Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a desfăşurat, pe 19 noiembrie 2023, o acţiune de control la 9 operatori economici care îşidesfăşoară activitateaîn Piaţa Volantă Eroilor (platoul din faţa Academiei Militare, din Capitală), pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, în cadrul activităţilor de comercializare a produselor alimentare, conform unui comunicat de presă al instituţiei.
În urma neregulilor constatate, echipele de comisari, a căroracţiune de control a întâmpinat rezistenţă din partea unor operatori economici care derulau activităţi comerciale, în locaţie, au aplicat următoarele sancţiuni:
-amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 lei;
-4 avertismente;
-oprirea definitivă de la comercializare a 85 kg produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 6.000 lei;
-oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 4 operatori economici (3 unităţi si un agregat frigorific).
"Aceasta piaţă este deschisă doar în weekend, iar prezenţa noastra s-a impus într-o zi liberă.
Nu este prima oarăşi nu va fi nici ultima!
Abaterile constatate sunt multiple şi, din păcate, unele au caracter înşelător!
Adevăraţii producători români de produse tradiţionale, autentice, stau cu bunurile în cămară, nevândute, pentru că niste copii nefericite le iau şansa!
După ameninţări şi scandaluri, sper ca întreaga situaţie să se fi lămurit!
P.S.: platoul Academiei Militare este distrus de maşinile de aprovizionare, dar de ce ar conta, dacă unii fac bani..." - Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Operatorii economici opriţi temporar de la funcţionare sunt:
- SC Agrostil Prod 2023 SRL
- SC Family Market SRL - alimentaţie publică (grătar)
- SC La Maria Badan SRL
- SC MCA Family Market SRL
Dintre cele mai importante deficienţe constatate de comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov, menţionăm:
-amplasarea sursei de apă şi a rezervorului cu apă în exteriorul perimetrului pieţei, în apropierea unui canal de scurgere
-absenţa unei surse de apă caldă şi rece, pentru igienizarea instrumentelor (tocătoare, cuţite), necesare pentru porţionarea şi felierea produselor alimentare comercializate, în zona vitrinelor frigorifice mobile ale producătorilor/operatorilor economici
-utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate şi deteriorate, cu acumulări de grăsime solidificată şi resturi de materii organice, cu geamuri de protecţie crăpate
-folosirea unor corturi cu prelate murdare pentru protecţia vitrinelor frigorifice de comercializare, împotriva intemperiilor
-lipsa coşurilor de colectare a resturilor alimentare
-depozitarea produselor alimentare direct pe suprafaţa pietonală (trotuar)
-comercializare unor produse de origine animala fără aviz sanitar-veterinar
-lipsa etichetelor cu elementele de identificare ale produselor, precumşi a menţiunilor legate de ingrediente, valoarea lor nutriţională şi a alergenilor, în unităţile de fast food
-desfăşurarea activităţii fără a deţine autorizaţie sanitar-veterinară
-nerespectarea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor alimentare, în conformitate cu recomandările producătorului
-existenţa, la sursa de apă a unităţii de alimentaţie publică, a unei chiuvete detriorate,cu aspect de uzură avansată
-folosirea unei friteuze neigienizate cu strat gros de grăsime
-utilizarea uleiuluide prăjire neschimbat, cu aspect neconform şi lipsa graficului de schimbare a uleiului
-folosirea unui grătar neigienizat,încărcat cu strat gros de grăsime
-folosirea unor materii prime fără elemente de identificare
-comercializarea unor produse pescăreşti ambalate,decongelate, cu lichid de decongelare
-nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparate culinare calde,
-comercializarea unor produse din carne şi lactatecu informaţii false privind originea comercială, pe eticheta de vânzare
-folosirea unei cantităţi de apă potabilăpentru desfăşurarea activităţiifără a avea determinări de laborator privind conformitatea
-comercializarea unor preparate culinare finite ambulate sau diverse produse alimentare,fără documente de provenienţă/achiziţie
-comercializarea ouălor fără aviz de comercializare
-comercializare a diferite sortimente de miereşi produse preparate din miere fără a avea menţionat pe etichetă zona în a fost produsă.