Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat, marţi, că a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu eliminarea accesului gratuit al studenţilor la transportul feroviar, informează news.ro.
ANOSR a transmis, în 8 martie, către Avocatul Poporului un memoriu cuprinzând necesitatea sesizării Curţii Constituţionale a României cu o excepţie de neconstituţionalitate privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2021 - actul normativ care stabileşte eliminarea accesului gratuit al studenţilor la transportul feroviar.
"Această acţiune este complementară demersurilor pe care federaţia le-a întreprins încă de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de eliminare a transportului feroviar gratuit pentru studenţi. De atunci până în prezent, am asistat la o reacţie haotică şi neargumentată a coaliţiei guvernamentale şi la promisiuni ferme uitate uşor de reprezentanţii partidelor politice de guvernare. Pe lângă demersurile ce ţin de modificarea OUG 8/2021 în Parlamentul României, ANOSR a analizat constituţionalitatea actului normativ care elimină transportul gratuit al studenţilor atât din perspectiva procedurii de adoptare, cât şi cu privire la drepturile afectate", a transmis organizaţia, printr-un comunicat de presă.
Studenţii apreciază că, potrivit Constituţiei, trebuie întrunite anumite condiţii pentru adoptarea unei OUG, respectiv: să existe o situaţie extraordinară, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată, urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.
"În concret, OUG nr. 8/2021 încalcă toate aceste condiţii şi, mai mult, contrar prevederilor Constituţiei, afectează dreptul la egalitate în faţa legii (art. 16), dreptul la învăţătură (art. 32) şi regimul privind protecţia tinerilor (art. 49) din Constituţia României, republicată. Curtea ar trebui să reţină, astfel, că Guvernul a acţionat eminamente pentru a îndeplini prin OUG o viziune politică a faptului că studenţii nu ar trebui să aibă acest drept. După cum este lesne de înţeles, asemenea aprecieri de oportunitate nu pot justifica în nicio măsură emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă", au mai transmis studenţii.
Potrivit acestora, "nu se poate identifica nici măcar un singur element de natură a determina schimbarea situaţiei de fapt în sensul de a tinde spre o situaţie extraordinară, darămite îndeplinirea condiţiilor pentru survenirea unei situaţii extraordinare".
"Un element important al viciilor de neconstituţionalitate este faptul că Guvernul, în preambulul OUG şi în nota de fundamentare, nu a motivat deloc existenţa unei situaţii extraordinare şi necesitatea reglementării ce nu poate fi amânată. Guvernul s-a limitat la a invoca situaţia economico-financiară generată de pandemia de Covid ca motiv absolut şi suficient de eliminare a unei forme de protecţie socială. În cazul eliminării gratuităţii transportului feroviar pentru studenţi, nu există nici măcar o singură referire la această modificare în preambulul OUG. Cu toate acestea, preambulul face referire, pentru motivarea măsurii de la art. VI, punctul 1, la situaţia socială precară a studenţilor în contextul pandemiei, argumentare care se află în antiteză cu măsura luată la art. VI, punctele 2 şi 3, care prin eliminarea gratuităţii înrăutăţeşte tocmai situaţia socială pe care guvernul o recunoaşte ca justificare pentru alte măsuri", au mai explicat studenţii.
Aceştia consideră că invocarea pandemiei cu SARS-COV-2 drept justificare a adoptării unei ordonanţe de urgenţă în peste 9 domenii de reglementare simultane "este excesivă şi naşte dreptul discreţionar al Guvernului de a abuza de delegarea legislativă pe toată durata pandemiei".
"Prin urmare, există vicii de constituţionalitate intrinseci şi extrinseci multiple şi vădite care au atras depunerea memoriului către Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, sperând ca aceste vicii să atragă sesizarea Curţii Constituţionale", au mai transmis studenţii, potrivit news.ro.