ANI: Eliminarea situaţiilor de incompatibilitate creează premise pentru generarea unor conflicte de interese

Andrei Stan
Anticorupţie / 6 aprilie 2017

Eliminarea situaţiilor de incompatibilitate creează premise pentru generarea unor conflicte de interese

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) susţine, într-un comunicat de presă, că modificarea Legii nr. 161/2003, adoptată marţi de către Camera Deputaţilor, restrânge cadrul normativ al incompatibilităţilor, creează premise pentru generarea unor conflicte de interese şi poate avea un impact negativ în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor şi a calităţilor publice în condiţii de integritate.

Camera Deputaţilor a votat marţi un proiect legislativ care stipulează că o serie de demnităţi publice sunt incompatibile cu funcţii deţinute în societăţi comerciale doar dacă acestea desfăşoară "sistematic şi efectiv" activităţi comerciale.

Instituţia subliniază: "Agenţia consideră că, prin eliminarea situaţiilor de incompatibilitate menţionate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese şi, evident presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, principii instituite imperativ de lege".

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 4 aprilie, un proiect legislativ iniţiat de fostul senator Cristiana Anghel potrivit căruia calitatea de parlamentar este incompatibilă cu exercitarea funcţiilor de conducere în consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale doar dacă respectivul senator sau deputat desfăşoară "sistematic şi efectiv" activităţi comerciale.

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea articolului 82 alineatul 1 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, "calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare şi la instituţiile publice".

ANI aminteşte că în data de 10 martie 2015 a emis un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003 şi că, pe 25 iunie 2015, a atras atenţia asupra implicaţiilor pe care le poate avea această modificare legislativă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb