"Anglo Irish Bank" - a treia bancă din Irlanda, a fost naţionalizată, săptămâna trecută, de guvernul de la Dublin, măsura fiind destinată prevenirii unui posibil colaps.
"Guvernul a decis, după ce s-a consultat cu Consiliul de Administraţie de la
Valoarea de piaţă a "Anglo Irish Bank" a scăzut puternic după ce banca a fost lovită de un scandal izbucnit luna trecută, care a uimit industria financiară. Sean FitzPatrick, la acea vreme preşedinte al "Anglo Irish Bank", a recunoscut că nu i-a informat pe acţionari cu privire la o serie de credite în valoare de 87 milioane de euro pe care le-a primit de la instituţia pe care o conducea. Dezvăluirea situaţiei a declanşat un val de demisii la vârful băncii, precum şi pensionarea anticipată a preşedintelui autorităţii de reglementare financiară din Irlanda, Patrick Neary.
Guvernul de la Dublin a precizat că preluarea "Anglo Irish Bank" va asigura garantarea depozitelor de aproximativ 80 de miliarde de euro ale băncii.
La rândul său, ministrul irlandez al Finanţelor, Brian Lenihan, a subliniat că "Anglo Irish Bank" îşi va continua activităţile, iar depozitele clienţilor vor fi garantate. În plus, banca îşi va onora datoriile.
Însă, acţionarii băncii riscă să rămână fără bani, în condiţiile în care acţiunile "Anglo Irish Bank" au coborât la 0,20 euro, de la peste 17 euro în 2007. Acţiunile "Anglo Irish Bank" au fost suspendate vineri de la tranzacţionarea pe bursele de la Dublin şi Londra. Conform planului de naţionalizare, un evaluator numit de guvern va stabili care este valoarea "Anglo Irish Bank" şi ulterior va decide care sunt compensaţiile ce se impun.
Anterior deciziei de preluare, guvernul irlandez intenţiona să recapitalizeze "Anglo Irish Bank" cu 1,5 miliarde de euro (1,97 miliarde de dolari), însă această măsură nu a fost considerată adecvată situaţiei băncii. Această injecţie de capital i-ar fi adus statului irlandez 75% din bancă.