Actualizare - Dosar penal după blocarea inspectorilor ANPC în Spitalul Adjud
---
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o amplă acţiune de control la unităţile de alimentaţie publică din incinta unităţilor sanitare din întreaga ţară, sub coordonarea preşedintelui ANPC, Cristian Victor Popescu Piedone, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Verificările au vizat respectarea normelor legale privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor, fiind efectuate controale în toate judeţele şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
Până în acest moment, au fost verificate 75 de unităţi de alimentaţie publică aflate în incinta spitalelor, dintre care 55 au fost găsite cu abateri. De asemenea, au fost inspectate 111 chioşcuri şi magazine situate în incinta sau în apropierea unităţilor sanitare, iar 109 dintre acestea nu respectau normele legale.
Pentru deficienţele constatate, ANPC a dispus oprirea temporară de la comercializare a 17 kg de produse, până la remedierea deficienţelor, în valoare totală de 520 de lei. Totodată, au fost retrase definitiv 1.345 kg de produse neconforme, în valoare totală de 25.475 de lei, potrivit aceleiaşi surse.
În urma acestor verificări, au fost aplicate 55 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 485.000 de lei şi 27 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse măsuri de remediere în cazul unui număr semnificativ de unităţi, atât din incinta spitalelor, cât şi din chioşcurile aflate în apropierea acestora.
Controalele ANPC au scos la iveală multiple abateri privind siguranţa alimentară şi respectarea drepturilor consumatorilor. Printre cele mai frecvente probleme identificate se numără comercializarea legumelor şi fructelor cu modificări organoleptice, utilizarea de ustensile neconforme, precum tăvi ciobite şi tigăi deteriorate, lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate şi prezenţa unor produse cu termen de valabilitate expirat.
Alte nereguli constatate includ lipsa autorizaţiilor emise de unităţile administrativ-teritoriale şi a documentaţiei DDL actualizate, precum şi absenţa afişării preţurilor. De asemenea, au fost descoperite deficienţe privind reglementările de temperatură şi igienă în spaţiile frigorifice, lipsa informării consumatorilor privind ingredientele alergenice şi valorile nutriţionale, dar şi depozitarea necorespunzătoare a produselor, inclusiv păstrarea acestora direct pe paviment şi fără etichete corespunzătoare.
În cadrul acţiunii de control, ANPC a întâmpinat refuzuri din partea unor unităţi sanitare care nu au permis accesul comisarilor pentru verificări. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, managerul unităţii a refuzat accesul comisarilor în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătăţii. La Spitalul Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava, accesul a fost interzis sub pretextul lipsei unui ordin ANPC, deşi acesta fusese emis de preşedintele instituţiei. La Spitalul Judeţean Dâmboviţa, controlul nu a putut fi efectuat în blocul alimentar deoarece managerul a solicitat prezenţa unei echipe de la Direcţia de Sănătate Publică, însă ANPC nu a primit un răspuns la solicitarea de colaborare transmisă către DSP Dâmboviţa, s-a mai transmis în comunicat.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor precizează că acţiunea de control este în desfăşurare, iar raportul final va fi comunicat după încheierea tuturor verificărilor şi analizarea celor peste 120 de invitaţii adresate operatorilor economici.
"Siguranţa consumatorilor, inclusiv a pacienţilor din unităţile sanitare, rămâne o prioritate pentru ANPC. Vom continua să monitorizăm şi să aplicăm măsurile legale necesare pentru a ne asigura că toate produsele şi serviciile oferite respectă normele de igienă şi siguranţă", subliniază reprezentanţii ANPC.
Opinia Cititorului