Agenţia Naţională de Integritate a constatat că există diferenţe nejustificate, în cuantum de 137.570 euro şi 143.818 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor de primar (iunie 2008 - mai 2015) de către Radu Mazăre, fost primar al Municipiului Constanţa.
Potrivit unui comunicat transmis, ANI a sesizat în acest sens Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Radu Mazăre în perioada iunie 2008 - mai 2015.
Fostul primar din Constanţa a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ANI transmite că după informarea acestuia cu privire la existenţa unor diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate, Mazăre nu a depus punct de vedere în acest sens. Agenţia menţionează a transmis în atenţia persoanei evaluate nu mai puţin de şase solicitări de a prezenta date sau informaţii relevante.
Prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, a semnat, în data de 3 iunie, ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Radu Mazăre, după ce acesta şi-a prezentat demisia din funcţie.
Radu Mazăre a demisionat, în 22 mai, din funcţia de primar al Constanţei, explicând motivele demisiei într-o scrisoare în care îşi cere iertare în faţa tuturor pentru greşelile făcute şi precizează că "dorinţa sa de a face bine oraşului şi locuitorilor săi nu justifică nedreptăţile, stresul şi chinul" la care este supus de "atâta vreme". "Începând de astăzi (22 mai - n.r.) nu-mi mai doresc o viaţă publică politică", arăta Mazăre în mesajul respectiv.
Atribuţiile de primar au fost preluate de către viceprimarul Decebal Făgădău, după ce Radu Mazăre a fost arestat preventiv şi suspendat din funcţie, prin ordin al prefectului.
La câteva zile după ce a renunţat la funcţia de primar, Radu Mazăre a demisionat şi din PSD. În luna martie, el renunţase la funcţia de preşedinte al social-democraţilor constănţeni, dar rămăsese simplu membru.
Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci, a fost emis un mandat de arestare şi pentru Sorin Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.
Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).
Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 - 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanţa, într-un alt dosar în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanţa a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.