Datoriile gospodăriilor din Statele Unite au scăzut cu 34 de miliarde de dolari în T2 2020, după ce au înregistrat un nou record în trimestrul anterior, de 14,3 trilioane (vezi graficul 1), conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY).
Declinul trimestrial de 0,2% a fost primul din al doilea trimestru al anului 2014 şi cel mai mare din al doilea trimestru al anului 2013.
Soldul creditului din T2 2020 a fost cu 1,59 de trilioane de dolari mai mare decât vârful anterior, de 12,68 trilioane de dolari, înregistrat în T3 2008, şi cu 27,9% peste minimul post-criză din T2 2013. Soldul creditului acordat gospodăriilor din SUA, exclusiv creditul ipotecar, a înregistrat în T2 2020 cea mai mare scădere trimestrială, de 86 de miliarde de dolari, până la 4,115 trilioane de dolari.
Creditul ipotecar a crescut cu o rată anuală de 3,9%, până la 9,78 de trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri cu 63 de miliarde faţă de trimestrul anterior.
Creditul acordat pe carduri a înregistrat o scădere trimestrială record, de 76 de miliarde de dolari, până la 817 miliarde, pe fondul scăderii consumului, ca urmare a extinderii pandemiei şi aplicării măsurilor de izolare (vezi graficul 2).
Rata restanţelor de peste 90 de zile pentru aceste credite a crescut până la 9,75%, cea mai ridicată din T3 2013, de la 9,05% în trimestrul precedent.
Creditul auto şi-a temperat creşterea anuală până la 3,5%, de la 5,2% în trimestrul anterior, pe fondul unei relative stagnări trimestriale, la un sold de 1,34 trilioane de dolari.
Restanţele de peste 90 de zile de la nivelul creditului auto au scăzut uşor, până la 67,6 miliarde, de la 68 de miliarde, în condiţiile în care rata restanţelor a scăzut cu două puncte de bază, până la 5,03%.
În condiţiile în care soldul creditelor de studii s-a menţinut la 1,54 trilioane de dolari, valoarea creditelor cu restanţe de peste 90 de zile a înregistrat o scădere masivă, de aproape 58 de miliarde de dolari, până la 107,1 miliarde, pe fondul unei scăderi a ratei restanţelor cu 378 de puncte de bază, până la 6,97%.
Aceasta nu reflectă, însă, adevărata dimensiune a dificultăţilor de rambursare a creditelor de studii, conform raportului de la FRBNY, unde se arată că "rata publicată a restanţelor subestimează adevărata rată a restanţelor, deoarece jumătate dintre creditele de studii se află în perioada de graţie sau beneficiază de amânarea plăţilor".
Astfel, "rata de neperformanţă a creditelor pentru studii este de circa două ori mai mare decât cea publicată", iar valoarea nominală a creditelor de studii cu restanţe de cel puţin 90 de zile ar putea depăşi 215 miliarde de dolari.
După cum subliniază analiştii băncii, perioada de amânare a plăţilor pentru creditele de studii se va încheia la 30 septembrie 2020, iar efectele vor fi majore, în condiţiile în care 88% dintre debitori nu plătesc nimic în prezent.
Rata totală a restanţelor a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială de la începerea colectării datelor, de 98 de puncte de bază, până la 3,58%, ceea ce corespunde unui sold al restanţelor de 510,7 miliarde de dolari, în condiţiile în care rata totală a restanţelor de peste 90 de zile a scăzut până la 2,71%, echivalentă unui sold de 386,6 miliarde, de la 3,14%.
Declinul accentual al ratei restanţelor a fost determinat, aproape exclusiv, de măsurile guvernamentale sau de măsurile aplicate de creditori pentru amânarea plăţii ratelor la cererea debitorilor grav afectaţi de efectele economice ale pandemiei.
Raportul trimestrial de la Federal Reserve Bank of New York mai arată că s-au emis 136 de mii de notificări privind incapacitatea de plată a gospodăriilor în T2 2020, o scădere masivă faţă de trimestrul anterior, când numărul acestora a fost de 189 de mii. Declinul a fost determinat exclusiv de extinderea perioadei de nefuncţionare a instanţelor care declară falimentul personal, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Ultimele date de la Federal Reserve arată o creştere de aproape 9 miliarde de dolari a creditului de consum în iunie 2020, pe fondul unei scăderi de 2,32 de miliarde a creditul revolving (credit acordat pe carduri şi linii de credit), însă aceste valori sunt puternic distorsionate de o serie de programe federale de asistenţă financiară.
Prelungirea unor măsuri tocmai a fost anunţată de preşedintele Donald Trump, care a semnat patru ordonanţe de urgenţă la sfârşitul săptămânii trecute. Acestea se referă la suspendarea pe o perioadă determinată a plăţii impozitului pe salariu pentru persoanele cu venituri salariale de până la 100 de mii de dolari pe an, extinderea perioadei de acordare a ajutorului suplimentar de şomaj până la 6 decembrie 2020, pe fondul reducerii sumei săptămânale până la 400 de dolari de la 600 de dolari, extinderea perioadei de amânare a plăţii ratelor pentru creditele de studii până la sfârşitul anului şi extinderea perioadei de interzicere a evacuărilor silite pentru persoanele care nu îşi pot plăti chiriile.
În aceste condiţii, primele informaţii care să ofere o imagine relativ apropiată de adevărata situaţie financiară a gospodăriilor din Statele Unite vor apărea doar din primele luni ale anului viitor.