ANPC a amendat 4 bănci cu 65.000 lei pentru comisioane prea mari la plăţile în euro în străinătate

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2009

Protecţia Consumatorului a amendat patru bănci cu 65.000 lei, în urma unui control cerut de Comisia Europeană în care a verificat 18 instituţii de credit în legătură cu comisioanele percepute la plăţile în euro în străinătate, care ar trebui să fie egale cu cele din interiorul ţării.

"Au fost găsite cinci bănci cu abateri de la regulament, din 18 verificate până în prezent, dar una a primit doar un avertisment, în timp ce restul au fost amendate cu 65.000 lei", au declarat reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), citaţi de NewsIn.

Comisia Europeană a solicitat la începutul acestui an României să verifice, prin intermediul ANPC, dacă băncile româneşti încalcă Regulamentul Comisiei Europene 2560/2001 privind plăţile transfrontaliere.

Conform unei Hotărâri aprobate de Guvern în octombrie 2008, care asigură cadrul legal pentru aplicarea Regulamentului CE, instituţiile financiare pot primi amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei dacă, pentru trans­ferurile în moneda europeană de cel mult 50.000 euro, percep comisioane mai mari pentru plăţile efectuate către un alt stat din UE decât cele impuse pentru plăţile efectuate în ţară.

Regulamentul comunitar instituie obligativitatea instituţiilor de a informa clienţii cu privire la comisioanele percepute pentru plăţile în euro, precum şi de a notifica orice modificare a comisioanelor, înainte de aplicarea acestora.

În cazul în care instituţiile percep comisioane pentru efectuarea schimbului valutar din şi în euro, acestea sunt obligate să pună la dispoziţia clienţilor lor informaţii cu privire la toate comisioanele de schimb percepute, atât înainte cât şi după perceperea acestor comisioane.

Totodată, băncile trebuie să indice pe extrasul de cont eliberat clientului standardele menite să faciliteze sis­temul de plăţi, cum ar fi Contul Bancar (IBAN) şi Codul de Identificare al Băncii (BIC).

Regulamentul CE se aplică transferurilor de credit, retragerilor de numerar printr-un instrument electronic de plată, precum şi plăţilor efectuate prin card (de credit sau de debit).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb