Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) precizează, legat de situaţia de la Penitenciarul Iaşi, unde câteva sute de deţinuţi au fost evacuaţi dintr-o clădire din cauza riscului de părbuşire a acesteia, că un imobil vechi, construit în anii '50, va intra într-un proces de modernizare, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu, aproximativ 500 de persoane, vor fi transferaţi în alte penitenciare din ţară. ANP mai susţine că la Penitenciarul Iaşi, sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri.
Într-un comunicat de presă transmis astăzi, Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine că se derulează, în mod constant, un proces de inventariere şi clasificare a spaţiilor de deţinere, din punctul de vedere al condiţiilor de detenţie, al condiţiilor de muncă şi al siguranţei în exploatare, motiv pentru care la Penitenciarul Iaşi un imobil vechi, construit în anii `50, va intra într-un proces de modernizare.
"Având în vedere iniţierea acestor demersuri, o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu (cca. 500 deţinuţi) va fi relocată în alte unităţi penitenciare din ţară. De asemenea, precizăm că, la nivelul Penitenciarului Iaşi, sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de cca. 600 de locuri, pentru care au fost elaborate nota conceptuală şi tema de proiectare. Totodată, modernizarea imobilului şi aducerea acestuia la standardele europene se încadrează în coordonatele angajamentului asumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei, inclusiv prin Calendarul de măsuri CEDO, care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie", mai spune ANP.
Peste 450 de deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi au fost evacuaţi dintr-un imobil al închisorii din cauza pericolului ca acesta să se prăbuşească, fiind încadrat, de la începutul anului 2017, în clasa I de risc seismic, au transmis, miercuri dimineaţă, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Conform estimărilor sindicatului, reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aproximativ şapte milioane de euro, iar reconstructia aproximativ 4,5 milioane de euro, după reproiectarea pentru 250 de detinuţi şi cu respectarea standardului de 4 mp/deţinut.
"În acest context, reamintim că CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor şi că acest proces a fost subminat de către actualul ministru Justiţiei, care a dispus reducerea la jumătate a investiţiilor în modernizarea penitenciarelor, de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP. Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor - între 370 şi 550 de milioane de euro - anunţat[ insistent de către ministrul justiţiei, acest caz demonstrează că investiţiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenţionat, deşi astfel s-ar rezolva problema de fond a condiţiilor de detenţie. Cu 550 de milioane de euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de detinu'i cazaţi în condiţii corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuţilor este de 22.830. Revenim deci cu cererea de demitere a lui Tudorel Toader pentru incompetenţă şi indolenţă, şi cerem alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar", mai arată reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.