Primele rezultate ale Comandamentului Maramureş, unul dintre cele 5 comandamente de control, special constituite de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pentru sezonul estival 2022, prezintă constatările echipelor de comisari, în urma verificărilor din regiune, din perioada 1-12 iulie, potrivit unui comunicat de presă.
Conform sursei citate, au fost controlaţi 45 de operatori economici care activează în zonele Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Valea Izei.
"Întreaga ţară are nevoie de o abordare unitară şi de o curăţenie generală!
Suntem aici pentru consumatori şi tocmai prin acţiunile noastre îi protejăm şi le oferim un turism de calitate!
Noi, prin sancţiunile aplicate, măsurile luate şi comunicarea către presă a acestora, arătăm că lucrurile vor fi mai bune!
Suntem o echipă care se dovedeşte eficientă!
Primul pas a fost să ne mobilizăm, acum să arătăm că suntem fermi, iar, la sfârşitul acţiunilor, vom fi parte din viitorul turismului românesc de calitate!", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Ca urmare a acţiunii, echipele de control, din care au făcut parte şi tineri colegi - parte a programului de perfecţionare Academia Comisarilor - au aplicat 35 amenzi contravenţionale, în cuantum de 279.000 lei si 29 de avertismente.
Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de
-oprire definitivă de la comercializare a unorproduse alimentare şi preparate în valoare de circa 4.000 de lei,
-oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste70.000 lei
-încetarea practicii comerciale incorecte
-oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor, pentru 5 dintre operatorii economici controlaţi.
Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:
-Schimbarea stării termice a unor produse şi preparate
-Depozitarea/comercializare unor produse alimentare şi preparate fără elemente de identificare-caracterizare, fără preţuri pe unitatea de măsură
-Folosirea unor spaţii de depozitare şi a unor spaţii frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai), aferente produselor din carne refrigerată şi preparatelor calde/reci şi care nu funcţionau la parametrii prevăzuţi, fiind improprii depozitării produselor
-Legume-fructe, prezentate la comercializare, ca fiind calitatea 1, în realitate acestea prezentând pete de mucegai, putregai
-Comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum
-Utilizarea la bucătărie a unor vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureţilor din sârma
-Lipsa afişării preţurilor/unitate de măsură/monedă
-Comercializarea unor produse fără documente de provenienţă
-Existenţa unor produse depozitate direct pe paviment
-Prezenta muştelor, lipsa plaselor contra insectelor la blocurile alimentare
-Utilizarea unor practici comerciale incorecte (ciorbe de legume fiind prezentate cu carne la care se adaugă carne fiarta anterior şi congelată)
-Existenţa unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a înfiinţat, în sezonul estival 2022, 5 comandamente de control în principalele zone de vacanţă din România:
-Comandamentul Litoral şi Delta Dunării
-Comandamentul Munte, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalităţii din zonele: Valea Prahovei, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita,
-Comandamentul Moldova-Bucovina, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalităţii din zonele: Neamţ, Suceava, Iaşi,
-Comandamentul Maramureş, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalităţii din zonele: Valea Izei, Săpânţa, Sighetu Marmaţiei,
-Comandamentul Mehedinţi, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalităţii din zonele: Băile Herculane, Clisura Dunării, se mai arată în comunicat.