Noi controale operative, la dispoziţia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, au fost efectuate astăzi la mai mulţi operatori economici, pentru verificarea conformităţii cu reglementările legale şi protejarea consumatorilor, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.
În cadrul controlului efectuat la această locaţie, comisarii ANPC au constatat mai multe deficienţe, inclusiv: temperaturi neconforme pentru depozitarea produselor, alimente aşezate direct pe paviment, fructe cu părţi moi şi deshidratate, precum şi produse preparate care nu respectau gramajele stabilite în fişa de producţie, în defavoarea consumatorilor.
În zona pompelor, a fost identificată o încălcare gravă a normelor de siguranţă alimentară, fiind efectuată o alimentare într-un recipient neconform, ceea ce a pus în pericol sănătatea consumatorilor.
Ca urmare a acestor nereguli, operatorul economic a fost sancţionat cu amenzi în valoare totală de 35.000 de lei, dintre care 3.000 de lei au fost deja plătiţi. Totodată, ANPC a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 2,6 kg de produse alimentare, în valoare de 257,5 lei, şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor. Probele prelevate pentru analiza cifrei octanice şi cetanice sunt în custodia operatorului economic şi urmează să fie transmise la SGS România pentru verificare, se transmite în comunicat.
În urma verificărilor efectuate la această unitate, ANPC a identificat mai multe deficienţe legate de fluxul tehnologic şi condiţiile de igienă, printre care lipsa unui spaţiu de triaj pentru personal, lipsa echipamentului sanitar de protecţie (vestiare şi grupuri sanitare), precum şi produse alimentare depozitate fără elemente de identificare corespunzătoare.
Totodată, s-au constatat abateri privind depozitarea şi manipularea produselor, iar anumite produse expuse spre comercializare nu respectau reglementările privind siguranţa alimentară, fiind considerate nesigure pentru consum.
Ca măsură sancţionatorie, ANPC a aplicat o amendă în valoare de 15.000 de lei, dintre care 1.500 de lei au fost deja plătiţi. Produsele neconforme au fost retrase definitiv de la comercializare, iar operatorul economic are obligaţia de a remedia deficienţele în termen de 30 de zile, perioadă în care activitatea sa este suspendată temporar.
În urma controlului efectuat la această unitate, inspectorii ANPC au descoperit produse de patiserie depozitate la temperaturi necorespunzătoare, agregate frigorifice cu chedere deteriorate, precum şi resturi de alimente şi praf în camerele frigorifice.
Operatorul economic a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 20.000 de lei, dintre care 1.500 de lei au fost deja plătiţi. Totodată, ANPC a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 2 kg de produse alimentare, în valoare de 480 de lei, potrivit aceleiaşi surse.
ANPC va continua să monitorizeze activitatea operatorilor economici pentru a asigura respectarea normelor legale şi protecţia consumatorilor. Toate unităţile verificate au fost somate să remedieze deficienţele constatate în termen de 30 de zile, iar măsurile complementare includ oprirea temporară a prestării serviciilor acolo unde s-au constatat abateri semnificative.
1. Să se verifice
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 17:28)
Consider controlul necesar.
De mult nu am auzit sa se facă control
Înainte cei care lucrau în alimentație publică erau verificați dacă nu aveau anumite boli care nu le permitea să lucreze cu alimente
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 18:33)
Și acum trebuie să-și facă analize regulat.