ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a prelungit cu patru luni, până în 31 octombrie, perioada în care centrale solare şi eoliene pot obţine certificarea necesară intrării în producţie, decizia fiind considerată "o uşurare" de preşedintele unei asociaţii de investitori în energie eoliană.
Directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), Ionel David, a declarat, citat de Mediafax: "Acest ordin al ANRE este o uşurare pentru producătorii de energie eoliană şi solară, pentru că prelungeşte cu patru luni perioada în care ei pot derula testele la centralele lor. Este posibil ca unul din motivele elaborării acestui ordin să fie faptul că Transelectrica (operatorul sistemului energetic naţional - n.r.) nu are destule firme agreate să testeze toate parcurile solare şi eoliene. Multe companii nu au apucat să îşi facă perioada de teste".
Prelungirea termenului, iniţial stabilit pentru 30 iunie, a fost aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) în 1 iulie. Potrivit lui David, o firmă agreată de Transelectrica trebuie să testează fiecare turbină în parte, iar după aceea parcul în ansamblu său. După perioada de teste, producătorul de energie regenerabilă primeşte un certificat de conformitate tehnică.
Parcurile eoliene instalate în România cumulează o putere de peste 2.600 MW, iar cele fotovoltaice depăşesc 1.200 MW. Capacităţile totale de producţie a energiei din România depăşesc 20.000 MW.