Un studiu al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC) arată că valoarea veniturilor din software şi servicii IT generate de piaţa internă este de aproximativ 931 milioane euro, reprezentând 35% din cifra de afaceri a sectorului, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
Segmentele care generează cel mai mare consum sunt administraţia publică (30%), industria (17%) şi sectorul bancar (14%).
Cele mai mari oportunităţi de creştere pentru 2015 sunt pe sectoarele de servicii şi produse larg consum (creştere estimată de 9,8%) şi, respectiv, industrie (8,1%). Iar cele trei sectoare, pe termen mediu, până în 2018, vor reprezenta în continuare cei mai mari cumpărători de tehnologie, înregistrând fiecare o creştere estimată de 10%.
"Sursa principală de creştere pentru piaţa internă de software şi servicii IT o reprezintă investiţiile în tehnologie dinspre sectorul privat. Este singura şansă pentru creşterea competitivităţii acestui segment, mai ales pentru IMM-uri, în condiţiile în care ne aşteptăm ca achiziţiile din administraţia publică să fie într-o uşoară scădere anul acesta", spune Valerica Dragomir, director executiv al ANIS.
Creşterea estimată pentru anul acesta a cifrei de afaceri generate de sectorul de software şi servicii IT pe piaţa internă este de aproximativ 10%, conform estimărilor ANIS.
Anul trecut, veniturile totale ale companiilor producătoare de software şi servicii IT din România s-au ridicat la 2,42 miliarde de euro, cu o creştere de 14% estimată pentru anul acesta.
Studiul "Software and IT Services in Romania" este un proiect ANIS realizat de către Pierre Audoin Consultants (PAC), în perioada februarie-iunie anului acesta, şi se află la a doua ediţie. Prima ediţie a studiului a fost publicată în noiembrie 2013.