"Anglo Irish Bank" a fost naţionalizată

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2009

"Anglo Irish Bank" a luat fiinţă în 1964 şi a fost listată în 1971.

"Anglo Irish Bank" a luat fiinţă în 1964 şi a fost listată în 1971.

"Anglo Irish Bank" - a treia bancă din Irlanda, a fost naţionalizată, săptămâna trecută, de guvernul de la Dublin, măsura fiind destinată prevenirii unui posibil colaps.

"Guvernul a decis, după ce s-a consultat cu Consiliul de Adminis­traţie de la , să efectueze demersurile care vor permite naţionalizarea băncii", a anunţat Ministerul irlandez de Finanţe. O lege în acest sens va fi prezentată marţi, în faţa parlamentului irlandez.

Valoarea de piaţă a "Anglo Irish Bank" a scăzut puternic după ce banca a fost lovită de un scandal izbucnit luna trecută, care a uimit industria financiară. Sean FitzPatrick, la acea vreme preşedinte al "Anglo Irish Bank", a recunoscut că nu i-a informat pe acţionari cu privire la o serie de credite în valoare de 87 milioane de euro pe care le-a primit de la instituţia pe care o conducea. Dezvăluirea situaţiei a declanşat un val de demisii la vârful băncii, precum şi pensionarea anticipată a preşedintelui autorităţii de reglementare financiară din Irlanda, Patrick Neary.

Guvernul de la Dublin a precizat că preluarea "Anglo Irish Bank" va asigura garantarea depozitelor de aproximativ 80 de miliarde de euro ale băncii.

La rândul său, ministrul irlandez al Finanţelor, Brian Lenihan, a subliniat că "Anglo Irish Bank" îşi va continua activităţile, iar depozitele clienţilor vor fi garantate. În plus, banca îşi va onora datoriile.

Însă, acţionarii băncii riscă să rămână fără bani, în condiţiile în care acţiunile "Anglo Irish Bank" au coborât la 0,20 euro, de la peste 17 euro în 2007. Acţiunile "Anglo Irish Bank" au fost suspendate vineri de la tranzacţionarea pe bursele de la Dublin şi Londra. Conform planului de naţionalizare, un evaluator numit de guvern va stabili care este valoarea "Anglo Irish Bank" şi ulterior va decide care sunt compensaţiile ce se impun.

Anterior deciziei de preluare, guvernul irlandez intenţiona să recapitalizeze "Anglo Irish Bank" cu 1,5 miliarde de euro (1,97 miliarde de dolari), însă această măsură nu a fost considerată adecvată situaţiei băncii. Această injecţie de capital i-ar fi adus statului irlandez 75% din bancă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb