În cadrul programului Academia Comisarilor, care vizează specializarea prin acţiuni tematice dedicate, a celor mai tineri comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), două restaurante bucureşteane au fost controlate pentru a se verifica modul în care îşi desfăşoară activitatea comercială, în raport cu exigenţele privind drepturile consumatorilor, impuse de lege, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.
Potrivit sursei citate, în urma controlului realizat la Pizza Bonita (SC Matteo Grup SRL), din cadrul mall-ului Park Lake din Bucureşti, şi la restaurantul AZR Lebanese (S.C. Sefrina SRL), din sectorul 2 al Capitalei, echipa de comisari a aplicat, pentru neregulile constatate, următoarele sancţiuni contravenţionale:
-amenzi în valoare de 50.000 lei
-oprirea temporară a prestării serviciilor, pentru ambele unităţi, până la remedierea deficienţelor.
Abaterile constatate au fost:
- schimbarea stării termice a produselor alimentare (produse alimentare refrigerate regăsite în congelator);
- comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare;
- comercialziarea unor produse alimentare cu modificari organoleptice (zone cu mucegai, miros înţepător nespecific);
-comercializarea unor produse alimentare aflate în afara datei limită de consum;
- prezenţa insectelor moarte (gândaci) în interiorul frigiderului vertical;
- utilizarea unor tocatoare cu grad avansat de uzură;
- folosirea unor spaţii de depozitare necorespunzătoare;
- existenţa, în zona de desfăşurare a procesului tehnologic, a unor echipamente cu chedere depreciate fizic (rupte) cu acumulare de impurităţi macroscopice, grătare cu exfoliere de vopsea, cu puncte de rugină;
- folosirea unor hote cu acumulare de fum în strat gros, la fantele de aerisire, acumulare de impurităţi de culoare neagră, grăsime;
- existenţa pavimentului murdar cu strat grosier de impurităţi, rastele/rafturi de depozitare murdare, cu impurităţi de culoare neagră, cu acumulare de impurităţi în strat grosier;
- utilizarea unor vitrine frigorifice cu acumulare de gheaţă, lichid mucilaginos îngheţat, puncte de rugină, cu chedere rupte;
- folosirea unor tăvi şi ustensile de bucătărie neigienizate, cu acumulare evidentă de materie organică;
- folosirea unor ingrediente şi a unor preparate culinare fără elemente de identificare şi caracterizare;
- lipsa menţionării în meniul de prezentare a produselor cu provenienţa din produse congelate, precum şi prezenta alergenilor, se precizează în comunicat.