? ca oricum acest colaj de citate nu e foarte coerent, iar titlul este mai mult decat inselator.

    merkel este, desigur, nu un maestru al subminarii germaniei in europa, ci germania traieste din plin amurgul lui merkel din ultimii ani pt ca nu exista profilat clar un alt lider puternic care sa ii ia locul. practic, merkel este terminata politic de cativa ani dupa imensa greseala strategica de a accepta imigranti printr-o invitare a lor in spatiul european, nu doar german. iar akk are dreptate cand spune ca o separare a functiilor de cancelar si presedinte de partid e o greseala pt ca practic merkel inca vrea sa isi conserve ceva putere ca si cancelar pentru un soft landing, nu un hard landing cum au avut predecesorii sai kohl si schroeder. 

    merkel a fost un nume urias in politica lumii, dar acum germania defileaza cu un zombie, caruia nu i s-a taiat capul, de aici slabiciunea tot mai evidenta in raport cu macron si mai ales in raport cu recentele numiri de la varful comisiei europene si bce. 

    Cred ca sunteti prea pesimist la adresa Germaniei. Probabil in comparatie cu majoritatea cititorilor, consider primirea imigrantilor ca un mare succes si principalul motiv pentru cresterea PIB-ului incepand cu 2015. Un lucru pot sa zic sigur: Nemtii gandesc pe termen lung si isi urmaresc interesele, dar mai subtil, nu ca si cowboii amricani sau colonistii francezi. Diversitatea din vestul Europei mi se pare o chestie mega faina si un mare castig.

    Problema mare a CDU si SPD e ca si-au tradat originile. Ambele partide si-au abandonat electoratul clasic si au inceput sa pescuiasca electoratul de stanga. Astfel SPD a luat-o incet catre dreapta si CDU spre stanga. Normal ca electoratul conservativ si cel socialist s-a indreptat catre extreme, daca partidele istorice isi dilueaza doctrina. As mai aduga ca din pacate AfD a castigat multe voturi in toate Landurile, in timp ce Die Linke cam stagneaza in celelalte Landuri. Mai mult Thüringen cu o populatie de 2,1 milioane locuitori , nu prea e reprezentativ pentru Germania. Totusi omiteti cei mai mari castigatori ai ultimelor alegeri: verzii cu o evolutie puternica in Landurile importante (Bayern, Baden-Würtenberg, Berlin etc.). 

    In ceea ce priveste sustenabilitatea sistemului de pensii, nu-mi fac mari probleme. Odata cu imbatranirea populatiei, va creste numarul pensionarilor si implicit procentajul lor din electorat. Deci pensiile se vor platii oricum. Sistemul actual de pensii e deja deficitar, dar e subventionat ascuns din alte bugete si trebuie reformat urgent.  

    Cum bine ati subliniat, cea mai mare problema e relatia mult prea stransa dintre politica si industrie. Pe langa Schräder si Gabriel poteti adauga si pe altii precum Poffala, Altmaier sau chiar Merz (Presedintele Consiliului de Administratie al Blackrock Germania si lobbyist). Asta ca sa aduc si niste exemple de la CDU. Cred ca e mai echitabil. Daca dati exemple, da-ti va rog din ambele tabere. O imagine completa si detaliata despre sponsorizarile, influentele si lobby-ul din politica germana gasiti pe situl "lobbypedia punct de". Pana la urma vorbim de coruptie pe fata sau trafic de influenta: politicienii impun intereselor marilor jucatori din economie/industrie atata timp cat sunt activi. In schimb si ca recunoastere pentru serviciile oferite, primesc joburi de top dupa ce isi termina cariera politica. Culmea e ca toata chestia asta se intampla la vedere, pe fata. Dar atentia majoritatii e distrasa de ziare precum Bild, posturi TV gen RTL sau emisiuni de rahat precum Love Island, The Bachelor, Germanys Next Top Model etc.  

    Merkel e terminata si situatia dezolanta a partidului is se datoreaza in mare masura. Trebuie sa ne fie clar, ca Merkel a fost cancelarul Germaniei si presedinte CDU timp de 14 ani. Multi contracandidati sau concurenti din CDU au trebuit sa plece sau au fost indepartati in urma conflictelor din interiorul partidului. Daca timp de un deceniu jumatatae iti elimini adversarii si concurentii, unii mai capabili, altii mai putin, nu e de mirarae ca nu vine nimic din spate. AKK precum si Ursula van der Leien sunt de rasul lumii.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb